Socca van hennep en kikkererwten

Het valt niet altijd mee om iets nieuws op tafel te zetten. Iets dat iedereen weer lekker vindt, liefst zonder vlees. Socca is een snackachtig lunchgerecht dat in de omgeving van Nice erg populair is. Van oorsprong komt deze pannenkoek van kikkererwtenmeel uit Genua en heet daar fainâ. Ik heb een deel van het kikkererwtenmeel vervangen door glutenvrij hennepmeel. Dit is een makkelijk vegetarisch recept voor vier personen.

Complete lunch met hennepmeel

Een socca maak ik als ik zin heb in een warme lunch en nog wat groenten en kaas overheb. Die gebruik ik dan als topping. Sorry voor de veganisten onder jullie: het is geen veganistisch recept, omdat ik kaas gebruik. Maar je bent natuurlijk geheel vrij de topping te nemen die bij jou past.

Socca is restjeslunch

Nu had ik wat champignons over, die ik combineerde met rode ui, gedroogde tomaat en camembert. Andere lekkere ideetjes: courgetteslierten, olijven en verkruimelde feta. Pompoen, koriander en geitenkaas. Preiringen met komijnenkaas. En wat dacht je van spinazie en blauwe kaas?

socca van hennepmeel

Afijn, zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zou zeggen: gebruik onderstaand recept als inspiratie en beleg de socca met wat je zelf het lekkerst vindt. De socca is trouwens ook prima als hoofdgerecht. Serveer er dan een frisse salade bij.

Dit heb je nodig:

  • 75 g hennepmeel
  • 125 g kikkererwtenmeel
  • 2 dl water
  • 30 cl zonnebloemolie
  • 3 el citroensap
  • tl ras el hanoet
  • snufje zout
  • zwarte peper
  • 6 gedroogde tomaten
  • 1 rode ui
  • restje champignons
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl tijm
  • 125 g camembert

Zo maak je het:

Week de gedroogde tomaten in heet water (of gebruik gedroogde tomaat op olie).

Maak het beslag: mix het hennepmeel met het kikkererwtenmeel, het zout en de ras el hanoet. Meng in een maatbeker het water, de olie en het citroensap. Roer dit mengsel beetje voor beetje bij het meel. Laat het beslag minimaal een kwartier rusten.

Snijd intussen de rode ui in ringen en pers de knoflook uit. Laat zachtjes fruiten in een koekenpan. Voeg na 5 minuten de champignons en tomaat toe en laat nog eens 5 minuten pruttelen.

Bak vier pannenkoekjes: verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag een eetlepel zonnebloemolie *. Draai het vuur dan middelhoog. Giet een kwart van het beslag in de pan en laat het uitlopen. (Over die zonnebloemolie: hier neem ik wat misverstanden weg.)

Wanneer de onderkant gaar is het pannenkoekje voorzichtig omdraaien. Beleg met het groentemengsel en een kwart van de camembert. Strooi er wat tijm overheen. Laat de kaas smelten met het deksel op de pan. Houd warm in de oven terwijl je de overige pannenkoeken bakt. Eet smakelijk!

Wil je mij (en jezelf) een plezier doen?

Ik ben er van overtuigd dat als meer mensen hennep zouden eten, dat het er dan een stuk beter uit zou zien in de wereld. Jij kunt daar een bijdrage aan leveren door dit recept te delen op je Facebook. Het enige wat je hoeft te doen is het symbool hieronder aanklikken. Eventueel kun je dan nog een stukje tekst schrijven, hoeft niet. Veel dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *