Hennepzaadtofu: tofubolletjes van hennepzaad

Zelf hennepzaadtofu maken is makkelijk en het resultaat is heerlijk. Hoe je dit veganistische recept maakt, beschreef in twee eerdere blogs: hennepzaadtofu maken zonder stremmingsmiddel en hennepzaadtofu maken met stremmingsmiddel. De structuur van de laatste vond ik zelf iets beter; het werd steviger. En ik wilde nog iets anders uitproberen: gefrituurde tofubolletjes. Hieronder lees je hoe dat uitpakte.

Insalata caprese van hennepzaadtofu

In mijn eerdere blog las je dat ik van een oud wijnkistje een rechthoekige tofuvorm maakte. Maar het leek me zo leuk om hennepzaadtofu te maken in bolletjes. Mijn inspiratie kwam natuurlijk van die kleine mozzarellabolletjes, die je met een kersttomaatje en basilicumblaadje aan een stokje rijgt – een borrelvariant van de Italiaanse insalata caprese. Zoiets wilde ik maken van hennepzaadtofu, als hapje voor het buffet.

hennepzaadtofu smaken toevoegenHennepzaadtofu in drie smaken

Mijn bedoeling was om de bolletjes hennepzaadtofu lekker knapperig te frituren. Het leek me dan nóg lekkerder om ze alvast wat smaak mee te geven. Het idee van de insalata caprese had zich inmiddels vastgezet in mijn hoofd. De varianten tomaat en basilicum lagen dan ook voor de hand.

Verder leek me dat de nootachtige smaak van de hennepzaadtofu goed combineert met paddestoel. Ik had nog gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini in het Italiaans, cèpes in het Frans) liggen.

De voorbereiding

De bolletjesvorm besloot ik te maken met behulp van organza. Die knipte ik in kleine vierkantjes om bundeltjes van te maken. Zoals ik al eerder beschreef gaat het stremmen van de hennepmelk razendsnel. Het is daarom zaak om alles wat je nodig hebt al klaar te zetten.

Ik hakte een flinke handvol basilicumblaadjes fijn, en een stuk of vijf gedroogde tomaten. En ook een handjevol eekhoorntjesbrood, dat ik fijnhakte in de hakmolen van de staafmixer. Ik koos er bewust voor om de tomaat en het eekhoorntjesbrood niet eerst te weken. Het leek me een mooie manier om nog wat extra vocht aan de hennepzaadtofu te onttrekken.

hennepzaadtofu organzaBundeltjes hennepzaadtofu

De hennepzaadtofu maakte ik op de eerder beschreven methode (met calciumsulfaat als stremmingsmiddel). Alleen schepte ik de gestremde hennepmelk niet in de vorm, maar in een met organza beklede zeef. Met de hand drukte ik daar zoveel mogelijk vocht uit.

Vervolgens verdeelde ik de massa in drie porties, die ik elk met een ander ingrediënt mengde. Daarvan schepte ik steeds een klein hoopje op een organzavierkantje. Ik kneep er nog wat extra vocht uit en bond de bundeltjes dicht met katoen. Al met al was het een flinke klus. De bundeltjes bewaarde ik in de koelkast.

Hoe de hennepzaadtofu uitpakte

Twee dagen later ging ik aan de slag met een bolletje van elke smaak. Uitpakken ging makkelijk en de bolletjes waren mooi stevig. Verder viel het behoorlijk tegen. Allereerst het frituren: ik had de balletjes veel te groot gemaakt. Van buiten werden ze lekker knapperig, van binnen bleven ze zompig. De volgende sneed ik voor het frituren in tweeën.

Dat was beter, alleen ziet het er minder leuk uit. Ik zou ze dus kleiner moeten maken. Maar… dan wordt het een enorme klus. Ik was nu zo’n drie kwartier bezig om twaalf bolletjes in te binden. Als ik ze twee keer zo klein maak, ben ik dus twee keer zo lang bezig. Dat is het mij niet waard. (Al schiet er ineens een nieuw idee in m’n hoofd: ik heb een siliconen ijsblokjesbak met ronde vormpjes. Als ik daar nou gaatjes in prik…)

hennepzaadtofu

Smaakscore 2:1

Hennepzaadtofu met basilicum, hoe smaakt dat? Tja, niet zo lekker. Een beetje bitter. Muffig. Misschien wel ronduit vies. Vind ik. De combi is niet voor herhaling vatbaar en jammer van het mooie hennepzaad. De tomaat was beter, al viel de smaak ervan een beetje weg. Ik zou er dus meer door moeten mengen. Alleen betwijfel ik of de tofu dan nog genoeg samenhang heeft. Waarschijnlijk valt hij uit elkaar.

En de hennepzaadtofu met eekhoorntjesbrood? Ja! De hartige, aardse smaak van eekhoorntjesbrood vult de nootachtige smaak van het hennepzaad perfect aan. Een aanrader.

We blijven doorgaan

De rest van de bolletjes vond ik niet lekker genoeg om zo te eten, behalve dan die met eekhoorntjesbrood. De andere bolletjes heb ik – in schijfjes gesneden – verwerkt in een pastagerecht met rode saus. En dat was heerlijk.

Wat de bolletjes henneptofu betreft: ik geef nog niet op. Binnenkort doe ik weer een poging. Dan met eekhoorntjesbrood, een ijsblokjesbakje en wie weet een lekkere dipsaus.

Deel dit bericht op Facebook

Misschien ken jij nog mensen die zelf tofu van hennep willen maken. Doe hen een plezier en deel dit bericht op je Facebook.

Trouwens: de wereld zou er een stuk beter uitzien als meer mensen hennep(zaad) zouden eten. Dat is nog een extra reden om dit bericht even te delen op je Facebook-pagina. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is op het onderstaande symbooltje te klikken. Alvast hartelijk bedankt (en eet ze met henneptofu).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *