Over mij

Hennep en hennepzaad kunnen ook voor jou een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld als je

– een gezonde vervanger zoekt voor dierlijke producten
– vegetarisch of veganistisch eet en tóch lekker veelzijdig wilt eten
– ervan houdt om nieuwe producten te proberen
– behoefte hebt aan glutenvrije, lactosevrije of notenvrije recepten
– bewuster, duurzamer en milieuvriendelijker wilt leven

Ik leg je graag uit hoe dat zit.

 

Koken met hennep

heleneMijn naam is Helene Post. In 2012 kreeg ik voor het eerst een zakje hennepzaad in handen. Ik had net besloten om minder dierlijke producten te eten en was direct verkocht. Bij koken en lekker eten lag altijd al mijn hart – misschien zijn het mijn Indonesische genen. En met hennep kreeg ik er een heel arsenaal aan mogelijkheden bij.

Met dat zakje hennepzaad begon mijn ontdekkingsreis. Ik ging experimenteren en bedacht heel wat lekkere, gezonde recepten met hennepzaad, hennepolie, henneppasta en hennepmeel. De meeste recepten op Hennepweb.nl en in de e-boeken komen uit mijn keuken.

Inmiddels ben ik een verstokte fan van koken met hennep. Dus toen ik in 2016 de mogelijkheid kreeg om Hennepweb.nl over te nemen, greep ik mijn kans. Ik wil je graag hartelijk welkom heten op deze website. Hier deel ik mijn kennis en ideeën over hennep. Maar allereerst wil ik je iets uitleggen over mijn motivatie om me bezig te houden met hennep als voedselbron.

Zou iedereen meer hennep op het menu zetten, dan zouden er veel (wereld)problemen opgelost zijn. Het is dan ook mijn missie om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met hennep als voeding.

 

Mijn beste beslissing… en de voedingsstoffen dan?

Zoals ik al vertelde besloot ik een paar jaar geleden om minder dierlijke producten te gaan eten. Al een hele tijd voelde ik me niet meer prettig bij het doorsnee westerse voedingspatroon. Vanwege mijn gezondheid (en die van mijn gezin), maar ook om de enorme wissel die het trekt op de aarde. Minder vlees en andere dierlijke producten eten was een logische keus.

Maar… ik denk dat iedereen die kiest voor minder of geen vlees en vis met dezelfde vraag worstelt: hoe krijg je nog voldoende voedingsstoffen binnen?

 

Proteïne, essentiële aminozuren en B12

Als je weinig of geen vlees en vis eet, krijg je voor je het weet te weinig vitamine B12 en de juiste eiwitten binnen. Het zijn de grote valkuilen voor vegetariërs en veganisten. Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren én B12. Plantaardige eiwitten zijn meestal incompleet omdat die niet alle essentiële aminozuren bevatten. Door bijvoorbeeld peulvruchten (bonen, linzen) in combinatie te eten met granen, worden complete eiwitten gevormd.

Eet je alleen plantaardig, dan moet je dus heel goed weten wat je eet en uit welke granen, noten, zaden, vruchten en dergelijke je welke aminozuren haalt. Zodat je alle essentiële aminozuren in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt.

En dan krijg je je B12 nog niet binnen. Ook dat zit alleen in dierlijke producten. Je kunt preparaten slikken of nu en dan een injectie bij de dokter halen. Aandachtspunt is wel dat B12 zo minder goed wordt opgenomen door je lichaam.

Bleef over het proteïne-aminozuurprobleem. Er zijn maar twee planten die alle essentiële aminozuren leveren.

 

Soja of hennep?

Soja en hennep zijn de enige plantaardige leveranciers van alle essentiële aminozuren. Alleen: soja is niet zo goed voor de wereld.

Als Indische vrouw ben ik opgegroeid met tahoe (tofu) en tempeh. Sojaproducten dus. Maar voor soja verdwijnen oerbossen. En het wordt genetisch gemanipuleerd. Ik geloof nooit dat dat goed is voor de wereld. Natuurlijk is er ook niet-genetisch gemanipiuleerde soja en daar koos ik altijd trouw voor.

Maar het probleem is dat planten elkaar bestuiven. Langzaam maar zeker vermengd genetisch gemanipuleerde soja zich met niet-gemanipuleerde soja. Misschien komen we er pas over 50 jaar achter wat de effecten zijn, maar mijn gevoel zegt me dat het nooit goed kan zijn. Tegenwoordig laat ik soja dus liever staan. En toen kwam ik in aanraking met hennep.

 

Hennep!

Laag-1Hennep groeit overal. Er worden geen bossen voor gekapt, er wordt niets genetisch aan gemanipuleerd. Het is een oersterke plant, die op arme grond kan groeien en nauwelijks bevattelijk is voor ziektes.

Het zaad van de hennepplant bevat de essentiële vetzuren Omega 3 en Omega 6 in precies de juiste verhouding. En ook alle essentiële aminozuren.

Van het hennepzaad wordt henneppasta gemaakt en olie geperst (hennepolie). Wat na de persing van het zaad overblijft, wordt verwerkt tot hennepproteïne. Zelf maak je van de zaadjes heel makkelijk heerlijk frisse hennepmelk.

En met de rest van de hennepplant kan nog veel meer. Van de vezels wordt touw gemaakt, maar ook papier en kleding. Ook in de bouw wordt steeds meer hennep gebruikt, bijvoorbeeld voor isolatie of om bouwblokken van te persen.

Enfin: je snapt het. Ik ben een enorme fan van hennep. Ik voel me er uitermate goed bij, net als mijn gezinsleden.

 

Hennep is ook iets voor jou

Als je de overstap maakt naar een bewuste stijl van eten met geen of minder dierlijke eiwitten, dan is het goed om na te denken over aanvulling. Hennep is een gezonde leverancier van tal van goede stoffen. Ik kan hennep echt van harte aanbevelen.

In mijn gratis e-boek vind je behalve tal van weetjes, veel inspiratie en 37 recepten. Je kunt het boek hier downloaden.

signature