Marihuana is wat anders dan de hennep die je kunt eten

Hennep  is een geweldige voedingsbron, maar sommige mensen zijn bang het te eten. Had ik ook in het begin: hennep? Daar word je toch high van? Totdat ik ontdekte wat een geweldige plantaardige voedingsstof hennep is, hofleverancier van goede voedingsstoffen. En ook: marihuana is wat anders dan de hennep die je kunt eten.

Marihuana en hennep: wat is het verschil?

Hennepproducten en marihuana komen van één en dezelfde plantenfamilie: de cannabis sativa. De planten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Marihuana bevat echter veel delta-9 tetrahydrocannabinol, oftewel thc. Deze psychoactieve stof zorgt bij inname voor een euforisch gevoel, een zogenaamde ‘high’. Het wordt ook gebruikt als medicatie, bijvoorbeeld om pijn te bestrijden. Waar het thc-gehalte bij marihuana kan oplopen tot wel 23%, is het bij de soorten voor levensmiddelen te verwaarlozen: minder dan 1%.

De conclusie: je kunt gerust zijn. De hennepsoorten voor voedingproductie hebben geen enkel geestverruimend effect. Wel zitten ze boordevol goede voedingsstoffen:

  • proteïne, ter vervanging van dierlijke eiwitten
  • omega 3 en omega 6, onverzadigde vetzuren
  • en ook nog eens in precies de juiste verhouding

Hennep past uitstekend in een bewuste levensstijl. Op Hennepweb.nl vind je tal van vegetarische recepten en veganistische recepten voor je waarin hennepproducten zijn verwerkt.

De geschiedenis van hennep

De mensheid verbouwd al duizenden jaren hennep. Hennep heeft de mens veel goeds gebracht. Niet alleen was het een makkelijk te verbouwen bron van hoogwaardig voedsel, ook leverde de hennepplant vezels voor touw, zeil, papier en zelfs kleding.

Over dat gezonde van hennep: in de middeleeuwen werd er door de horigen veel hennep verbouwd. De adel at dat niet – men zag hennep als armeluis-voedsel. De adel at vlees, gevogelte, gebraad. Maar grappig genoeg was de gemiddelde leeftijd van de horige een stuk hoger dan van de adel. Nu zal dat ongetwijfeld ook met lichaamsbeweging te maken hebben gehad – de adel hoefde niet te bewegen. Maar toch: toen al was duidelijk dat hennep gezond was.

Hennep, ideaal voor vegetarische en veganistische levensstijl

Hennepzaad is een belangrijke bron van eiwitten (proteïne). Die benaderen de dierlijke eiwitten vrij behoorlijk en het gehalte eiwitten in hennep is erg groot. Daardoor is het een uitstekende aanvulling voor mensen die geen of nauwelijks vlees, vis of andere dierlijke producten eten.

Daarom past hennep goed in een vegetarische en veganistische levensstijl.

Behalve soja is er geen plantaardig product waarvan de hoeveelheid eiwitten zo dicht bij die van zuivelproducten en vlees ligt. Daarbij bevat hennepzaad calcium, ijzer, fosfor, magnesium, zink, koper, mangaan en vitamine E. Eet dagelijks twee eetlepels hennepzaad voor extra energie. Roer ze ’s ochtend bijvoorbeeld door je (soja)yoghurt. Je kunt ook hennepproteïne (een poeder) gebruiken, bijvoorbeeld door een lekkere smoothie.

Het groeit makkelijk en snel

Een ander voordeel van hennep ten opzichte van soja is dat hennep eigenlijk overal wel groeit. De bodemgesteldheid doet er niet zoveel toe, het klimaat eigenlijk ook niet. Er hoeven geen oerwouden voor gekapt te worden.

Meer lezen? Op www.hemp.com staat veel achtergrondinformatie over het gebruik van hennep voor voeding en industrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *