13 comments

 1. Sylvia

  Is dit recept wel glutenvrij? Er moet tenslotte niet alleen hennepmeel maar ook tawebloem in. Kan ik boekweitmeel of havermeel gebruiken als alternatief voor tarwebloem? Ik heb geen coeliakie maar ben wel allergisch voor tarwe (en meeste andere granen).

  • Peter

   Hoi Sylvia,

   Dit recept is niet per se glutenvrij. Dat wordt ook nergens beweerd. Maar je kunt wel een glutenvrije pizzabodem maken, door bijvoorbeeld arrowroot of xantaangom te gebruiken. Doordat er geen gluten aanwezig is, krijgt het deeg geen mooie samenhang. We gaan deze week nog testen of de combinatie met boekweitmeel werkt.

 2. Jolanda

  Hoi,
  Klinkt heel goed. Ik ga het zeker proberen. Weet je de rijstijden en kneedwijze ook als je een american bodem wilt maken?
  Groetjes,
  Jolanda

  • Peter

   Ha Jolanda,

   Nadat je de lucht er uit hebt gekneed (de tweede keer dus), ga je aan de slag. Normaal rol ik de pizzabodems heel dun, beleg ze meteen en schijf ze dan in de oven. Een minuut of 6 op de hoogste stand en het liefst bakken op een steen (dan worden ze het lekkerst).
   Voor zo’n American rol je je bodem niet te dun (ongeveer 3x van wat ik hierboven beschreef) en dan laat je het even rusten, een kwartier, 20 minuten. Pas dan ga je beleggen.
   In dat ruime kwartier kan je deeg wat narijzen, waardoor de bodem weliswaar dik is maar ook lekker luchtig. Als baktijd zou ik er 2 minuten bij optellen op de hoogste stand. Maar check het tussentijds; de ene oven is namelijk de andere niet en een pizza maken is nu eenmaal een beetje ‘fingerspitzengefühl’ (of hoe zeggen ze dat in het Italiaans).

   Veel succes en eet smakelijk!

 3. Alexandra

  Beste Peter/ gezondmetpit,

  Hier is nog een andere oplettende lezeres die samen met haar zoon glutenvrij moet gaan eten… ik was helemaal blij met dit pizza recept van hennepmeel (wij houden niet van de smaak van b.v. boekweitmeel)… maar wat schetst mijn verbazing dat er ook 500 gram tarwemeel bij de ingrediënten staat… en dat in de sectie glutenvrij??? Ook al staat er iets later bij de beschrijving bij dat er ook arrowroot of xantaangom gebruikt kan worden (niet hoeveel…), snap ik toch niet dat jullie dit niet meteen al met de juiste hoeveelheid in de ingrediëntenlijst hebben gezet?
  En zijn er nog andere glutenvrije meelsoorten die naast hennepmeel gebruikt kunnen worden? b.v. havermeel of rijstmeel?
  Verder natuurlijk fantastisch dat jullie een site hebben gemaakt met dit soort heerlijke recepten! Bedankt…
  Bedankt alvast voor uw reactie!

  • Peter

   Hoi Alexandra,

   Als gezegd was dit recept ooit per abuis in deze samenstelling in de sectie glutenvrij gekomen. Stom, maar waar. Voor wat betreft het gebruik van andere soorten meel: probeer het naar hartelust uit. Dat geldt ook voor het gebruik van xantaangom en arrowroot. Het is een kwestie van aanvoelen wanneer het deeg voldoende ‘plakt’ en mooi samenhangend is.
   In het voorwoord van ons receptenboek (gratis te downloaden) zul je lezen dat we niet op de gram nauwkeurig recepten maken. Jouw eigen smaak en gevoel zijn ook belangrijk.

  • Peter
   Author

   Ha Nathalie,
   Dank je wel voor je reactie. Als je glutenvrij moet eten is gewone tarwebloem niet zo’n goed idee, uiteraard. Gluten geeft het deeg een zekere samenhang. Als je alleen hennepmeel zou gebruiken, krijg je een korrelig deeg. Dat kan je niet gebruiken voor een pizzabodem. Je kunt wel xantaangom of arrowroot toevoegen. Een beetje glutenvrij-experimenteren kan trouwens geen kwaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *