Tofu van hennep – zo maak je dat

Kun je zelf tofu maken van hennep? Omdat we weinig vlees eten, hebben we vleesvervangers nodig. Voor mij als Indische ligt tofu (of op z’n Indonesisch: tahoe) dan voor de hand, maar… ik eet liever geen sojaproducten. Voor mij kleven daar té grote nadelen aan, zoals genetische manipulatie en ontbossing. Laatst bedacht ik ineens dat het misschien wel mogelijk is om zelf tofu te maken van hennepzaad. Zoektocht naar een lekker veganistisch recept.

Tofu van hennep zelf maken is makkelijk

Mijn zoektocht om zelf tofu van hennep te maken begon op internet. Ik vond veel recepten om tofu te maken van soja.

Dat leek me niet moeilijk. Je maakt sojamelk, verwarmt dat en voegt een stremmingsmiddel toe. De melk gaat schiften en er komt een vaste substantie bovendrijven. Die schep je in fijn gaasdoek in een tofuvorm, waarna je er een paar uur een gewicht op legt om er zo veel mogelijk vocht uit te drukken. Dat moest ook lukken met hennepmelk.

Henneptofu zonder stremmingsmiddel

Voor tofu wordt traditioneel calciumsulfaat als stremmingsmiddel gebruikt. Een soort kalk (E516), die maakt dat de sojamelk beter stremt en steviger wordt.

Helaas geven sommige mensen aan dat ze niet tegen calciumsulfaat kunnen. Een alternatief is zuur: citroensap of azijn. Die hebben weer als nadeel dat ze een zurige smaak geven en dat wilde ik niet.

Ik besloot het eerst zonder stremmingsmiddel te proberen. De enige ingrediënten in mijn henneptofu zijn dus hennepzaad en water. De komende tijd experimenteer ik ook mét stremmingsmiddel.

Mal om zelf tofu van hennep te maken

Ik moest nog wel wat verzinnen als mal. Ik wilde nog niet investeren in een speciale tofuvorm, maar eerst uitzoeken of het überhaupt zou lukken om zelf tofu van hennep te maken.

Wat gedaan? Een vergiet zou een rond, aflopend brok tofu opleveren en ik wilde rechthoekig. Op internet zag ik iemand een leeg melkpak gebruiken. Hij legde die op z’n kant, sneed een lange kant open en prikte gaatjes in tegenoverliggende kant. Vervolgens gebruikte hij de uitgesneden zijde om met een gewicht erop druk op de tofu uit te oefenen. Slim, maar zelf was ik bang dat het wat te slap zou zijn.

Henneptofu maken met wijn?

Niet wijn als ingrediënt. Wel voor de vorm: uiteindelijk heb ik een bodemloze mal getimmerd van een oud wijnkistje, van zo’n 10 bij 20 centimeter. Ik zaagde ook een stuk hout dat er precies in paste.

tofu van hennep

De helft van een wijnkistje dat ik nog had liggen: perfect voor tofu van hennep!

Als ondergrond nam ik een spatdeksel. Je kunt ook een bodem in de mal maken en er gaatjes in boren, als het vocht maar goed kan weglopen.

In de lappenmand vond ik een stuk organza, dat prima dienst kon doen als gaasdoek. Ik heb het wel even goed met zeep gewassen, veel stoffen worden namelijk chemisch behandeld. Wel secuur uitspoelen! Om de laatste zeepresten te verwijderen, deed ik een scheutje azijn door het laatste spoelwater (dat wist ik nog van het wassen van babykleertjes).

Het experiment kon beginnen. Hieronder mijn recept.

 

Zelf tofu maken van hennep – veganistisch recept voor 4 personen

Nodig:

 • 250 gr geschild hennepzaad
 • 5 dl water
 • blender (of eventueel een staafmixer)
 • tofuvorm met erin passende bovenkant en bodem met gaatjes (of losse bodem, bijvoorbeeld spatdeksel)
 • stuk fijn gaasdoek van 50×50 cm
 • iets dat als gewicht kan dienen (schone steen, blik bonen, flesje water)

Bereiden:

Zelf henneptofu maken gaat redelijk snel. Zet daarom alle benodigdheden klaar. Drapeer ook alvast het gaasdoek in de vorm.

tofu van hennep keukenmachineMaak eerst hennepmelk van 250 gram geschild hennepzaad en 5 deciliter water. Doe daarvoor de hennep met het water in de blender en laat een minuut draaien op de hoogste stand. Let op dat je niet teveel tegelijk in de blender doet!

Anders loop je het risico dat, net als bij mij, het deksel eraf vliegt en de keuken onder zit. Je kunt eventueel ongeschild hennepzaad gebruiken, zeef in dat geval de hennepmelk voordat je het verder verwerkt.

Breng de hennepmelk in een ruime pan aan de kook. Zet het vuur zacht en laat zachtjes doorkoken. Na een paar minuten gaat de melk schiften: er komt een dikke substantie bovendrijven, een soort wrongel.

Schep dat met een spaan in de tofuvorm. Ga hier net zo lang mee door tot er niets meer komt bovendrijven. Gooi het overgebleven vocht niet weg, maar gebruik het voor smoothies, pannenkoekbeslag of gebak. Of laat het heel koud worden en drink het zo.

Plaats het deksel in de tofuvorm en druk stevig aan. Leg er een gewicht op en laat de henneptofu laat uitlekken. Na een paar uur is de henneptofu klaar. Druk hem voorzichtig uit de vorm. Je hebt een mooie rechthoekige plak – genoeg voor zo’n vier personen:

tofu van hennep

 

Mijn ervaring met henneptofu

Zelf tofu maken van hennep is heel simpel: zelfs ik kan het!

De henneptofu is een beetje kruimelig, maar zeker stevig genoeg om te snijden. Ik sneed de tofu in dunne plakken en bakte die in een anti-aanbakpan met een beetje zonnebloemolie. Basic met een beetje zout smaakte hij al erg lekker.

tofu van hennep

Zo ziet de tofu er gebakken uit

henneptofu

Toegepast in een roerbak met peultjes, rode peper en bami

 

 

 

 

 

 

 

Aan de henneptofu zit meer smaak dan aan sojatofu, een beetje notig. De smaak is subtiel genoeg om in allerhande gerechten toe te passen. In dit geval maakte ik er een oosters wokgerecht van met peultjes, Spaanse pepers en mie. Ik kruidde het met onder meer ketjap en gember. Prima combi! Mijn Indonesische omaatjes zouden trots op me zijn geweest.

Ik blijf experimenteren. Binnenkort probeer ik of de structuur anders wordt met verschillende stremmingsmiddelen. En ik wil wat nieuwe smaakcombinaties proberen. Misschien een lekkere Indonesische toemis (mijn moeders recept). Maar daarover een volgende keer meer.

Geef hieronder je reactie

Ik heb van volgers op Facebook begrepen dat ze een tofumal maken van RVS omdat die makkelijk is schoon te maken (die van mij is een houten wijnkist, gaat ook). Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met het maken van henneptofu. Geef hieronder je reactie. Ik geef je altijd antwoord.

6 comments

 1. Simon Soeters

  Beste Cees

  Met veel interesse jou site aan het door nemen…
  In een van je recepten.. hennep tofu.. gebruik je zonnebloem olie.
  Zonnenbloem en olijf olie, soja olie en alle andere olies verhit worden,
  ontstaan er giftge stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn.
  Alleen Kokos olie (extra virgin ongerafineerd en niet ontgeurd) en roomboter
  kunnen verhit worden zonder schadelijke effecten.

  Met Soevereine Groet
  Simon; Soeters

  • Cees
   Author

   Beste Simon,
   Hartelijk dank voor je reactie.

   Het klopt dat ik geen kokosolie gebruik. Ik vind de smaak niet lekker en de kokosolie die neutraal is qua smaak en geur heeft een dermate harde chemische behandeling ondergaan, dat ik het niet verantwoord acht die tot mij te nemen.

   Wat betreft de andere oliën: sommige kun je verhitten, andere niet. Hennepolie? Niet doen. zonde van de eigenschappen. Maar zonnebloemolie kun je juist prima verhitten. Wat betreft de schadelijke stoffen die je noemt: het is nooit aangetoond dat dat zo zou zijn.

   Datzelfde geldt voor olijfolie.

   Ik houd me overigens aanbevolen voor verbetering van mijn eigen gedachtengoed, dus als er een onderzoek is waaruit blijkt dat het inderdaad schadelijk is om te bakken in zonnebloemolie, dan hoor ik dat graag.

 2. Sonja

  Hallo Cees,

  In bepaalde gezonde oliën zitten bestanddelen in die zeer gezond zijn mits koud gebruikt.
  Wanneer men bv. extra vierge olijfolie gebruikt en dat gaat verhitten kunnen de gezonde bestanddelen verbranden en veranderen en bij inname hiervan zou dat kankerverwekkend kunnen zijn.

  Maar hoe sta je tegenover biologische tofu? Dat gebruik ik namelijk.

  Ik zal ook eens de henneptofu maken maar of het nu rond of langwerpig wordt dat maakt mij niet uit :-).
  Als het gesneden wordt zie je er toch niets meer van.

  Groetjes, Sonja

  • Cees
   Author

   Beste Sonja,

   Hartelijk dank voor je reactie. Toevallig heb ik net vorige week een blog geplaatst over het onderwerp olie, verhitting en wat ik daar van vind. Ik ben namelijk geen wetenschapper en weet -ook vanuit zelfonderzoek- niet precies hoe dat nou zit met oliën. Het enige dat ik zeker weet is dat de goede eigenschappen (zoals jij schrijft) verloren gaan bij verhitting van sommige oliën. Je vindt het artikel trouwens hier: https://hennepweb.nl/zonnebloemolie-verhitten/

   Wat betreft de vorm van de tofu: maak het langwerpig. Ik heb tofuballetjes gemaakt, maar het is lastig om die door en door gegaard te krijgen. Uiteindelijk heb ik ze toch weer in kleinere plakken gesneden.

   Ook heb ik experimenten gedaan met smaakjes door de tofu, maar dit werkt nog niet heel goed. Eigenlijk was alleen die met paddenstoelen redelijk gelukt, terwijl ik had gedacht dat gedroogde tomaat geweldig zou zijn. Dat heeft te maken (denk ik) met dat de hennep een mooie smaak afgeeft die niet overheersend is, maar andere smaken wel wat naar achteren drukt.

   Biologische tofu: de tofu die ik nu maak met hennepzaad is 100% biologisch omdat het hennepzaad dat is. Bij tofu heb ik zo mijn vraagtekens. Weliswaar wordt biologisch wel vermeld, maar hoe zit het met genetisch gemanipuleerd. Daarvan kun je nooit zeker zijn bij soja omdat het nu eenmaal al in het systeem zit – wat mij grote zorgen baart.

 3. Marja Ton

  Ben het eens met Simon: Meervoudig onverzadigde vetten zoals zonnebloemolie en lijnzaadolie moeten in de koelkast worden bewaard omdat ze snel ranzig worden.
  Dit komt door de losse elektronen of oxidatie. Verhitten van deze oliën geeft
  verwoestende kettingreacties die oneindig veel cellen beschadigen.
  Het bakken en braden met bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie moet dan
  ook ernstig worden ontraden.
  Voor bakken en braden kan men het beste stabiele verzadigde vetten zoals
  kokosnootolie gebruiken. ( geen transvetten). Dit komt omdat deze vetten bij
  verhitting nauwelijks van structuur veranderen en niet makkelijk oxideren.
  Alle vetten die op kamertemperatuur vast van vorm zijn = verhitten
  Alle vetten die op kamertemperatuur vloeibaar zijn = nooit verhitten.
  Dit is niet eenmalig dat ik dit te horen heb gekregen. Diverse voedingsgoeroes, artsen, orthomoneculaire therapeuten en meer die dit vertellen.

  • Cees
   Author

   Beste Marja,

   Hartelijk dank voor je reactie. Er is over het onderwerp al veel over gezegd en ook veel niet. Punt is een beetje: wat is verhitting? Laten we nu eens uitgaan dat er van verhitting sprake is zo rond de 175 graden (je moet ergens beginnen, maar dit lijkt me een redelijke verhittingstemperatuur). Als ik de tofu bak, dan komt het daar niet eens in de buurt.

   Het is natuurlijk wel zo dat bij verhitting de voedingswaarden van de hennep wat achteruit gaan. Maar zeg nou zelf: je eet zo gezond dat het echt geen kwaad kan om af en toe onverzadigde vetten te verwarmen.
   Dan nog iets wat betreft de bewaarbaarheid van zonnebloemolie: ik heb zonnebloemolie die al vele vele maanden in de keuken staat zonder ranzig te worden. Pas wanneer de dop wordt open geschroefd en er lucht bij kan komen, kan de kwaliteit van de olie achteruit gaan.
   Heb je het artikel over water al gelezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *