Zonnebloemolie verhitten of niet verhitten – wat is verstandig?

zonnebloemolie verhitten’, tik het maar in op Google en je krijgt tig hits over hoe schadelijk dat is. Er zijn talloze websites waarin het walmpunt van verschillende oliën uiteen wordt gezet en waar tot in de kleinste chemische details wordt uitgelegd hoe gezonde vetten veranderen in ongezonde, kankerverwekkende vetten. Er is een hele beweging die pleit tegen het gebruik van olie om in te bakken.

Als jij ook door de bomen het bos niet meer ziet: high five! Ik ook niet… Maar bij het onderstaande voel ik me helemaal thuis. Lees vooral helemaal door, want in de tweede helft van dit artikel zit een mooie wending. Eerst iets over mijn eigen gebruiken en zonnebloemolie verhitten.

Zonnebloemolie verhitten

Ik ben geen wetenschapper en ik ga ook al niet op Google af. Wel op mijn boerenverstand. In een van de artikelen op deze blog laat ik zien hoe ik zelf tofu maak van hennep. Die moet uiteindelijk gebakken worden, anders is het niet lekker.

zonnebloemolie verhittenDat doe ik in zonnebloemolie. Die is 100% biologisch en koudgeperst. Dus niet industrieel gemaakt en al helemaal niet geraffineerd.

Ik krijg veel opmerkingen over dat het bakken in zonnebloemolie niet gezond zou zijn. Zonnebloemolie verhitten moet je niet doen, krijg ik veel te horen.

Boerenverstand 1: wees matig met alles. Boerenverstand 2: zorg dat je de olie niet te veel verhit – dat is niet lekker

Ghee is niet voor iedereen geschikt

Veel mensen geven de suggestie om te bakken in ghee. Ghee is een soort geklaarde boter. Heerlijk, maar niet als je veganistisch eet. En omdat veel veganisten mijn blog lezen, gebruik ik het liever niet.

Kokosolie vind ik vieszonnebloemolie verhitten kokos

Een andere suggestie die ik vaak krijg is om te bakken in kokosolie. Dat vind ik niet lekker. De smaak van kokos is nogal overheersend en als dan elk gebakken gerecht naar kokos smaakt, nee.

Nu bestaat er ook kokosolie waar de smaak en geur uit zijn gefilterd. Wat ik daar lastig aan vind is dat die olie bewerkt is en dus is mij niet meer helder of het wel zo’n gezonde olie is.

Zonnebloemolie verhitten = slecht = hype?

Ik probeer zelf niet achter alles aan te lopen wat er op internet verteld wordt. Ik probeer met 2 benen op de grond te blijven staan, dat helpt, maakt het leven een stuk comfortabeler. En soms klopt het gewoon niet.

Ik ben niet de enige die dat vindt. Het onderstaande deel ik graag met je, met respect voor jouw standpunt en zienswijze. Maar het is wel iets om altijd even over na te denken.

Het verhaal van DMHO – Dihydrogen Monoxide Hoax

Hoax kun je het beste vertalen als hetze. De dihydrogen monoxide (DHMO) hoax vond plaats in de VS. Vanaf begin 90-er jaren werd er uitgebreid campagne gevoerd tegen het gebruik van “dihydrogen koolmonoxide”. Een uiterst gevaarlijke chemische stof die in extreem veel consumentenproducten zit.

DMHO in de ban…

De DHMO hoax werd voor het eerst verspreid via folders studenten van de Universiteit van Californië in Santa Cruz. In 1994 lanceerde Craig Jackson (één van die studenten) een online organisatie die bekend staat als de Coalitie voor een verbod op Dihydrogen Monoxide.

Dit werd er over DMHO verteld (en het klopte)

Dihydrogen koolmonoxide:

 • wordt “hydroxyl zuur” genoemd, de stof is de belangrijkste component van zure regen
 • draagt bij tot het broeikaseffect
 • kan ernstige brandwonden veroorzaken
 • is dodelijk bij inademing
 • draagt bij aan de erosie van het natuurlijk landschap
 • versnelt corrosie en roesten van vele metalen
 • kan elektrische storingen veroorzaken
 • vermindert de effectiviteit van remmen van auto’s
 • wordt gevonden in uitgesneden tumoren van terminale kankerpatiënten

Ondanks al deze gevaren wordt dihydrogen monoxide vaak gebruikt:

 • als industrieel oplosmiddel en koelvloeistof
 • in kerncentrales
 • in de productie van piepschuim
 • als brandvertrager
 • in vele vormen van wrede dierproeven
 • in de distributie van pesticiden
 • als toevoeging in bepaalde “junk foods”
 • in ontelbaar veel andere voedingsmiddelen

Het land stond op zijn kop. En het doel was bereikt, want de studenten wilden aantonen dat de media makkelijk hypes opklopten en dat er een soort wetenschappelijk analfabetisme heerste onder de gewone mens.

Wat is DMHO?

De studenten kozen DMHO als term, afgeleid van “dihydrogen monoxide”. In feite is dat niets anders dan de moleculaire structuur van water: twee waterstofatomen en één zuurstofatoom. Maar die ene ‘O’ staat ook voor monoxide en daar zit een zeer negatieve klank aan vast.

De website bestaat trouwens nog steeds: dmho.org

Wat geloof jij?

zonnebloemolie verhitten DMHOIk kan voor niemand uitmaken of je ergens in moet geloven of niet. Wel begrijp ik dat we soms makkelijk achter elkaar aanlopen, zeker als iets slims gehyped wordt.

Dat maakt het voor mezelf ook lastig. Ik ben een enorme fan van hennep en geloof dat als meer mensen hennep zouden eten, dat de wereld er dan een stuk gezonder bij zou staan. Maar dat is wat ik geloof. Het is niet een feit.

Zo sta ik er ook in met verhitte olie.

Laat een reactie achter

Zonnebloemolie verhitten: hoe sta jij erin? Kende je het verhaal van DMHO? Laat hieronder je reactie achter. Ik ben benieuwd!

Of deel dit op Facebook

En klik op het icoontje hieronder. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *