Het soja syndicaat (doe jij er aan mee?)

Soja… je hebt best een probleem als je geen vlees en vis eet én geen soja.

“Waarom zou je geen soja eten?”

Omdat er teveel nadelen aan kleven. Goed, het lost een primair probleem op: het is namelijk een goede bron van eiwitten. Het bevat alle essentiële aminozuren – aminozuren die je zelf niet kan aanmaken en die je via voeding moet zien binnen te krijgen.

Die essentiële aminozuren zijn belangrijk omdat het de bouwstenen zijn voor eiwitten. Zonder die aminozuren gaat het onherroepelijk mis met je.

En toch eet ik zo weinig mogelijk soja.

 

Het soja syndicaat

Vooropgesteld: ik ben niet iemand van de complottheorieën en ik wil graag genuanceerd zijn. Ik wil graag alles van meerdere kanten belichten en bekijken. En omdat ik dat doe, word ik wel eens uitgemaakt voor kritisch.

Mij best.

Ik heb het niet op soja. Ik vind het over het algemeen niet zo lekker, er zit niet veel smaak aan en heeft vaak een weeïg mondgevoel. Behalve dan in tempeh, een soort gefermenteerde soja die gebakken wordt en in de Indonesische keuken veel gebruikt wordt.

Maar er zit een andere bijsmaak aan soja: de immense productie van soja kost oerbossen en die productie wordt voornamelijk gebruikt om vlees en bio-brandstof van te maken.

 

Dit is de impact van soja op het milieu (in Zuid-Amerika)

soja plantage

Soja is een kritische plant. Het groeit onder bepaalde omstandigheden en heeft vele water nodig. Eigenlijk zijn vooral de (sub)tropische streken ideaal om het te verbouwen. Het onderstaande komt uit ‘Factsheet Soja productie Zuid-Amerika’ van Milieudefensie. Ik zeg er voor de volledigheid bij dat dit niet het hele factsheet is en dat Milieudefensie ook aanbevelingen doet om de impact van soja op het milieu zo klein mogelijk te maken. Maar dit zijn de feiten:

 1. Per jaar wordt in het Braziliaanse Amazonegebied naar schatting 700.000 ha primair en secondair bos gekapt voor de aanleg van grootschalige soja plantages. Ongeveer 70% van al het areaal dat thans voor de Braziliaanse landbouw in de Amazone wordt uitgebreid is voor soja productie.
 2. Het soja areaal heeft zijn natuurlijke grenzen bereikt. Uitbreiding vindt steeds meer plaats in daarvoor ongeschikte (want te vochtige, te droge of onvruchtbare) gebieden.
 3. Uitbreiding van soja plantages vindt plaats ten koste van natuurlijke vegetatie (bossen, savannes).
 4. Soja arealen worden nauwelijks planmatig uitgebreid zodat geografische versnippering van natuurlijke habitats plaatsvindt. Regels voor het instandhouden van natuurreservaten worden op grote schaal geschonden.
 5. Ontginning gebeurt doorgaans door volledige kaalslag. Meest gebruikte methode is het verslepen van een 100 meter lange stalen ketting tussen twee bulldozers.
 6. De kaalslag en het omploegen van de doorgaans arme gronden versterken erosie. De effecten hiervan op wetlands, water en stroomvoorziening van de drie voornaamste riviersystemen in Brazilië is aanzienlijk.
 7. Gebruik van branden voor ontginning is gebruikelijk in zowel bossen als savannen. In Mato Grosso, Braziliës voornaamste soja producerende deelstaat, werden in 2002 meer dan 11 duizend bosbranden gemeld, 59 procent van het totaal in Brazilië.
 8. Bij de ontginning van soja plantages gaat vrijwel alle biodiversiteit van zoogdieren, reptielen, vogels en planten verloren.
 9. Grootschalig gebruik van kunstmest en pesticiden vervuilt het grond- en oppervlaktewater.
 10. Er is grote externe druk op de overheden en producenten in Zuid Amerika om genetisch gemodificeerde soja toe te laten zonder dat de lange-termijn milieueffecten hiervan duidelijk zijn.
 11. De verwachte overproductie en daling van de prijzen zal tot een snelle afstoting van marginale, maar door kaalslag ‘ontgonnen’ gebieden leiden, met name in Noord- Brazilië. Deze gebieden zullen slechts zeer langzaam hun natuurlijke flora en fauna terugkrijgen.

Hoe komt het dat soja zo (over)gewaardeerd wordt?

Ja, het is een fantastische plant die veel voedingsstoffen levert, maar het is ook een plant waar makkelijk brandstof van gemaakt kan worden. Waar energie om de hoek komt kijken, gaat het meestal mis… (mijn veronderstelling).

Een deel van de sojaproductie wordt natuurlijk wel gewoon gebruikt voor voedsel. Jammer alleen is dat daarvan dan weer een groot deel gaat naar de intensieve veeteelt. Op vlees.nl  (een initiatief van de Nederlandse Vleessector) kun je terugvinden dat soja een van de meest geconsumeerde oliën is en dat het veel wordt gebruikt als diervoeder. En ook dat verschillende dieren het eiwitrijke meel van de boon goed kunnen verteren en omzetten in hoogwaardig vlees.

Slechts 6% van alle sojabonen wordt direct gebruikt in voedingsproducten als tofu en vleesvervangers.

Genetisch gemanipuleerde soja…

Tsja… ook een dingetje. Bij soja is ingegrepen in het DNA en daarom heet het genetisch gemanipuleerd. Dat gebeurt al eeuwen. We proberen gewassen beter, productiever, sterker te maken. Maar zo krijgen we ook zeer eenzijdige gewassen. Wat heeft het voor gevolgen als het DNA is versleuteld? Niemand die weet wat daar de gevolgen van zijn op korte en op lange termijn.

 soja boon

Soja conclusie?

Ik schrik ervan dat er zo’n enorme toename is van de sojateelt. Dat er voor de vee- en vleesindustrie tonnen en tonnen soja nodig zijn, ook in Nederland terwijl er wordt gesuggereerd dat er vooral reststromen uit de voedselindustrie worden gevoerd. (Onzin, lees maar hier.)

Wat me ook niet bevalt is dat er soja wordt verbouwd om te kunnen autorijden. We eten het gelukkig ook, dat dan weer wel – maar ik vind het zelf niet echt lekker en die genetische manipulatie staat me niet aan.

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen hennep te gaan laten eten. Hennep is lekkerder (vind ik) want het heeft een stevigere bite en een licht nootachtige smaak. Je kunt er precies hetzelfde mee als met soja (hennepmelk, tofu) en bovendien levert ook hennep alle essentiële aminozuren, is het een rijke eiwitbron en een uitstekende bron van onverzadigde vetzuren omega 3 en omega 6 (ij precies de juiste verhouding voor ons mensen).

Voor hennep hoeven geen (oer)bossen gekapt te worden. Het groeit zo’n beetje overal en het is een dankbare, makkelijke plant.

Jammer alleen dat hennep in verband wordt gebracht met narcotica. En ik kan dit niet voldoende benadrukken: de hennep die je eet is niet de hennep die in de coffeeshop wordt verkocht: er zit geen THC in.

 

Bestaat het soja-syndicaat?

Ik heb werkelijk geen idee. Maar wat ik wel weet is dat aan soja voor mij persoonlijk teveel nadelen kleven.

Geef mij maar hennep.

Doe mij een plezier en laat hieronder weten hoe jij aankijkt tegen het gebruik van soja.

12 comments

 1. Eva van der Wel

  Ik houe helemaal niet van Soja, iets wat van zichzelf niet naar mijn zin smaakt, komt niet in aanmerking voor mijn smaakpapillen. Dus ik consumeer niet bewust sojaproducten. Meestal is mijn criterium: eet vers en niet uit een fabriek. helaas kan je verpakte voeding niet altijd omzeilen.

  Overigens dacht ik dat je CBD olie van Hennepbloesem moest maken! Is de concentratie dan anders? Heb je hier nog info over?

 2. w.j.voskuil

  Zal het kort houden. Ben met Indisch eten grootgebracht, en heb nooit van Indisch bereid vlees gehouden, behalve de sate’s. Altijd tahoe en tempeh gerechten gegeten. Al jaren mee gestopt, helaas, maar vanwege bovengenoemde redenen.

 3. Fred Zondervan

  Ik eet met geringe hoeveelheid alpro soja biologisch met havermout. Ook tofoe gerookt met kruiden als vleesvervanger. Ben nu ook van alpro met de rijst en havermelk begonnen. Verder alles biologisch en nagenoeg geen soja meer.

 4. Martien van den Hurk

  Hallo Cees, Ik heb het niet meer zo op verplichtingen, net zoals onder het kopje “Geef een reactie” staat.

  Vegetariers dachten vroeger altijd dat Soja bij uitstek de voeding was om vlees te vervangen, niets is echter minder waar. Er werd nooit bijverteld dat enkel gefermenteerde soja goed is voor je lichaam, en dat je het met mate mag eten.
  Voordat de Soja hype begon kon je op enkele plekken nog echt gezonde Sojaproducten kopen, Echter is op dit moment vooral GMO Soja, oerwouden worden ervoor gekapt, net zoals voor Palmsuiker e.d. Wij zelf eten inderdaad ook zoveel mogelijk vers uit eigen tuin, Geen GMO, MSG of wat voor “goedgekeurde”E-nummers dan ook komen bij ons niet meer voor.
  Bewust leven, naar je lichaam luisteren, en je gevoel gebruiken is het enige wat je hoeft te doen om gezond te blijven. Veel de natuur in, en zorgen dat je voldoende vit D3, Magnesium en B12 binnen krijgt is voor veel mensen iets wat op de laaste plaats komt, Helaas nog in teveel gevallen. Maar gelukkig komt daar snel verandering in.

  Ja, Cees Hennepzaad en andere producten zijn nog niet echt laagdrempelig en voor iedereen aan te schaffen, je moet toch best een goed inkomen hebben om hier op regelmatige basis gebruik van te kunnen maken. Want zoals altijd in deze 3e dichtheid, is alles wat van nature gezond is, extreem duur in vergelijking met ongezonde producten uit een supermarkt, dit bepaald mede wat mensen kopen. Terwijl het eerder omgekeerd zou moeten zijn. Geld speelt hier toch ook een grote rol in als ik kijk naar Eko-winkels, Health shops etc.

  Echter wil ik wel benadrukken dat je Hennep overal voor kunt gebruiken in de keuken en daarbuiten, tot zelfs het voorkomen en genezen van ziektes.

  Ik hoop dan ook dat Hennep op korte termijn werkelijk voor iedereen tegen een redelijke prijs verkrijgbaar is, en dat het doel van de handelaren dan meer voor het hoogste goed van de mensheid zal zijn dan voor het gewin.
  En dat zou wel eens eerder kunnen gebeuren dan wij met z’n allen beseffen.

  • Cees
   Author

   Hoi Martien,

   Dat is een automatiseringsdingetje ‘Geef je reactie’. Ik zal aan de webbouwer vragen of hij dat kan veranderen.

   Het beste advies dat er bestaat op het gebied van voeding, heb jij gegeven: begin een moestuin. Zelfs als je geen tuin hebt: een of twee metselkuipen en zelf je sla en spinazie verbouwen. Lekkerder kun je het niet krijgen en gezonder ook niet.

   Wat betreft hennepproducten. Ik stel er zelf zeer strenge eisen aan en een van de voorwaarden is dat het biologisch moet zijn. Nu hoor ik wel eens: hennep is toch altijd biologisch? Maar zo is het helaas niet. Voor een 100% biologisch certificering moet je aan extreem veel eisen voldoen, tot en met verwerking en vervoer. Dat maakt het meteen een stukje duurder. Maar ik zie ook dat ik op internet een stuk voordeliger ben dan anderen – en waar ik het niet ben ben ik altijd nog 100% bio.

   Hartelijk dank voor je reactie! Cees

 5. Truus

  Toen ik nog soja kon verdragen, kocht ik altijd biologische sojaproducten, omdat ik dacht dat die wel verantwoord waren. Nu eet ik ze niet meer, omdat ik ontdekt heb, dat Rawfood me heel goed bevalt en soja verdraag ik gewoon niet meer. Ik eet dus ook veel hennep en die is absoluut niet duur, als je hele hennepzaden in grootverpakking bij Cees koopt!

  • Cees
   Author

   Hoi Truus, ja dat is natuurlijk ook nog eens zo: hennepgrootverpakking is extra voordelig! Maar belangrijker dan dat is dat er ook bij jou een bewustwording aan het ontstaan is over hennep en over soja. Ik ga en heel klein tipje van de sluier oplichten: volgende week komt er een eenmalige hennepsuperaanbieding.

   …ik heb al teveel gezegd…

 6. Mariet

  Al jaren eet ik geen soja meer vanwege de vele nadelige gevolgen ervan.
  Nu, na dit artikel gelezen te hebben ben ik er nog meer van overtuigd van mijn beslissing destijds.
  Mijn pittige uitspraak is dan ook:
  Als ik nu nog sojaproducten zou eten voelt het voor mij als crimineel gedrag. Dit mogen we moeder aarde niet aandoen en hopelijk wordt de mensheid eindelijk wakker.

 7. Marja

  Hai Cees. Heb in het verleden soja gebruikt, vooral sojamelk voor de havermout pap. Nu maakt ik die pap gewoon met water, eerst een nachtje laten weken en dan even koken. Doe er dan een grote klont rauwmelkse in en een schepje imker honing.
  Ben onmiddellijk helemaal met soja gestopt toen ik het hieronder staande had gelezen.:
  uit het boek

  “Het verzwegen verhaal over kanker” – Brian Peskin
  Ontdekkingen van nobelprijswinnaar
  Otto Warburg-arts 1893-1970

  *Soja- en Canola olie wordt afgeraden en ook alle andere soja producten.
  (ook alle andere sojaproducten worden niet aanbevolen, omdat geen van beide oliën/producten ooit voor menselijke consumptie is bedoeld.
  Veel voedingsmiddelen zoals dressings voor salade bevatten deze oliën
  Canola (CANedian Oil Low Acid) is een koolzaad plant en moet genetische gemanipuleerd worden en wordt dus ongezond geacht en soja zou helemaal moeten verdwijnen uit onze voeding
  Soja veroorzaakt struma, – vergroting van de schildklier.
  Uit de vele onderzoeken is gebleken dat soja heel slecht voor de mensen is.
  De verschrikkelijk waarheid van soja was al bekend in 1944.
  Bijna 100 medische en wetenschappelijke art. zeiden allemaal hetzelfde – eet niet te veel soja want het is schadelijk voor mensen en kan in werkelijkheid het risico op het krijgen van kanker verhogen.
  In 1966 hebben onderzoekers ontdekt dat vrouwen die uit soja geïsoleerde eiwitten aten, toegenomen hyperplasie (abnormale vermeerdering van weefsel door toename van het aantal cellen) hadden, een aandoening die vaak tot baarmoederkanker leidt.
  Een jaar later werd in een ander onderzoek ontdekt dat genisteïne in de voeding (wordt in soja gevonden) de cellen in de borst van de vrouw negatief beïnvloed.
  De voedingsindustrie schreeuwt de kankerwerende eigenschappen van soja van de daken.
  Hoewel het mogelijk is dat de aglyconen in gefermenteerde sojaproducten een kankerwerende eigenschap bezitten, is het onmogelijk dat een ongefermenteerd sojaproduct, zoals tofu of sojamelk, deze kankerwerende eigenschap bezit.
  De fermentatie maakt de aglyconen effectief. Het uiteindelijke resultaat? Geen kankerwerende eigenschappen in een ongefermenteerd sojaproduct.
  Soja verzwakt je immuunsysteem, geeft spijsverteringsproblemen, hartaandoeningen en kanker.
  Soja heeft nooit de GRAS (Generally Recognized As Safe) status gekregen.
  Ze dienen beiden als veevoeder of voor industriële doeleinde, Soja had wel goedkeuring voor het gebruik als bindmiddel in kartonnen dozen. Soja is een goed middel voor biobrandstof.
  Japanners consumeren meer soja dan Amerikanen en er komt meer kanker voor in Japan dan in Amerika.
  De wetenschap weet hier van af, maar de industrie probeert dit te onderdrukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *