10 manieren om een betoverend lekkere sladressing te maken

Waar haal je de inspiratie vandaan om wéér een salade te maken? Het geheim van de ultieme salade is 1) de sla en 2) de dressing. De sla haal ikzelf altijd uit eigen tuin. Binnen twee uur na afsnijden opeten is echt super. Lekkere sla kun je ook bij de (bio)groenteboer halen of bij de (bio)kweker.

Maar hoe maak je de perfecte sladressing? En hoe maak je steeds variaties? Een sladressing maken is heel eenvoudig. Hieronder vind je 10 dressings waarmee je betoverend lekkere salades maakt.

In minder dan 5 minuten kun je een sladressing maken waarover vele weken later door je gasten nog steeds gepraat wordt.  In een handomdraai gemaakt (fijn!) met uitgebreide complimenten. Voelt goed hè…

10 sladressings waarmee je memorabele salades maakt:

1: Klassieke Franse sladressing (vinaigrette)

2: De verboden sladressing

3: Simpel, simpeler, simpelst

4: Eenvoudig en bijzonder

5: Blue cheese surprème

6: Diepdonkergroen (en zoetig van smaak)

7: Honey, honey

8: Ranch’

9: Wonderdressing met yoghurt

10: Basilicumdressing


1: Klassieke Franse sladressing (vinaigrette)

De basis bestaat uit drie delen olie, een deel azijn, een theelepel mosterd, een theelepel suiker of honing, zout en peper. Doe alle ingrediënten in een kom, behalve de olie. Roer alles goed door elkaar en voeg als laatste druppelsgewijs de olie toe.

Variaties: voeg versgehakte kruiden toe voor een kruidendressing, een geperst teentje knoflook voor een lekkere knoflookdressing. Het is leuk om te experimenteren met verschillende dressings om zo iedere salade een ander smaakje te geven.


2: De verboden sladressing
Deze dressing is heel speciaal. Je kunt je gasten geruststellen: ze worden er niet ‘high’ van. Maar een beetje stout lijkt het wel, en dat is wel zo leuk: neem ca. 4 el hennepolie en meng daar henneppasta doorheen. Zorg dat je een mooie egale emulsie krijgt die mooi vloeibaar blijft. Meng er vervolgens 1 el granaatappelazijn doorheen. Afmaken met zout. Gebruik in je salade pistachenootjes.

Klik hier om meteen hennepolie te proberen!


3: Simpel, simpeler, simpelst
Soms kan een ferme kloek mooie olie al goed genoeg zijn voor je salade. Deze dressing is ook lekker simpel (met de nadruk op lekker en de nadruk op simpel). Een variant op de vinaigrette: meng Dyon mosterd met notenazijn. Goed roeren zodat het een mooie gladde substantie wordt. Dan druppelsgewijs een uitstekende olijfolie toevoegen. Wel eerst de olie proeven; sommige oliën hebben een heel uitgesproken smaak. Je doet er zoveel olie bij als je wit dat de dressing dik wordt. Eventueel wat zout en peper toevoegen.


4: Eenvoudig en bijzonder
Dit is een wat zoetere dressing. Nootachtig en fruitig. Neem 4 el walnotenolie en meng daar abrikozenpitpasta doorheen. Goed mengen zodat het een smeuïge substantie wordt. Voeg vervolgens frambozenazijn toe of een andere fruit- of vruchtenazijn. Afmaken met zout en peper.
Bij deze iets zoetige dressing kun je mooi zelf bepalen hoe dik hij moet zijn. Een kwestie van meer of minder olie.


5: Blue cheese surprème
Prak 150 gr romige blauwe kaas (Gorgonzola) in een grote kom. Doe er 250 ml karnemelk, 3 el yoghurt, 1 el zonnebloempasta (voor de lekkere vettigheid) en 1 el witte wijnazijn bij. Roer tot je een enigszins gladde massa hebt. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Extra lekker als je walnoten door je salade doet.


6: Diepdonkergroen (en zoetig van smaak)
Neem 4 el pompoenpitolie van geroosterde pitten. Als je een raw foodie bent, neem je olie van ongeroosterde pitten. Pompoenpitolie is van zichzelf erg dik en diepdonkergroen. Meng er een flinke eetlepel rauwe amandelpasta doorheen, goed roeren tot het een mooie gladde massa is. Meng er vervolgens een mooie balsamicoazijn doorheen. Nu wordt de dressing flink dunner. Als je hem nog wat zoeter wilt voeg je een theelepel vloeibare honing aan toe. Breng op smaak met wat zout. Meng er (al dan niet geroosterde) pompoenpitten doorheen.

Klik hier omdat je dan meteen pompoenpitolie kunt proberen.

7: Honey, honey
Een typisch Amerikaanse dressing: honey-mustard. Volgens ons hoort er in het originele recept geen mayo.
Meng 4 el witte wijnazijn met 2 el mosterd en 1 el vloeibare honing. Goed roeren, dan druppelsgewijs de olie toevoegen (om te voorkomen dat het geheel gaat schiften). Afmaken met zout en versgemalen zwarte peper.
Echt memorabel wordt het wanneer je door de honing eerst een flinke lik amandelpasta roert.


8: Ranch’
In een grote kom vermeng je 4 el magere yoghurt met 4 el mayonaise, 1,25 dl karnemelk, 1 fijngesnipperde uitje, 1 teentje knoflook (geperst), zout, versgemalen zwarte peper, verse bieslook (knippen!). En verder waar je trek in hebt, zoals verse kruiden, stukjes kaas…
De kom afdekken en tot gebruik in de koelkast zetten. Heerlijk bij de sla of als dip voor gegrilde courgette en pizza.


9: Wonderdressing met yoghurt
Vermeng 2 el witte wijnazijn met 150 ml yoghurt. Als je dat lekker vindt, pers je 2 of 3 tenen knoflook uit en roert die er doorheen. Hak of knip vervolgens een halve beker muntblaadjes fijn en een halve beker peterselie. Meng beide goed door de dressing. Maak het af met wat zout en versgemalen zwarte peper.
Deze dressing is lekker fris en combineert heerlijk met bijvoorbeeld komkommer.


10: Basilicumdressing
Zo eenvoudig kan het leven zijn (en lekker eten). Meng 5 eetlepels olijfolie met 3 eetlepels balsamicoazijn. Neem de beste die je krijgen kunt. Gebruik meer als je dat lekker vindt. Meng er een beetje (flinke theelepel) Franse mosterd doorheen en een beetje honing. Breng op smaak met (zee)zout en versgemalen zwarte peper.
Tot slot geroosterde pijnboompitten toevoegen en de uit elkaar getrokken blaadjes van een halve basilicumplant (liever niet knippen).

Meteen aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *