veggie pizza – een makkelijk recept voor een vegetarische pizza

Veggie pizza is ideaal als je groenten overhebt die net even te lang in de groentenlade hebben gelegen en er daardoor wat futloos uit zien. Door ze te roosteren kun je ze nog prima gebruiken. Je kunt gegrilde groenten ook gebruiken in pastasauzen of als topping op de pizza, zoals deze veggie pizza, helemaal zelf bereid.
Veggie pizza een lang, maar eenvoudig recept

Voor de pizzabodem

  • 3 zakjes droge gist (à 7 gram)
  • 30 gram honing (of suiker)
  • 6 dl handlauw water
  • 500 gram hennepmeel
  • 500 gram tarwebloem
  • 30 gram zout

De topping voor een veggie pizza (voorbeeld, dus gebruik ook je fantasie)

  • 4 kleine tomaten, in kwarten gesneden
  • 1 kleine courgette pompoen, in de lengterichting doorgesneden
  • 1 kleine rode ui, in kwarten
  • 1 middelgrote rode paprika, in de lengterichting doorgesneden en schoongemaakt
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel gedroogde marjolein
  • 4 eetlepels roomkaas
  • 2 eetlepels crème fraiche met 1 teen fijngesneden knoflook en 1 fijngesnipperde ui
  • 1 bakje gesneden champignons
  • flinke theekop geroosterde zonnebloempitten
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Zo maak je een pizzabodem met hennepmeel
Je kunt natuurlijk kant en klare pizzabodems bij de supermarkt kopen. Da’s makkelijk, maar niet zo lekker als zelfgemaakt. Het onderstaande recept is leuk om te maken en heel erg lekker. Van wat je teveel hebt gemaakt kun je een brood bakken. Of pizzabodems die je kort bakt en dan invriest voor de volgende keer.

Vermeng de honing met de helft van het warme water. Zorg dat het goed oplost. Voeg dan de gist toe. Het begint meteen te bubbelen. Laat het een minuut of 10 werken; er verschijnt een wit laagje op het water-honing-gist-mengsel.

Meng in een grote kom hennepzaadmeel en tarwebloem goed door elkaar. Voeg zout toe en meng goed door het meel.

Om een goed deeg te maken, moet je vocht en meel met elkaar vermengen en dat lukt niet als je het vocht zomaar bij het meel voegt en gaat kneden. Dé manier: maak in het midden van de kom een kuil. Zorg dat je een flink deel van de bodem van de kom ziet. Het meel zit aan de buitenkant van die kuil. Giet nu een beetje van het gistmengsel in de kuil en maak met twee vingers ronddraaiende bewegingen aan de rand van het meel. Voeg de rest van het gistmengsel toe en blijf ronddraaiende bewegingen maken. Giet vervolgens de rest van het lauwwarme water erbij en werk het meel er geleidelijk doorheen. Uiteindelijk ontstaat een soepel deeg. Heb je teveel water toegevoegd, voeg dan nog wat extra meel toe, blijft het deeg te droog, voeg dan wat extra water toe.

Nu kun je het deeg kneden. Trek het uit elkaar, vouw het in elkaar, druk het plat, maak er een geheel van. Kneden duurt ongeveer 5 minuten. Maak tenslotte een mooie bol en snij die met een mes aan de bovenzijde een paar keer in. Leg de bol in de kom, een vochtige theedoek erover en zet op een warme plek zonder tocht.

In ongeveer 40 minuten is je deeg flink gerezen. Kneed het weer klein (de lucht eruit werken).

Bestuif het aanrecht met bloem, neem een bolletje deeg en rol uit met een deegroller. Maak er een platte, soort van ronde vorm van. Als je een vierkante pizza wilt, kan dat natuurlijk ook. Zorg er wel voor dat-ie in het midden heel dun is en naar de buitenkant toe ietsje dikker. Vouw de buitenkanten om zodat een mooie korst ontstaat.

Beleg de pizza, bijvoorbeeld met onderstaande topping, smeer wat zonnebloemolie op de rand (wordt lekker knapperig) en bak de pizza’s heet af (de heetste stand van je oven) in ongeveer 6 minuten.

De ideale topping voor een veggie pizza

Pizzabodems kun je beleggen met wat je maar wilt. Een lekkere vegetarische variant is met gegrilde groenten, die je bereidt voordat je de pizzabodems maakt. Zo maak je een veggie pizza:

  • Zet de oven op 250º C
  • Neem een grote braadslee en strijk de bodem royaal in met zonnebloemolie
  • Bestrooi met zout en peper
  • Leg de stukken groenten met de gesneden kant naar beneden
  • Bestrijk licht met zonnebloemolie en bestrooi met knoflook, zout, oregano, tijm en marjolein
  • Rooster de groenten ongeveer 20 minuten (of tot je er makkelijk in kunt prikken met een vork)
  • Laat afkoelen en snijd dan de groenten in stukken  van ca 1 cm
  • Meng roomkaas en crème fraiche in een kleine kom en voeg er de knoflook en fijngesnipperde ui bij
  • Neem een flinke lepel en verdeel die over de pizzabodem
  • Verdeel de geroosterde groenten over de bodem
  • Leg tot slot de champignons erop en bestrooi het geheel met zonnebloempitten
  • Afbakken als beschreven onder ‘pizzabodem’

 

Download meer recepten

Op deze website vind je veel recepten met hennep, abrikoospit, amandel, walnoot, pompoenpit… Wil je meer recepten? Download dan het dikke hennepboek. 100 pagina’s met inspiratie en recepten. Gratis – en alle overige receptenboeken vallen dan ook nog eens bij je in de bus.

Download het hennepboek hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *