raw food

Raw food en hoe hennep je helpt

Raw food eten is voor veel mensen echt geweldig. Het probleem waar ze vaak tegenaan lopen is dat hun palet smaken enorm wordt ingeperkt. Hoe los je dat op? Waar kun je naar kijken? En hoe kun je beginnen met een raw food dieet? Hennepzaad blijkt een geweldige aanvulling te zijn… lees maar!

Raw food en hennep gaan hand in hand

Raw food is de algemene aanduiding van een levensstijl waarbij je voedsel eet dat min of meer rauw is. Daar zijn regels aan verbonden, want raw food is niet verhit boven de 42 °C. Het probleem dat voor veel raw foodies ontstaat is dat je smaakpalet enorm beperkt is als je alleen maar rauw eet. Waar haal je inspiratie vandaan? En wat kun je nog meer gebruiken in je raw food dieet?

Voor ik verder ga over raw food, eerst even dit. Ikzelf ben vegetariër, geen raw foodie. Wat mij in de eerste jaren enorm heeft geholpen met het binnenkrijgen van goede voedingsstoffen (proteïne!) was hennep. En dan vooral hennepzaad en hennepolie. Hennep gebruik je over het algemeen onverhit, net als de meeste zaden, pitten en noten. Ook mijn hennepolie is koudgeperst.

Je kunt daarom gerust stellen dat raw food en hennep een ideale combi vormen.

De gedachte achter een raw food dieet

Verhitting van voedsel beschadigt de enzymen, terwijl je die juist nodig hebt voor de vertering ervan. Normaal gesproken wordt voedsel gekookt, vervolgens koelt het af en eet je het bij een graad of 45-50. Met raw food bereidt je het koud en eventueel verwarm je het tot 42 °C.

Je komt niets tekort als je raw eet. Wel is het belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen zoals de 8 essentiële aminozuren. Die worden trouwens geleverd door hennep en soja (maar ik hou niet zo van soja omdat daar veel oernatuur voor wordt verwoest).

Raw food levert je meer energie dan andere voeding, wordt gezegd. Ook wordt er verondersteld dat er een geneeskrachtige werking van uit gaat, maar zoals je weet ben ik altijd erg voorzichtig met medische beweringen. Bij raw food geldt overigens dat je bij 80% rauw, al de meeste voordelen van rauwe voeding hebt. Die andere 20% kan bestaan uit gekookte of gestoomde groenten, granen of  (volkoren)brood. Maar het is wat je zelf leuk en lekker vindt; je moet je weg er een beetje in vinden.

Producten voor een raw food levensstijl:

  • groenten, fruit, gedroogd fruit
  • noten, zaden en pitten
  • gekiemde zaden, granen en peulvruchten
  • superfoods
  • bonen, granen, linzen
  • wilde planten en kruiden
  • algen en zeewieren

raw food hennep

Inspiratie voor een raw food dieet

Nogmaals: ik ben zelf geen raw foodie, maar ik ben wel gek op lekker eten en het is mijn stelligste overtuiging dat dat rauw ook kan. Al was het maar omdat hennepzaad een geweldige smaak heeft! Als je veel rauw eet, probeer dan met hennepzaad te experimenteren. Strooi ze voortaan over je salade, rauwe bietjes of bleekselderij.

Je kunt op veel manieren raw eten. Salades, smoothies, soepen, sappen, niet gebakken crackers, dips of zo uit het handje.

Een paar raw food recepten

Hieronder een paar verwijzingen naar raw food recepten op deze website. Dan heb je ze lekker overzichtelijk bij elkaar:

Veganaise – een lekker recept voor veganistische mayo

Spinaziesalade met granaatappeldressing – lekker veganistisch

Bananenmilkshake met abrikoospitpasta

Eiwitten aanvullen met deze powersmoothie

Kokosolie-amandelcups

Rozijnenkoekjes met abrikoospitpasta

Op deze collega-website vind je nog veel meer raw food recepten

Nog meer noten, pitten zaden, olie, smeerseltjes… lekker!

In de opsomming van raw food producten zie je ook het hoofdstukje ‘noten, pitten en zaden’. Die passen in een raw food levensstijl. Oliën en pasta’s van hennepzaad, abrikozenpitten, amandelen, walnoten, wilde granaatappel (azijn) en zonnebloempitten.

De meeste producten uit het lijstje kun je trouwens rauw eten. En er is helemaal niets mis met een peer of een tomaatje dat je zó eet. Altijd lekker, maar er kan ook nog zoveel meer. De raw food keuken is een volwaardige keuken met geweldige recepten.

Wereldwijd zijn er al een behoorlijk aantal raw food restaurants. Je bestelt er complete menu’s waarvan je niet wist dat ze rauw waren. Vaak zijn het echte haute cuisine keukens. In Nederland heb je bijvoorbeeld Feel Good in Groningenin Amsterdam vind je SLA (verschillende locaties) en in Arnhem Rawsome Food.

Is een raw food dieet geschikt voor jou?

Of het voor jou geschikt is, dat bepaal je natuurlijk gewoon zelf. Het beste is om het gewoon eens te proberen. Ik houd zelf van lekker eten dat goed voor me is. Als jij het idee hebt dat rauwe groenten en fruit en noten en zaden en pitten goed voor je zijn, probeer het gewoon uit. En het is natuurlijk ook weer niet zo dat je meten moet overschakelen op een totale uitbanning van gekookte of gebakken voeding.

Nogmaals: probeer het uit. Als het je bevalt ga je ermee verder. Als het je niet bevalt dan stop je gewoon weer met je raw food dieet. Je kunt in elk geval altijd hennepzaad blijven eten – dat is nooit slecht voor je en is erg lekker.

Deel dit bericht, als je van raw food houdt

Ken je meer mensen die geïnteresseerd zijn in een raw food dieet? Of mensen die wel wat inspiratie kunnen gebruiken? Klik dan op het Facebooksymbool hieronder. Veel dank!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *