pompoenpitten | 5 manieren om pompoenpitten in je eten te gebruiken

9 comments

 1. erna moens

  Beste, het recept pompoenpitten ‘roosteren’ is verwarrend: roosteren gebeurt in een pan zonder olie, u spreekt van olijfolie in de pan, dat is dus bakken en niet roosteren.
  met vriendelijke groeten,
  Erna

  • Peter
   Author

   Beste Erna,

   Hartelijk dank voor je reactie!

   Formeel heb je natuurlijk gelijk. Maar soms is het niet fijn om alleen maar te roosteren in de koekenpan. Als je op een te hoog vuurtje roostert wordt je pan zwart. En door wat olie toe te voegen voorkom je dat. Dat heet dan bakken, inderdaad. Dat drupje olie (niet meer dan een drupje!) geeft je geroosterde pitten, zaden en noten dan meteen ook weer extra smaak.

   Heb jij nog suggesties, praktische tips voor in de keuken? Laat het ons weten!

 2. FredM

  Vorige week hebben we in turkije geroosterde pompoenpitten gekocht. Ze zijn lekker, althans het binnenste want daarna lijkt het of je hout aan het vermalen bent. Wie heeft een tip om geroosterde pitten vers te houden?

  • Peter
   Author

   Hoi Fred,

   Dank voor je reactie!
   Zelf ken ik dat fenomeen vooral van zonnebloempitten. Het maakt daarbij niet uit of ze zojuist of vorige week zijn geroosterd: dat schilletje is gewoon hard en jakkie. Inderdaad alsof je op hout zit te knagen.
   Laat ze niet oud worden zou de beste tip zijn, maar als je geroosterde pompoenpitten in het buitenland koopt snap ik dat dat lastig is.

   Misschien kun je ze na het roosteren (laten) ontschillen? Met de zonnebloempitjes is dat in elk geval goed te doen…

 3. Heide

  Hoi, ik heb een vraag. In de winkel worden er altijd groene pompoenpitten, afkomstig uit China, verkocht. De pitten uit mijn pompoenen zijn wit en van binnen zit een groen laagje.
  kan je deze pitten gewoon zo gebruiken als de groene?

 4. Helene

  Hoi Heide, voorzover ik weet kun je de pitten uit zelfgekweekte pompoenen gewoon net zo gebruiken als gekochte. Er zijn veel soorten pompoenen, dus het is niet zo gek dat er ook allerlei soorten pitten zijn.

 5. Mo

  Goedeavond.
  Ik heb allerlei pompoen en kalenas soorten.
  Kan ik van alle pompoenen de pitten eten?
  En kan ik van kalebassen ook de pitten eten?

  Alvast bedankt

 6. Bertil Rupp

  Ergens las ik een recept voor het roosteren van pompoenpitten waarin stond dat je de pitten eerst moest wassen om ze schoon te maken van eventueel vruchtvlees en slierten. Na het wassen dan de pitten 20 minuten koken!
  Na het koken de pitten laten afkoelen en op een ovenblik in de oven op 75 – 90 graden laten drogen.
  Na het drogen zou je de pitten dan ook lang kunnen bewaren.
  Dat koken van de pitten heb ik niet goed begrepen.
  Iemand enig idee?

  Recept pompoenpitten roosteren:
  in een koekenpan weinig olijfolie opwarmen. In de olijfolie een kleine scheut maggi goed ondermengen.
  Olie in de pan testen. Leg een pit in de olie. Zodra de pit aan de rand borreltjes krijgt is je olijfolie op de juiste temperatuur. Nu de hoeveelheid te consumeren pompoenpitten in de pan erbij. Wel bij de pan blijven wachten tot dat je ziet dat de pitten lichtbruin verkleuren. (sommigen zullen net als popcorn open barsten). Direct dan het vuur onder de pan vandaan. Gemalen zeezout, een klein beetje vers gemalen peper mix, en nog wat gemengde kruiden uitstrooien om dan het geheel op een schone doek of keuken papier uit te spreiden.
  Smullen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *