27 ideeën voor een veganistische barbecue (met veel hennepzaad)

Een veganistische barbecue klinkt veel vleeseters vreemd in de oren. Daarom kan een barbecue bij een ander een ware kwelling voor je zijn als je vegetarisch of veganistisch eet.

Terwijl iedereen zich vergrijpt aan het uitgebreide assortiment vlees, moet jij het doen met stokbrood, salade en – als je geluk hebt – een laffe vegaburger van de supermarkt.

En dat terwijl er superveel mogelijkheden zijn om barbecuen voor jou als vegetariër of veganist wél tot een feestje te maken. Een veganistische barbecue, bijvoorbeeld met hennepzaad. Daarmee maak je lekker hartige burgers en spiezen, frisse veganistische dipsauzen en heerlijke zomerse salades.

Hieronder de 27 beste ideeën voor een geslaagde vegetarische of veganistische barbecue. Met recept of een verwijzing naar een recept. Eet ze!

 

veganistische barbecue hennepburger1.     Maak sappige burgers van hennepzaad

Combineer geschild hennepzaad met zonnebloempasta, broodkruimels, gistvlokken en ketjap. Voeg verse kruiden naar smaak toe. Laat even garen in een koekenpan met olie, en rooster dan op de barbecue. Kijk in het gratis receptenboek ‘Koken met Hennep’ voor het complete recept.

 

 

veganistische barbecue falafel2.     Rijg hennepfalafel aan een spies…

Falafel met hennep maak je heel makkelijk zelf. Kneed 200 gram kikkererwtenmeel, 75 gram hennepmeel, 2 eetlepels geschild hennepzaad, 1 deciliter water, 2 eetlepels gehakte peterselie, een gesnipperd uitje, geperste knoflook, een halve theelepel wijnsteenpoeder, komijnzaad, zout en peper door elkaar. Doe er als het te droog is nog wat water bij. Vorm kleine balletjes, laat die een uur rusten in de koelkast en bak ze dan rondom aan in hete olie. Rijg aan een spies en rooster op de barbecue. Variatie: rijg afwisselend ook kerstomaatjes en stukjes rode ui aan de spiezen.

 

3.     …of vul er pitabroodjes mee

Maak volgens het recept hierboven hennepfalafel en rooster ze in een barbecuemandje goudbruin. Serveer met geroosterde pitabroodjes en knoflook-hennepsaus.

 

4.    Maak een pittige kebab van hennepzaad en bonen

Pureer 200 gram uitgelekte witte bonen met 100 gram hennepzaad, een halve ui, twee tenen knoflook, een eetlepel tomatenpuree, twee eetlepels paneermeel, een flinke handvol koriander, munt en peterselie, en paprikapoeder, harissa, komijnzaad, kaneel, zout en peper naar smaak. Vorm platte worstjes, leg op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 160 ºC. Steek in elk ‘worstje’ een platte spies, bestrijk met olie en rooster goudbruin. Lekker met tzatziki (tip 22).

 

5.     Geef carrés van henneptofu een Oosters tintje

Ik heb het al vaker over henneptofu gehad en je uitgelegd hoe je dat het beste maakt. Het veganistische recept vind je hier. Maar je kunt er nog iets lekkers mee doen, voor op de bbq. Maak de tofu volgens het recept en laat de massa eerst uitlekken in een zeef. Meng er ketjap, sambal, geraspte gember, geperste knoflook en zout doorheen, en stort dan in de vorm. Snijd de tofu na een dag in plakken, bak die kort in (neutrale kokos)olie en rooster ze dan op de barbecue.

 

veganistische barbecue hotwings6.    Grill veganistische hotwings van hennepzaad en bloemkoolroosjes

Zelfs verstokte vleeseters likken hun vingers af bij hotwings van bloemkool met hennepmelk. De wings hebben een lekker stevige bite. De perfecte snack die op geen enkele veganistische barbecue mag ontbreken. Het uitgebreide recept vind je hier.

 

7.     Serveer hennep-knoflooksaus

Maak henneproom volgens dit recept: 125 gr gepeld hennepzaad, 0,5 dl water. Draai met de staafmixer tot een gladde massa. Meng dit met geperste knoflook, gehakte peterselie, wat citroensap en zout en peper naar smaak.

 

8.     Bereid een pittige dip van paprika, pepers en hennepzaad

Pureer 75 gram geschild hennepzaad, een gegrilde rode paprika en een Spaanse peper. Breng op smaak met zout en peper naar smaak. Lekker op brood of bij een burger.

 

9.     Bestrijk gegrilde groente met hennepdressing

Maak een dikke dressing van henneppasta, hennepolie, geperste knoflook, zout en peper. Hussel dit door gegrilde groente als pompoen, courgette, tomaat en champignons zodra ze van de barbecue komen. Bestrooi met verse kruiden als tijm en rozemarijn.

 

10.  Strooi hennepzaad over geroosterde zoete aardappel

Schrob zoete aardappelen schoon en snijd ze in plakken van een halve centimeter. Bestrijk licht met (zonnebloem)olie en rooster in 5 tot 10 minuten gaar op de barbecue. Maal er wat zeezout overheen en bestrooi met hennepzaadjes.

 

11.  Geniet van een romige coleslaw

Snijd een witte kool heel fijn en snipper een uitje. Meng hierdoor een dressing van dikke hennepmelk, citroensap, azijn, peper, zout en een zoetstof naar wens. Maak een dag van tevoren, dan trekt de smaak er goed in.

 

veganistische barbecue salade12.  Hussel hennepdressing door de salade

Met hennepolie maak je de heerlijkste dressings. Combineer bijvoorbeeld met sinaasappelsap, mosterd en geperste knoflook. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout. Lekker door een groene salade.

 

13.  Breng warme groente op smaak met Oosterse gemberdressing

Pureer 100 gram geschild hennepzaad met vier eetlepels citroensap, 2 eetlepels gembersiroop, een theelepel sambal oelek en vier eetlepels hennepolie. Wok in een grillmandje stevige groente en bestrijk met de dressing.

 

14.  Maak zoete sellerie-wortelsalade met hennepzaad

Snijd winterpeen en selderijknol en julienne. Meng met gehakte lente-ui, geschild hennepzaad en gewelde rozijnen. Maak een dressing van hennepolie, wittewijnazijn, peper en zout.

 

15.  Vul gepofte aardappel met henneproom

Gepofte aardappel is een echte klassieker. Nóg lekkerder met een dikke room van hennepzaad. Maak de henneproom volgens het recept van tip 7. Voeg daar allerlei smaken aan toe. Verse kruiden, knoflook, kappertjes, mierikswortel, gedroogde tomaat, olijven… de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

16.  Rooster hennep-platbrood op de barbecue

Maak hennepbrooddeeg volgens het recept in het boek. Vorm hier platte broodjes van, bestrijk met olie en rooster op een middelhoge barbecue.

 

17.  Bak een pizza in de barbecue

Maak pizzadeeg volgens dit recept. Rol uit tot bodems en besmeer die met tomatensaus. Beleg verder met alles wat je lekker vindt. Bijvoorbeeld kerstomaatjes, courgette, paprika, paddenstoelen, groene asperges… Bak in een barbecue met deksel.

 

18.  Verrijk hummus met hennepzaad

Hummus – een smeersel op basis van kikkererwten – wordt nóg lekkerder met hennepzaad. Makkelijk te maken. Naar het recept.

 

19.  Besmeer je brood met auberginespread

Rooster een aubergine tot hij door en door zacht is. Pureer het vruchtvlees samen met wat hennepzaad, knoflook, peterselie, tabasco en zout tot een glad smeersel. Garneer met chilipoeder en een scheutje hennepolie.

 

20.  Gebruik henneppasta voor je satésaus

Fruit een gesnipperd uitje met gemberrasp en sambal. Voeg citroensap en ketjap toe en een scheut water. Neem als het kookt van het vuur. Doe er een flinke klodder henneppasta door en roer met een garde tot een gladde saus.

 

21.  Maak romige koriander-limoendip

Maak henneproom volgens het recept. Roer er gehakte koriander, sap en rasp van een limoen, gehakte Spaanse peper, zout en peper door.

 

veganistische barbecue tzatziki22.  Bereid tzatziki met henneproom

De henneproom van tip 7 is ook de ideale basis voor veganistische tzatziki. Dit Griekse bijgerecht is lekker fris met komkommer en munt. Voeg aan de henneproom 30 ml citroensap toe. Vervolgens rasp je een komkommer. Druk het vocht eruit in een zeef. Hak muntblaadjes en dille fijn. Doe rasp, munt, dille en zure room in een kom. Pers de knoflook uit boven de kom en breng op smaak met wat zout. Halfuurtje laten staan om de smaken te laten mengen en smullen maar.

 

23.  Maak kruidige salsa verde met hennepolie

Meng voor salsa verde 15 gram gehakte basilicum, 30 gram gehakte peterselie, twee uitgeperste tenen knoflook, 50 milliliter hennepolie en evenzoveel zonnebloemolie. Heerlijk over stevige gegrilde groente als pompoen, peen en zoete aardappel.

 

24.  Eindig je barbecue met een fruitige aardbeiensorbet

Bevries 250 gram verse aardbeien. Maak in een blender met crushfunctie of in een keukenmachine dikke hennepmelk van 250 gram geschild hennepzaad en 3,5 deciliter water. Doe de bevroren aardbeien erbij. Draai tot sorbetijs, serveer in glazen coupes.

 

25.  Maak een warm appeltoetje met henneppasta

Boor met een appelboor het klokhuis uit een appel. Vul de holte met een mengsel van henneppasta, appelstroop en kaneel. Wikkel in aluminiumfolie en laat 10 minuten garen in de hete as. Lekker met ijs!

 

26.  Gril mango en geef er notige henneppasta bij

Snijd de helften van een mango zo dicht mogelijk langs de pit af. Kerf het vruchtvlees ruitsgewijs in tot aan de schil en ‘vouw’ de mangohelft binnenstebuiten. Gril enkele minuten (vruchtvleeskant op het rooster). Bestrijk de hete mango met gelijke delen henneppasta en dadelpasta.

 

27.  Stuur dit lijstje door!

Word je door een niet-vegetariër of niet-veganist uitgenodigd voor een barbecue? Stuur dan deze lijst door! Zo breng je onder de aandacht dat er meer mogelijk is dan de vegaburgers van de supermarkt. Of bied aan om wat gerechten te verzorgen voor een veganistische barbecue – daarmee ontlast je de gastvrouw of -heer en weet je zeker dat je aan je trekken komt.

 

Tot slot: deel dit bericht

Echt: als meer mensen hennep zouden eten, zou de wereld er een stuk beter uit zien. Deel dit bericht op Facebook. Het enige wat je hoeft te doen is op het Facebooksymbooltje hieronder te klikken. Kleine moeite, grote dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *