Wat is glutenvrij? Hoe herken je het? Wat kun je ermee?

Wat is glutenvrij?
Met deze posting ‘Wat is glutenvrij?’ willen we je laten zien dat je met een glutenintolerantie weliswaar minder voedselkeuze hebt, maar dat er smakelijke alternatieven zijn.

De vraag wat is glutenvrij is natuurlijk eenvoudig te beantwoorden, namelijk dat er geen gluten in voorkomt. Gluten zit van nature in veel soorten graan. Heb je een glutenallergie of glutenintolerantie (coeliakie) dan kan je niet tegen gluten. En wordt je leven een op het gebied van voeding een stukje kleiner. Je kan met een glutenallergie namelijk niets eten waar gluten in zit.

Hoe zit dat met gluten?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers en beschuit, muesli, cruesli, gebak, koekjes, taart, cake, alle soorten deegwaren (ook pasta en filodeeg), pizza’s, pannenkoeken, tortilla’s, pitabroodjes, naan, soepen, bouillon, sauzen, gepaneerde producten, veel soorten snoep, snacks, ijs, desserts, bier…

Pfff…. wat een waslijst. Maar als je coeliakie hebt, mag je gewoonweg geen gluten tot je nemen.

Wat gebeurt er als je toch gluten eet?
Als je coeliakie hebt, zorgt gluten voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm, waardoor deze zijn werk niet goed kan doen. Hoe erger je allergie, hoe minder goed de darm werkt.Kijk hier voor meer specifieke informatie.

Hoe eerder coeliakie wordt herkend, hoe beter de dunne darm kan herstellen. Daar is wel een strikt glutenvrij dieet voor nodig. Elk spoortje van gluten beschadigt de darm opnieuw.

Nog meer slecht nieuws: coeliakie heb je voor je leven. Van sommige mensen is de darm zodanig beschadigd dat deze onmogelijk nog kan herstellen.

Nooit meer genieten van lekker eten?
Zo erg is het gelukkig niet. Er zijn prima alternatieven.

Vers brood kun je bijvoorbeeld lekker zelf bakken met hennepmeel. Gluten zorgt voor een samenhang in het deeg, dus daar moet je iets op verzinnen. Xantaangom kan de rol van gluten overnemen. Voeg xantaangom toe en je krijgt een mooi soepel en samenhangend deeg, waarmee je ook prima pizzabodems kunt maken.

Kijk hier voor meer glutenvrije recepten.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *