6 comments

 1. Simon Soeters

  Beste Cees

  Met veel interesse jou site aan het door nemen…
  In een van je recepten.. hennep tofu.. gebruik je zonnebloem olie.
  Zonnenbloem en olijf olie, soja olie en alle andere olies verhit worden,
  ontstaan er giftge stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn.
  Alleen Kokos olie (extra virgin ongerafineerd en niet ontgeurd) en roomboter
  kunnen verhit worden zonder schadelijke effecten.

  Met Soevereine Groet
  Simon; Soeters

  • Cees
   Author

   Beste Simon,
   Hartelijk dank voor je reactie.

   Het klopt dat ik geen kokosolie gebruik. Ik vind de smaak niet lekker en de kokosolie die neutraal is qua smaak en geur heeft een dermate harde chemische behandeling ondergaan, dat ik het niet verantwoord acht die tot mij te nemen.

   Wat betreft de andere oliën: sommige kun je verhitten, andere niet. Hennepolie? Niet doen. zonde van de eigenschappen. Maar zonnebloemolie kun je juist prima verhitten. Wat betreft de schadelijke stoffen die je noemt: het is nooit aangetoond dat dat zo zou zijn.

   Datzelfde geldt voor olijfolie.

   Ik houd me overigens aanbevolen voor verbetering van mijn eigen gedachtengoed, dus als er een onderzoek is waaruit blijkt dat het inderdaad schadelijk is om te bakken in zonnebloemolie, dan hoor ik dat graag.

 2. Sonja

  Hallo Cees,

  In bepaalde gezonde oliën zitten bestanddelen in die zeer gezond zijn mits koud gebruikt.
  Wanneer men bv. extra vierge olijfolie gebruikt en dat gaat verhitten kunnen de gezonde bestanddelen verbranden en veranderen en bij inname hiervan zou dat kankerverwekkend kunnen zijn.

  Maar hoe sta je tegenover biologische tofu? Dat gebruik ik namelijk.

  Ik zal ook eens de henneptofu maken maar of het nu rond of langwerpig wordt dat maakt mij niet uit :-).
  Als het gesneden wordt zie je er toch niets meer van.

  Groetjes, Sonja

  • Cees
   Author

   Beste Sonja,

   Hartelijk dank voor je reactie. Toevallig heb ik net vorige week een blog geplaatst over het onderwerp olie, verhitting en wat ik daar van vind. Ik ben namelijk geen wetenschapper en weet -ook vanuit zelfonderzoek- niet precies hoe dat nou zit met oliën. Het enige dat ik zeker weet is dat de goede eigenschappen (zoals jij schrijft) verloren gaan bij verhitting van sommige oliën. Je vindt het artikel trouwens hier: https://hennepweb.nl/zonnebloemolie-verhitten/

   Wat betreft de vorm van de tofu: maak het langwerpig. Ik heb tofuballetjes gemaakt, maar het is lastig om die door en door gegaard te krijgen. Uiteindelijk heb ik ze toch weer in kleinere plakken gesneden.

   Ook heb ik experimenten gedaan met smaakjes door de tofu, maar dit werkt nog niet heel goed. Eigenlijk was alleen die met paddenstoelen redelijk gelukt, terwijl ik had gedacht dat gedroogde tomaat geweldig zou zijn. Dat heeft te maken (denk ik) met dat de hennep een mooie smaak afgeeft die niet overheersend is, maar andere smaken wel wat naar achteren drukt.

   Biologische tofu: de tofu die ik nu maak met hennepzaad is 100% biologisch omdat het hennepzaad dat is. Bij tofu heb ik zo mijn vraagtekens. Weliswaar wordt biologisch wel vermeld, maar hoe zit het met genetisch gemanipuleerd. Daarvan kun je nooit zeker zijn bij soja omdat het nu eenmaal al in het systeem zit – wat mij grote zorgen baart.

 3. Marja Ton

  Ben het eens met Simon: Meervoudig onverzadigde vetten zoals zonnebloemolie en lijnzaadolie moeten in de koelkast worden bewaard omdat ze snel ranzig worden.
  Dit komt door de losse elektronen of oxidatie. Verhitten van deze oliën geeft
  verwoestende kettingreacties die oneindig veel cellen beschadigen.
  Het bakken en braden met bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie moet dan
  ook ernstig worden ontraden.
  Voor bakken en braden kan men het beste stabiele verzadigde vetten zoals
  kokosnootolie gebruiken. ( geen transvetten). Dit komt omdat deze vetten bij
  verhitting nauwelijks van structuur veranderen en niet makkelijk oxideren.
  Alle vetten die op kamertemperatuur vast van vorm zijn = verhitten
  Alle vetten die op kamertemperatuur vloeibaar zijn = nooit verhitten.
  Dit is niet eenmalig dat ik dit te horen heb gekregen. Diverse voedingsgoeroes, artsen, orthomoneculaire therapeuten en meer die dit vertellen.

  • Cees
   Author

   Beste Marja,

   Hartelijk dank voor je reactie. Er is over het onderwerp al veel over gezegd en ook veel niet. Punt is een beetje: wat is verhitting? Laten we nu eens uitgaan dat er van verhitting sprake is zo rond de 175 graden (je moet ergens beginnen, maar dit lijkt me een redelijke verhittingstemperatuur). Als ik de tofu bak, dan komt het daar niet eens in de buurt.

   Het is natuurlijk wel zo dat bij verhitting de voedingswaarden van de hennep wat achteruit gaan. Maar zeg nou zelf: je eet zo gezond dat het echt geen kwaad kan om af en toe onverzadigde vetten te verwarmen.
   Dan nog iets wat betreft de bewaarbaarheid van zonnebloemolie: ik heb zonnebloemolie die al vele vele maanden in de keuken staat zonder ranzig te worden. Pas wanneer de dop wordt open geschroefd en er lucht bij kan komen, kan de kwaliteit van de olie achteruit gaan.
   Heb je het artikel over water al gelezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *