linzen

Veganistische winterkost: lekker prutje van linzen

Linzen horen thuis in elke voedingsstijl. Ze zijn lekker en bevatten veel voedingsstoffen. En in de winter, na een stuk wandelen of schaatsen, verkleumd thuiskomen en dan deze linzenschotel… Gloeiendhete veganistische winterkost: yummie! Een eenvoudig en hartverwarmend veganistisch recept.

Linzen: welke soort kies je?

Er zijn veel linzensoorten. Hierboven zie je oranje linzen die snel gaar zijn en voor dit gerecht wel vrolijk, maar niet heel erg geschikt zijn. De fijnste linzen komen uit het Franse Le Puy-en-Velay. Die  zijn groen, hebben een mooie structuur en blijven bij het koken heel. Blonde linzen vallen ook weer uit elkaar. De schotel wordt dan meer smeuïg, zoals dikke erwtensoep.

Met dit veganistische (basis)recept kun je variëren wat je wilt

Onderstaand zie je de ingrediënten. Laat voor een mediterrane versie de knolselderij en aardappel achterwege. Voeg wat minder water toe en doe er een blik gepelde tomaten bij. En verse rozemarijn, tijm en salie in plaats van komijn en peterselie. Een kwartier voor het einde van de kooktijd voeg je in blokjes gesneden courgette, aubergine en paprika toe.

Serveer de linzenschotel met grof volkorenbrood. En vergeet de pompoenpitolie niet: een flinke scheut door je linzenschotel is onvergetelijk lekker.

Dit heb je nodig

  • 500 g gedroogde linzen
  • 2 grote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2-4 winterpenen
  • half struikje bleekselderij
  • halve knolselderij
  • 1 prei
  • 500 g vastkokende aardappelen
  • bosje peterselie
  • 4 el olijfbloemolie
  • 2 à 3 groentebouillonblokjes of bouillonpoeder
  • 1 el komijnzaad
  • 2-4 gedroogde chilipepers
  • pompoenpitolie

Bereiden

Pel de uien en snipper grof. Pers de knoflook uit. Maak de peen en bleekselderij schoon en snijd in plakjes. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Snijd de prei in ringen en was die. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Hak de peterselie. Week de gedroogde pepers 10 minuten in warm water.

Verhit in een grote pan de olie en fruit daarin de ui met de knoflook. Voeg prei, bleekselderij en peen toe en laat op zacht vuur 5 minuten bakken. Doe dan de aardappel, knolselderij en linzen erbij en voeg 3 liter water toe. Kneus de komijnzaadjes met de bolle kant van een lepel. Knijp de pepertjes uit en snijd ze klein. Voeg toe, samen met de bouillonblokjes.

Laat een half uur tot een uur koken, tot de linzen gaar zijn. Gloeiend heet serveren. Voeg een ferme scheut pompoenpitolie toe. Dat maakt het extra lekker.

Meer recepten

Je vindt op deze website veel recepten van mijn hand, maar ik heb er nog veel meer voor je. In het boek ‘Koken met Hennep’ heb ik de lekkerste recepten van de afgelopen jaren voor je verzameld. Je kunt het hier downloaden: naar het boek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *