Tjap tjoy met amandelen en amandelpasta

Tjap tjoy (tjaptjoy, chap chio) is een klassiek Kantonees-Chinees gerecht. Tjap tjoy betekent letterlijk ‘gemengde ingrediënten’; je kunt er net zoveel verschillende groenten aan toevoegen als je maar wilt. En amandelen. En amandelpasta, want deze tjap tjoy maak ik een beetje nootachtig van smaak. Een extra lekker veganistisch recept.

In deze variant roerbak of wok je de groenten, die daardoor lekker knapperig blijven. Gebruik wel een goede olie die flink heet kan worden zoals walnootolie Je hebt in elk geval ook geblancheerde amandelpasta nodig.

Tjap tjoy – dit heb je nodig:

  • 2 el walnootolie
  • 2 grote uiten, in ringen
  • 1 teen knoflook
  • 4 wortels, in stukjes
  • 1 rode peper, in ringen
  • 150 g shiitake
  • 1 courgette
  • 1 blok tofu
  • 125 g taugé
  • 100 g blanke amandelen
  • 3 el geblancheerde amandelpasta
  • 4 el ketjap
  • 1 el geraspte gemberwortel
  • 1 el suiker of stukje goela djawa
  • Zwarte peper

Zo ga je te werk:

  • Verhit de olie in een grote wok en roerbak hierin de gember, uien, wortelen en knoflook 2 minuten. Doe dan de amandelen en de overige groente erbij, behalve de taugé. Blijf omscheppen tot de groente gaar is, maar nog wel knapperig. Voeg de taugé, de amandelboter, de ketjap, de goela djawa en wat peper toe en roerbak nog 1 minuut. Dien op met gekookte rijst, sambal en ketjap.
  • Variaties: maak tjap tjoy ook eens met jonge maïs (blik), palmscheuten (blik), waterkastanjes (blik), koolraap, aardpeer of bleekselderij.

Je ziet het: de Chinese keuken kan prima zonder vlees of dierlijke eiwitten. Er zijn veel variaties te bedenken op dit recept. In plaats van met rijst kun je het ook serveren met grof brood. Het mag dan natuurlijk geen tjap tjoy meer heten. Als jij nog een ander idee hebt, hoor ik het graag. Vul hieronder je idee in.

Download meer recepten

Ken je meer mensen die van tjap tjoy houden?

Ik bedoel eigenlijk: mensen die van lekker eten houden dat goed voor je is. Zoals deze tjap tjoy. Misschien vind je het leuk om die mensen op het spoor van deze blog te zetten. Gewoon een kwestie van de Facebookknop hieronder aanklikken. Dan verschijnt dit recept op je tijdlijn en zien je vrienden het ook.

4 comments

  1. Gita

    Ik heb dit gisteren gemaakt. En het heeft heerlijk gesmaakt!! En ook zo makkelijk te maken. We gaan dit vaker eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *