veganistische

10 smaakmakers voor veganistische lekkerbekken

Dit gaat over een veganistische levensstijl, maar eerst iets over mezelf. Ik ben namelijk vegetariër. Ik heb moeten leren dat je anders kunt denken bij het bereiden van voedsel. Niet beginnen met het vlees of de vis – want dat eet je niet. Eerlijk gezegd maakt het wel de creatieve geest in je los. Je moet op zoek naar andere smaken, en wij hadden het geluk van een grote moes zodat we elke dag vers van het land kunnen eten.

Veganisten hebben nog minder smaken tot hun beschikking

Als je een veganistische levensstijl hebt, heb je een nog smaller smaakpalet dan wanneer je een vegetarische levensstijl hebt. Je gebruikt immers helemaal niets van waar een dier bij betrokken is – zelfs geen honing. Dan blijven er natuurlijk nog steeds heel veel dingen over die je wel kunt eten. En het doet een nog groter beroep op je creativiteit; je moet bereid zijn te zoeken naar nieuwe combinaties, dan valt er veel te genieten en te ontdekken.

Ik heb zelfs het idee dat veganistische koks nog weer creatiever zijn dan vegetarische koks. (Geheim: een van mijn favoriete veganistische blogs is die van vegadutchie.)

Desondanks heb je in de keuken wat minder smaken tot je beschikking. Gelukkig is er internet (naar de veganistische recepten van mijn website).

Minder smaken tot je beschikking, wat nu?

Een van de dingen waarnaar ik zelf op zoek ben gegaan is naar voedingsmiddelen die me hielpen bij het aanvullen van eiwittekorten. Ik stuitte al gauw op hennep. Met hennep kun je geweldige dingen doen. Maar alleen maar hennep eten was ook zo wat. Gelukkig waren er veel meer mogelijkheden. De een nog lekkerder dan de ander – al blijft hennep voor mij de meest veelzijdige.

10 smaakmakers voor veganistische lekkerbekken

Ook voor vegetarische lekkerbekken trouwens! Maar er zijn meer producten die perfect passen in een veganistische levensstijl. Die producten vergroten je smaakpalet enorm. Het gaat om smaakvolle producten zoals oliën en pasta’s gemaakt van pitten, zaden en noten. Door ze te vermalen of te persen ontstaan prachtige producten die je ook nog eens heerlijk met elkaar kunt combineren:

veganistische pastaAbrikoospitpasta

In de abrikoos zit een harde noot met een zachte pit erin. Die pitten, daarvan is deze pasta gemaakt. De pitten zijn vermalen tot een smeuïge pasta die lekker hartig is – al zijn is het gemaakt van zoete abrikoospitten. Te gebruiken in zoete en hartige gerechten en ook lekker als spread op cracker of boterham. (Een van mijn klanten zegt in de recensie: “De abrikoospitpasta is heerlijk; onbegrijpelijk dat dit fantastische product zo onbekend is. Fijn dat deze bestelbaar is bij Hennep&co.”)

Amandelpasta

Amandelpasta wordt gemaakt van rauwe amandelen. Daarom past deze pasta goed in een raw food dieet. De pasta heeft veel smaak en is licht-zoetig. Te gebruiken in zowel hartige als zoete gerechten.

Walnootpasta

Onovertroffen pasta van gemalen walnoten. Heerlijk als broodbeleg, als spread, als basis voor dressings, mengen door ijs… En op gestoofde groenten, als dip op bleekselderij, vulling voor dadels…

Henneppasta

Dit is helemaal een verrassing. Als je hennepzaad hebt en je vermaalt dat (met schil en al), dan krijg je een zalige pasta die je vervolgens kunt gebruiken zoals je ook de andere pasta’s gebruikt. Eindeloos lekker.

 

veganistische olieWalnootolie

Zelf zit ik nooit zonder walnootolie. Het is een lekkere olie, met veel smaak die je ideaal kunt gebruiken voor koude gerechten. Of als basis voor dressings. Of voor zoetige gerechten. Of meng eens walnootolie door je het deeg van het brood dat je zelf gaat bakken. Nog een voordeel:  je kunt walnootolie verhitten zonder gevaar voor je gezondheid (het walmpunt ligt extreem hoog).

Hennepolie

Ook zonder hennepolie zie je mij niet in de keuken. Ik gebruik het in smoothies, in shakes, over salades en rauwe groenten, in dressings… Maar alleen koud gebruiken hoor, deze biologische, koudgeperste hennepolie. Anders gaan zowel de lekkere iets grassige smaak verloren en van de uitstekende eigenschappen blijft dan ook niet veel over.

Wildegranaatappelazijn

Deze fruitazijn is met geen enkele andere azijn te vergelijken. Delicaat en verfijnd (nee, frambozenazijn komt niet eens in de buurt). Heerlijk in dressings maar ook te gebruiken voor de gekonfijte zilveruitjes uit het hennepboek – hier downloaden.

Hennepzaad (met en zonder schil)

Hennepzaad is de basis voor tal van gerechten. Zoals bijvoorbeeld hennepmelk, henneproom, hennep zure room, tofu van hennep… Maar ook te gebruiken door je sla of smoothie. Over en door zelfgebakken brood, over gegrilde groenten, door de yoghurt, je smoothie… Gebruik daarvoor de hennepzaadjes zonder schil. Nog iets: mijn klanten beoordelen als uitstekend!

Hennepproteïne

Dit is een echte boost om lekker veel proteïne in één klap binnen te krijgen. Hennep is een van de weinige planten die alle essentiële aminozuren levert in significante hoeveelheden. Een proteïne-bommetje dus die je door je yoghurt kunt mengen of waarmee je lekkere smoothies maakt.

Hennepmeel

Glutenvrij! Hiermee bak je zelf het lekkerste glutenvrije brood.

Wat ga jij proberen?

Ik ben heel benieuwd welke producten jij al gebruikt. Of welke je gaat gebruiken. En had ik al gezegd dat je er als vegetariër ook zeer veel plezier van kan hebben? Al deze producten bevatten veel goede voedingsstoffen zoals vezels, mineralen, vitaminen, essentiële vetzuren en proteïne.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *