Veganaise – een lekker recept voor veganistische mayo

Veganaise en mayonaise, twee keer hetzelfde maar in de veganaise uiteraard geen ei(geel). Iedereen is gek op veganaise of mayonaise. Je maakt er een salade subliem mee. Je aardappeltjes uit de oven goddelijk. En een sandwich onovertroffen.

Tegelijkertijd denken we dat het niet zo goed is voor ons lijf. Het is vet en iedereen heeft meteen dat beeld van de markt voor zich waar veel te dikke mensen hun patatje mét uit een papieren zak lobberen… Niet mijn eigen ideaal, hoewel ik gek ben op frietjes.

veganaiseVeganaise brengt nog een ander lastigheidje met zich mee. zijn er eigenlijk wel makkelijke recepten voor? Op internet kom je ze niet al teveel tegen, maar de creatieve kok komt zelf natuurlijk een heel eind. En… ik zou dit artikel niet hebben gemaakt als ik niet een mooi recept voor je zou hebben!

Daarom vind je in dit artikel een buitengewoon lekker veganaise recept. Maar eerst iets over de gezondheidsvoordelen van mayonaise en veganaise, ehm… veronderstelde nadelen.

Veganaise en mayo, hoe slecht is dat voor je? 

Dat valt mee. Zolang je er niet teveel van eet en de goede ingrediënten gebruikt. Zoals goede, koudgeperste zonnebloemolie. Of beter nog: hennepzaadolie, of kortweg hennepolie. Je kunt ook olijfolie gebruiken. Zonnebloemolie heeft een neutrale smaak. Hennepolie heeft een beetje een grassige smaak en olijfolie is er in talloze smaak variëteiten.

Belangrijk is om een goede olie te gebruiken. Welke soort olie je neemt, hangt sterk af van wat je beschikbaar hebt in je keukenkastje. En wat je zelf lekker vindt.Ik zou zelf geen walnootolie gebruiken, omdat dat een wel erg uitgesproken smaak heeft. Niet iedereen wil zo’n stevige olijfoliesmaak aan zijn of haar veganaise, terwijl een ander verzot is op hennepolie (zoals ik!).

Voor mayonaise heb je een eigeel nodig. In een veganistisch recept vervang je het ei door 60 ml soja- of hennepmelk of tofu. Gebruik, als je tofu neemt, een blender of keukenmachine. Je kunt ook deels tofu en deels melk nemen. Tofu geeft je veganaise wat meer stevigheid. En je tofu kun je ook van hennep maken (zie onderaan dit artikel).

Veganaise en mayonaise: ingrediënten op kamertemperatuur

Dit is het aller- allerbelangrijkste: als je zelf veganaise of mayonaise gaat maken haal dan alle ingrediënten ruim van te voren uit de koelkast en laat ze goed op kamertemperatuur komen. Anders gaat het gegarandeerd mis. Dan gaat je veganaise schiften en geloof me: een geschifte mayo of veganaise, dat ziet er niet uit en wil niemand eten.

Dit heb je nodig:

 • 60 ml tofu (of tofu/sojamelk of henneptofu/hennepmelk of 1 eierdooier voor vegetariërs)
 • 250 ml koud geperste zonnebloemolie, hennepolie of olijfolie
 • mosterd
 • citroensap of azijn
 • zout en peper naar smaak

Zo maak je het:

 • Doe de tofu (tofu/melk of eierdooier) in een kom
 • Voeg een flinke snuf zout en peper toe en een theelepel mosterd
 • Roer met de garde goed door elkaar
 • Voeg 1 druppel olie toe en roer goed door met de garde tot de olie volledig is opgenomen. Voeg weer een druppel toe en blijf kloppen
 • Als de massa zalvig wordt, kun je steeds een beetje meer olie toevoegen – blijf goed kloppen
 • Is de mayonaise dik en goed lobbig dan kun je hem op smaak brengen met naar keuze een theelepel citroensap, wijn- of dragonazijn, balsamico, granaatappelazijn of ander zuurtje.

Ook lekker: pers een teentje knoflook fijn en roer dat door de mayo. Daar worden bijvoorbeeld aardappeltjes uit de oven een stuk lekkerder van. Maar je kunt ook wat ketchup (zelf maken!) door je veganaise roeren voor een fijne cocktailsaus. Of extra citroensap voor zo’n lekkere Belgische vegamayo.

Tofu van hennep

Ik ben er al een poosje mee aan het experimenteren, met het zelf maken van tofu van hennep. Want soja… ik heb het er zelf niet zo mee. Kan genetisch mee gerommeld zijn, er gaan oerbossen voor tegen de vlakte en (ook niet onbelangrijk) ik vind het niet zo lekker.

De tofu die ik van hennep maak, is een stuk beter voor de wereld. En een stuk minder ‘zompig’ dan tofu van soja. En het is prima te gebruiken als basis voor veganaise.

Veganistische recepten

Als je op zoek bent naar veganistische recepten, dit blog staat er vol mee. Ook met vegetarische trouwens. De veganistische recepten vind je hier, de vegetarische vind je hier.

Alle recepten zijn op basis van hennep of andere pitten, noten en zaden. Ik heb bijvoorbeeld een paar lekkere tips en gerechten met pompoenpit voor je. Door naar het artikel.

De recepten zijn allemaal door mij persoonlijk ontwikkeld en geprobeerd. Een enkel recept komt van gastschrijvers en als je wilt kun jij ook recepten insturen. Nog iets: heb je het boek ‘Koken met Hennep’ al gedownload? Daarin staan nog eens 37 recepten met louter hennep die je hier op de site niet terugvindt. Veganaise staat trouwens niet in dat boek – maar dat recept dat had je al 🙂

Deel dit artikel op Facebook

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *