Pizzabodem – zo maak je de perfecte pizzabodem met hennepmeel

Natuurlijk kun je kant en klare steenoven pizzabodem kopen bij de supermarkt. Makkelijk als je weinig tijd hebt, maar lang niet zo lekker als zelfgemaakt met hennepmeel. Daarmee snap je al dat het geen officieel Italiaans recept is. Het is eigenlijk een broodrecept, waar je ook de lekkerste pizzabodems van kunt maken. En als je wilt glutenvrij.

Pizzabodem maken als je tijd hebt

Een pizzabodem maken kost bijna geen tijd, maar je hebt tijdens het proces wel wat pauzemomenten: de tijd die nodig is om de natuur zijn werk te laten doen.

Je hebt ongeveer twee minuten nodig voor het maken van het gistmengsel (en dan 10 minuten wachten). Je hebt vervolgens 10 minuutjes nodig voor het mengen van meel, zout en gistmengsel en het goed doorkneden ervan. Vervolgens weer 40 minuten pauze (om bijvoorbeeld de topping voor te bereiden). En tot slot nog even doorkneden , pizza maken en afbakken. Dus 20 minuten werk max en binnen anderhalf uur heerlijke pizza op tafel.

Pizzabodem: maak te veel

Als je meer maakt dan je nu op kunt, is dat gunstig voor de volgende keer. Als je de pizzabodems kort bakt, kunt je ze invriezen en de volgende keer supersnel gebruiken. Je kunt ook minipizzabodems kort bakken want dat misschien beter in je vriezer. In elk geval: met voorbakken heb je al die wachttijd niet 🙂

Glutenvrij – of niet

Hennepmeel bevat geen gluten. Ikzelf heb geen glutenallergie, gelukkig. Wel vind ik hennepmeel lekker, maar om het deeg mooi samenhangend te krijgen zijn gluten nodig en daarom meng ik hennepmeel met tarwebloem een goede binding te krijgen (verhouding ongeveer 2:3). Heb je wel een glutenallergie, vervang de tarwebloem dan door boekweitmeel en gebruik arrowroot of xantaangom voor samenhang en luchtigheid.

Voor welke variant je ook kiest: je moet zelf ter plekke voelen wanneer het deeg mooi en goed samenhangend is.

Dit heb je nodig

 • 3 zakjes droge gist (à 7 gram)
 • 30 gram honing (of suiker)
 • 6 dl handlauw water
 • 400 gram hennepmeel
 • 600 gram tarwebloem
 • 30 gram zout

Zo maak je het

Stap 1: gist (10 minuten)

Voor je pizzabodem heb je een mooi luchtig deeg nodig. Gist is ideaal. Je kunt verse gist gebruiken of gedroogde gist. Die koop je in zakjes van 7 gram. Voor dit recept heb je 3 zakjes nodig. Gist is een levend organisme dat zich voedt met suiker en dat groeit bij iets hogere temperaturen. Neem daarom lauw water. Los vervolgens de honing goed op in de helft van het warme water. Je kunt extra honing toevoegen als je een wat zoeter deeg wilt (als je de rest van je deeg als chiabatta wilt gebruiken bijvoorbeeld).

Voeg de gist toe als de honing goed is opgelost. Er vormen zich klontjes; werk die goed uit elkaar, zodat alle gist vermengd is met het water. Vervolgens laat je het een minuut of 10 zijn fascinerende werking doen. Er verschijnt een wittig schuimlaagje dat groeit en groeit (gebruik dus een ruime bak!).

Stap 2: deeg maken (5 minuten)

Meng in een grote kom hennepmeel en tarwebloem goed door elkaar. Hennepmeel bevat geen gluten waardoor het niet zo goed plakt en je geen mooi samenhangend, soepel deeg kunt kneden. Dat doet de tarwebloem. Heb je een glutenallergie, gebruik dan xantaangom in plaats van tarwebloem.

Voeg vervolgens zout toe en meng dat ook goed door het meel.

Voor een goed deeg meng je meel en vocht met elkaar. Alleen lukt dat niet als je het vocht zomaar bij het meel voegt.

Er is een speciaal trucje voor en dat gaat als volgt. In het midden van de kom, in je meelmengsel, maak je een kuil. Al het meel werk je zoveel mogelijk naar de bovenkant. Het gaat erom dat je een flink deel van de bodem van je kom ziet. Nu giet je een klein beetje van het gistmengsel op de bodem van de kom.

Maak met vier vingers van één hand ronddraaiende bewegingen aan de rand van het meel. Er valt steeds een heel klein beetje meel bij het vocht, waardoor het wel goed mengt. Voeg beetje bij beetje het gistmengsel toe en vervolgens de rest van het water. Maar steeds kleine beetjes!

Uiteindelijk ontstaat een soepel deeg dat je makkelijk kunt kneden en dat net niet aan je vingers blijft plakken.

Heb je teveel water toegevoegd, waardoor het teveel plakt, voeg dan wat extra meel toe. Is je deeg te droog, voeg dan heel geleidelijk wat extra water toe.

Stap 3: kneden (5 minuten)

Het leukste van alle werkjes. Duw het deeg een paar keer in elkaar, druk het plat, vouw het om en om, druk het weer plat. En dat een minuut of 5 lang. Maak er tot slot één geheel van. Dat kneden is niet alleen nodig om je deeg goed te mengen, maar ook om de gluten te mengen zodat het een goede structuur krijgt.

Maak er een mooie bol van en snijd die met een mes aan de bovenzijde een paar keer in. Leg de bol in de kom met een vochtige theedoek erover. Zet het op een warme plek zonder tocht. De oven op 45° is ideaal.

Stap 4: rijzen (40 minuten wachten) en weer kneden (2 minuten)

In ongeveer 40 minuten is je deeg flink gerezen. Kneed het weer klein (de lucht eruit werken) zodat je een kleine bol deeg overhoudt. Hé ho! Moet je niet twee keer laten rijzen? Enne… 40 minuten, is dat wel genoeg? En moet er geen olijfolie in het deeg? Nee. Ja. Nee. Een pizzabodem moet flinterdun zijn, tenzij je een American wilt. Die moet wat dikker en luchtig zijn.

pizzabodem hennepmeel american

Maar voor de allerlekkerste (want flinterdunne Italiaanse) pizzabodem is 40 minuten rijzen genoeg. En voeg geen olie toe. Dat wordt te vet en te machtig. Een beetje op de randen is lekker (zie volgende stap).

Stap 5: pizzabodem maken (2 minuten)

Dit is even oefenen, maar uiteindelijk erg makkelijk. Bestuif het aanrecht met bloem zodat het deeg niet aan je werkblad blijft plakken.

Neem een bolletje deeg en rol uit met een deegroller. Maak er een platte, soort van ronde vorm van. Als je een heel elastisch deeg hebt, kunt je hele dunnen pizzabodems rollen. Als je een vierkante pizzabodem wilt, kan dat natuurlijk ook. Zorg er voor dat de pizzabodem in het midden heel dun is en naar de buitenkant toe ietsje dikker.

Als je de buitenkanten omvouwt, ontstaat een mooie korst die je met zonnebloemolie kunt insmeren. Je krijgt dan een lekker knapperig korstje.

Beleg de pizza met je favoriete topping. Bak de pizza’s heet af (285º C is ideaal) in ongeveer 6 minuten.

Heb je deeg over? Maak er bodems van, bak ze kort en vries ze in. Dan kun je binnenkort in 15 minuten gloeiend hete superlekkere pizza’s op tafel hebben.

Stap 6: smikkelen!

13 comments

 1. Sylvia

  Is dit recept wel glutenvrij? Er moet tenslotte niet alleen hennepmeel maar ook tawebloem in. Kan ik boekweitmeel of havermeel gebruiken als alternatief voor tarwebloem? Ik heb geen coeliakie maar ben wel allergisch voor tarwe (en meeste andere granen).

  • Peter

   Hoi Sylvia,

   Dit recept is niet per se glutenvrij. Dat wordt ook nergens beweerd. Maar je kunt wel een glutenvrije pizzabodem maken, door bijvoorbeeld arrowroot of xantaangom te gebruiken. Doordat er geen gluten aanwezig is, krijgt het deeg geen mooie samenhang. We gaan deze week nog testen of de combinatie met boekweitmeel werkt.

 2. Jolanda

  Hoi,
  Klinkt heel goed. Ik ga het zeker proberen. Weet je de rijstijden en kneedwijze ook als je een american bodem wilt maken?
  Groetjes,
  Jolanda

  • Peter

   Ha Jolanda,

   Nadat je de lucht er uit hebt gekneed (de tweede keer dus), ga je aan de slag. Normaal rol ik de pizzabodems heel dun, beleg ze meteen en schijf ze dan in de oven. Een minuut of 6 op de hoogste stand en het liefst bakken op een steen (dan worden ze het lekkerst).
   Voor zo’n American rol je je bodem niet te dun (ongeveer 3x van wat ik hierboven beschreef) en dan laat je het even rusten, een kwartier, 20 minuten. Pas dan ga je beleggen.
   In dat ruime kwartier kan je deeg wat narijzen, waardoor de bodem weliswaar dik is maar ook lekker luchtig. Als baktijd zou ik er 2 minuten bij optellen op de hoogste stand. Maar check het tussentijds; de ene oven is namelijk de andere niet en een pizza maken is nu eenmaal een beetje ‘fingerspitzengefühl’ (of hoe zeggen ze dat in het Italiaans).

   Veel succes en eet smakelijk!

 3. Alexandra

  Beste Peter/ gezondmetpit,

  Hier is nog een andere oplettende lezeres die samen met haar zoon glutenvrij moet gaan eten… ik was helemaal blij met dit pizza recept van hennepmeel (wij houden niet van de smaak van b.v. boekweitmeel)… maar wat schetst mijn verbazing dat er ook 500 gram tarwemeel bij de ingrediënten staat… en dat in de sectie glutenvrij??? Ook al staat er iets later bij de beschrijving bij dat er ook arrowroot of xantaangom gebruikt kan worden (niet hoeveel…), snap ik toch niet dat jullie dit niet meteen al met de juiste hoeveelheid in de ingrediëntenlijst hebben gezet?
  En zijn er nog andere glutenvrije meelsoorten die naast hennepmeel gebruikt kunnen worden? b.v. havermeel of rijstmeel?
  Verder natuurlijk fantastisch dat jullie een site hebben gemaakt met dit soort heerlijke recepten! Bedankt…
  Bedankt alvast voor uw reactie!

  • Peter

   Hoi Alexandra,

   Als gezegd was dit recept ooit per abuis in deze samenstelling in de sectie glutenvrij gekomen. Stom, maar waar. Voor wat betreft het gebruik van andere soorten meel: probeer het naar hartelust uit. Dat geldt ook voor het gebruik van xantaangom en arrowroot. Het is een kwestie van aanvoelen wanneer het deeg voldoende ‘plakt’ en mooi samenhangend is.
   In het voorwoord van ons receptenboek (gratis te downloaden) zul je lezen dat we niet op de gram nauwkeurig recepten maken. Jouw eigen smaak en gevoel zijn ook belangrijk.

  • Peter
   Author

   Ha Nathalie,
   Dank je wel voor je reactie. Als je glutenvrij moet eten is gewone tarwebloem niet zo’n goed idee, uiteraard. Gluten geeft het deeg een zekere samenhang. Als je alleen hennepmeel zou gebruiken, krijg je een korrelig deeg. Dat kan je niet gebruiken voor een pizzabodem. Je kunt wel xantaangom of arrowroot toevoegen. Een beetje glutenvrij-experimenteren kan trouwens geen kwaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *