Hennepzaad – voedingswaarde en voordelen

Hennep kun je prima eten. Hennepzaadwordt veelvuldig toegepast in voeding of als voedingsmiddel. Als het om voeding met hennep gaat, zijn het altijd de zaden van de hennepplant die worden gebruikt

Hennepzaad in voedingsproducten
Hennep (en hennepzaad en hennepolie) vind je in wat voor vorm dan ook terug in brood, koekjes en pasta (allemaal glutenvrij!). Maar ook in knabbels, chips en wafels.Er zijn zelfs energierepen met hennepzaad.

We zijn hennep helemaal vergeten!
Het verbouwen van hennep is de laatste 80 jaar meer en meer naar de achtergrond verdrongen. Dat komt door de negatieve kant: coffeshops en blowen. Maar we gebruiken hennep al vele duizenden jaren. Zo had de VOC zonder hennep niet eens bestaan, want touw en zeilen werden in die tijd gemaakt van de vezels van hennep.

Hennepzaad voedingswaarde

Voedingswaarde van hennep
Hennep (hennepzaad) heeft bijzondere voedings- en smaakkarakteristieken. Net als andere oliehoudende zaden bestaat hennepzaad uit olie (rond de 44%), proteïne (33%), vezels en koolhydraten (12%, voornamelijk van de schil). Verder bevat hennepzaad vitamines (vitamine E complex), fytosterolen en mineralen. In hennepolie zitten vetzuren en proteïnen die alle essentiële aminiozuren in significante hoeveelheden en in de juiste verhouding bevatten.

Omgekeerde wereld
De meeste oliehoudende zaden bevatten veel linolzuur (een onverzadigd Omega-6 vetzuur) en minder alfa-linoleen zuur (een ander onverzadigd vetzuur maar dan uit de Omega-3 familie). Alpha-linoleenzuur en linolzuur zijn lid van de groep van essentiële vetzuren. Die heten zo omdat ze niet kunnen worden geproduceerd door het lichaam en via voeding moeten worden opgenomen.

Gezondheidsorganisaties over de hele wereld pleiten voor de meest ideale verhouding Omega-6 / Omega-3 in onze voeding: 3:1. De reguliere zaadoliën en ook dierlijke vetten hebben weinig Omega-3 vetzuren. Maar ze zijn wel verantwoordelijk voor het merendeel van onze vetinname. Daardoor is de verhouding Omega-6 / Omega-3 in onze Westerse wereld 10:1. En soms zelfs nog wel meer.
Volgens onderzoek is deze onbalans een belangrijke factor bij het ontstaan van een groot aantal veelvoorkomende ziekten.

Geen enkele plantaardige olie heeft  zo’n hoge concentratie aan essentiële vetzuren en (nog belangrijker) in de juiste verhouding als hennep.

2 comments

 1. Eva

  In dit artikel is in ieder geval één grove misser geslopen: “Het verbouwen van hennep is de laatste 80 jaar meer en meer naar de achtergrond verdrongen. Dat komt door de negatieve kant: coffeshops en blowen.”

  80 jaar geleden waren er nog geen koffieshops en “blowen” was volkomen onbekend. Zeker werd hennep ook toen al gerookt, net als in de pakweg 6000 jaar ervoor. Hennep wordt zelfs in de Bijbel genoemd als een heilig kruid (Kaneh-bosm = cannabis, vaak verkeerd vertaald als kalmoes). Mensen als Plato, Einstein en Steve Jobbs hebben gebruik gemaakt van de psychoactieve eigenschappen van deze plant. En diezelfde psychoactieve stoffen zorgen er ook voor dat het een krachtig geneesmiddel is bij uiteenlopende aandoeningen als MS, kanker, PTSS en glaucoom.
  De psychoactieve bestanddelen van deze wonderplant (die vrijwel overal op aarde groeit, de grond waarin zij staat verbetert, die de mensheid eten levert, en werkzame medicijnen, en kleding, waar je huizen van kunt bouwen en papier, brandstof en plastic uit kunt maken) zijn heel zeker geen vergissing van de natuur!

  De werkelijke reden dat hennep in de vorige eeuw verboden is, was het feit dat er meer geld te verdienen was met grootschalige industrieën zoals de petrochemie (fossiele olie, waar ook o.a. nylon en plastic uit voortkwamen), houtindustrie en farmaceutische industrie. Er is jarenlang flink gelobbyd en gelogen en het meest effectief was de leugen dat hennep een “gevaarlijke drug” zou zijn.

  Miljarden mensen over de hele wereld hebben 6000 jaar lang hennep onder andere als recreatieve of medicinale “drug” gebruikt. Zonder dat daar nou noemenswaardige problemen door zijn ontstaan… Integendeel! Bekijk deze video maar eens: http://www.tagesschau.de/multimedia/video/video1341750.html

  • Peter
   Author

   Beste Eva,

   Hartelijk dank voor je reactie.

   Het is een lastige zaak die je blootlegt. Lastig omdat er veel niet bewijsbaar, maar vooral wel goed voelbaar is. Juist omdat de lobby die jij noemt, het heeft gegooid op ‘dope’ is hennep naar de achtergrond verdwenen. Dit vond begin vorige eeuw plaats. Vergeet niet dat halverwege de eeuw ervoor Amerikaanse boeren nog verplicht waren op een gedeelte van hun grond hennep te verbouwen en dat het concept van de Amerikaanse grondwet is geschreven op papier dat werd vervaardigd uit… juist: hennep.

   En het is zo dat er meerdere soorten hennep zijn en het is ook zo dat er in de historie tendensen zijn aan te wijzen waarin het accent werd verschoven naar de ontwikkeling/kweek van soorten hennep met een hoger gehalte THC.

   Dat er verder allerlei nuanceringen inzitten snappen wij ook. Maar het is voor ons vooral ook belangrijk om precies te zijn en de zaken te vertellen waarvan wij weten dat ze waar zijn. Om die reden houden we ook altijd de boot af als het gaat om medische vraagstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *