Pompoenpit – lekker en leverancier van goede vetten

Aan pompoenpit worden goede eigenschappen toegeschreven. Het zou helpen cholesterol te verlagen en ook hoge bloeddruk en prostaatklachten helpen verminderen. Pompoenpit bevat veel onverzadigde vetten. Door de pitten te persen of te vermalen ontstaan pompoenpitpasta en pompoenpitolie. En die hebben dezelfde fijne eigenschappen.

De geschiedenis van de pompoenpit
De van oorsprong Mexicaanse pitten werden al door de oude Azteken gegeten, veelal rauw. Tegenwoordig eten we ze vaak licht geroosterd. Pompoenpitpasta en -olie zijn er ook van rauwe pitten. Er is geen verschil in samenstelling, wel in smaak; die is subtiel anders – de producten met lichtgeroosterde pitten zijn ietsje nootachtiger. Uiteraard zijn die voor een raw food recept of dieet niet geschikt.

Pompoenpitten bevatten weinig calorieën
100 gram geroosterde pitten leveren ongeveer 100 calorieën. Plus mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, koper, selenium en mangaan. Het lichaam heeft mineralen nodig om verschillende functies goed te laten verlopen en om bijvoorbeeld de cellulaire vochtbalans te regelen, het lichaam te herstellen en bij de vorming van bot- en bloedcellen.

Pompoenpitten vol vitaminen 
Pomoenpitten zijn bovendien rijk aan vitaminen (K, C, A, E, B6), foliumzuur, choline en luteïne. Daarnaast bevatten ze riboflavine, thiamine en niacine. Vitaminen zijn belangrijk voor de miljarden chemische activiteiten in het lichaam. De B- en C-vitamines zijn in water oplosbaar; ze worden niet opgeslagen in het lichaam en moeten dagelijks worden geconsumeerd.

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
Pompoenpitten bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, Omega 3 en Omega 6. Niet voor niets worden pompoenpitolie en pompoenpitpasta aanbevolen om cholesterol en je bloeddruk te verlagen. Ook aminozuren zijn rijk aanwezig in pompoenpitten: glutaminezuur, arginine, tryptofaan, leucine, lysine, glycine en serine. Aminozuren zijn de bouwstenen van het lichaam; ze helpen bij het opbouwen van cellen, vormen antilichamen die strijden tegen bacteriën en virussen, zijn aan het werk in het hormonale systeem en vervoeren zuurstof door je hele lichaam.

2 comments

 1. Paul van Erp

  Geachte Mevrouw/Mijnheer,

  Ik eet veel pompoenpitten, maar wil weten of in deze pompoenpitten luteine en zeeaxantine zit deze zijn zeer gezond zoals de ogen. Ik gebruik ze op het ogenblik voor iets anders namelijk ,de prostaat.
  Met vriendelijke groeten,Paul

  • Peter
   Author

   Beste Paul,

   Hartelijk dank voor je reactie. We zijn geen medische adviseurs, dat voorop gesteld. Voor zover ons bekend bevat pompoenpit wel luteine. Zeaxantine zit er, zover ons bekend, niet in.

   Veel pitten en noten eten, de hele dag door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *