Hennepweb

Hennep is een ongelofelijk veelzijdig product. Het stond lang in een kwaad daglicht, omdat mensen op de een of andere manier aan de coffeeshop denken.

Maar hennep is al duizenden jaren oud en wordt door de mens al evenzoveel jaren verbouwd. Om het te eten, maar ook om er touw, papier, kleding en nog veel meer van te maken. Er zit in deze hennep praktisch geen THC –  de stof waar je ‘high’ van wordt en die wel in die hennep uit de coffeeshop zit.

De basis van hennepvoeding

Hennepzaad is prima eetbaar en vormt de basis voor hennepvoeding. De rest van de plant (de vezels uit de stam bijvoorbeeld) wordt gebruikt voor overige gebruiksdoeleinden. De zaadjes bevatten veel onverzadigde vetten: omega 3 en omega 6 in voor ons precies de juiste verhouding.

Volwaardige eiwitleverancier

De zaadjes basten bovendien van de proteïne (eiwitten). Het mooie is dat die ook nog eens alle essentiële aminozuren bevatten. Hennep is daarmee, samen met soja, de enige plant die deze eigenschap heeft. Het nadeel van soja (vind ik) is dat het genetisch gemanipuleerd wordt en dat er oerbossen voor gekapt worden. Terwijl een groot deel van de soja-opbrengst voor biobrandstof wordt gebruikt en een ander groot deel als veevoer wordt gebruikt.

Dat staat me tegen.

Hennep groeit overal

Dat is het mooie van hennep: het is niet heel kritisch. Er hoeft geen oerwoud voor gekapt te worden, het groeit ook in gematigde streken en het stelt niet veel eisen aan de bodem. Het is een duurzame plant en als meer mensen hennep zouden eten, zou de wereld er een stuk beter uitzien.

Doe meer met hennep

De hennepzaadjes zijn er in 2 varianten: ongeschild en geschild. De ongeschilde zijn ideaal om hennepmelk van te maken. Sommige mensen vinden ze ook lekker om te eten. Ikzelf vind de geschilde hennepzaadjes lekkerder om te eten omdat het schilletje een beetje hard is. Maar het schilletje zorgt er wel weer voor dat je extra veel vezels binnenkrijgt. Je gebruikt de zaadjes bij, op en door van alles en nog wat.

Maar de zaadjes worden ook koud geperst om er olie uit te winnen: hennepzaadolie, of kortweg hennepolie. Deze olie is erg lekker en bevat al het goede van hennep, maar dan in vloeibare vorm. Niet verhitten, anders gaan de goede eigenschappen verloren. Wel gebruiken in salades, in smoothies, guacamole, hummus en om zo te eten.

De hennepzaadjes worden ook met schil en al vermalen tot een smeuïge pasta: henneppasta. Superlekker op brood of een crackertje, als basis voor een dressing, door je ijs, of … zo lekker.

Ik ben een fan van hennep

Ik hoop dat jij dat ook wordt. Ik heb ervoor gekozen minder vlees of vis te eten en ben hennep als vervanger voor eiwitten tegengekomen. Dat bevalt me buitengewoon goed. En daarom ben ik ook Hennepweb.nl begonnen. Zodat meer mensen in aanraking komen met hennep. En de wereld er een stukje mooier uit komt te zien.

Met gezonde groet,

signature