Maak jij deze 2 fouten met vegetarisch eten?

Als je ervoor kiest vegetarisch te eten, kies je er ook voor om minder dierlijke eiwitten binnen te krijgen. Heb je een veganistische levensstijl, dan krijg je zelfs 0,0 dierlijke eiwitten binnen.Veel mensen gruwen daarvan, geen vlees of vis. Maar jij weet hoe het zit en je voelt je er prima bij. En het betekent natuurlijk niet dat je eten niet lekker mag zijn.

Vegetarisch eten is vaak 2 fouten maken

Over het algemeen worden er twee belangrijke fouten gemaakt als je kiest voor minder of geen dierlijke voedingsstoffen. De eerste is dat het tekort aan dierlijke eiwitten niet of onvoldoende wordt gecompenseerd. En dat heeft meer gevolgen dan alleen een beperking van aminozuren. De tweede fout zit in smaakbeleving.

Compenseer minder voedingsstoffen als je vegetarisch gaat eten

Als je bepaalde voedingsstoffen niet of in onvoldoende mate binnenkrijgt, is dat van invloed op je gezondheid. Zorg er daarom voor dat je dat compenseert. Eiwitten, Vitamnie B12 en ijzer zitten veel in vlees. Geen vlees eten betekent minder ijzer in je bloed – ik ging vorige week naar de bloeddonatie en mocht niet geven omdat mijn ijzergehalte weer eens te laag was. Geen vis eten betekent geen gezonde vetten binnenkrijgen.

Er zijn niet veel plantaardige producten die je helpen bij het compenseren van al die tekorten.

De natuur heeft het alternatief voor je

Wat moet je dan? Kijk naar de natuur! Hennepproteïne lijkt heel erg op dierlijk eiwit. Elke dag een shake met hennepproteïne compenseert de tekorten. IJzer kun je halen uit abrikozen en uit abrikoospitpasta. Goede vetten vind je in oliën en pasta’s van pompoen, hennep, walnoot, zonnebloempit, amandel… .

Maak het lekker

Tsja… geen vlees of vis of dierlijke eiwitten betekent dat je je smaakpalet verkleint. Dat betekent natuurlijk niet dat je het ook met minder smaak moet doen. Met hennep en andere zaden en noten kun je je smaakpalet weer behoorlijk vergroten.

Er zijn verschillende (hobby)koks met zulke producten aan de slag. Elisabeth Magazine bijvoorbeeld publiceert regelmatig nieuwe recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *