Met hennepmeel glutenvrij brood bakken

Zelf met hennepmeel glutenvrij brood bakken? Als je coeliakie hebt of een glutenallergie, en je houdt van lekker brood… dan heb je best wel een probleem. Want eerlijk is eerlijk: glutenvrij brood valt vaak uit elkaar (omdat het zonder gluten is) en dat is nou niet meteen het lekkerste dat je je kunt indenken. Met hennepmeel maak je zelf glutenvrij brood. En dat is super lekker.

Hennepmeel glutenvrij – lekker recept voor zelfgebakken brood

Op deze website staan meer recepten voor brood. En glutenvrij brood. Dit recept voor glutenvrij brood is weer net een beetje anders en heel eenvoudig. Het is bovendien de basis voor pizzabodems, al moet je dan het hennepzaad achterwege laten.

Iets over gluten in brooddeeg

Puntje van aandacht is de werking van gluten. Dit eiwit waar mensen zo gevoelig voor kunnen zijn, heeft een duidelijke functie in deeg. Het zorgt namelijk voor samenhang. Als je met hennepmeel glutenvrij brood wilt bakken, zul je maatregelen moeten nemen om een mooi soepel en goed samenhangend deeg te maken.

Behalve glutenvrij hennepmeel alleen ander glutenvrij meel (of bloem) gebruiken is geen goede optie, omdat je dan niet die samenhang krijgt. Je moet wel extra ander meel toevoegen (daarover zo meteen meer), maar je kunt ook  arrow root of xantaangom gebruiken – beide te verkrijgen bij het reformhuis. Die zorgen wel voor voldoende samenhang van je deeg.

Het verschil tussen bloem en meel 

Meel of bloem? Wat zijn de verschillen? Bloem is fijner van structuur omdat daarvoor alleen het binnenste deel van de (graan)korrel wordt gebruikt. Na het malen worden alle andere vezels eruit gezeefd. Je gebruikt bloem om witbrood mee te maken.

Meel is de gehele vermalen (graan)korrel, zonder te zeven. Omdat de meeste mineralen, vitaminen en vezels zich in de buitenkant van de (graan)korrel bevinden, is meel eigenlijk beter voor je. (Er is nog een variant: volkorenmeel; dat is de combinatie tussen meel en bloem.)

Voor glutenvrij hennepmeel worden geperste hennepzaadjes met schil vermalen tot een fijn meel.

Voeg altijd ander meel toe aan hennepmeel

Hennepmeel is lekker (vind ik), maar ik voeg er altijd ander meel aan toe. Anders wordt de smaak wat te sterk. Als ik wil dat het eindresultaat minder donker wordt, voeg ik bloem toe. Hennepmeel levert donker brood op. Het beste kun je hier zelf mee experimenteren. Het is maar net wat je zelf lekker vindt.

Mengen en kneden doe je zo

Ik krijg vaak vragen over hoe je nou het beste bloem, gist, zout met elkaar kunt mengen. Ik maak zelf altijd eerst het gistmengesel (beschrijving hieronder). Vervolgens pak ik een grote kom en meng daarin het hennepmeel en de bloem (of ander meel), de arrow root (die ik zelden gebruik omdat ik geen glutenintolerantie heb) en het zout. Ik schep het goed door elkaar.

Vervolgens maak ik er een grote berg van waar ik in het midden een kuiltje in maak. Giet nu (een deel van) het gistmengsel in het  kuiltje. Roer met twee vingers van één hand door het gistmengsel. Op die manier valt er steeds een beetje bloemmengsel in het gistmengsel en gaat het allemaal niet klonteren. Als je niet meer kunt roeren omdat het mengsel te stijf  is geworden, doe je er weer wat van het gistmengsel bij.

Zo werk je alle gistvloeistof er doorheen. Blijft het deeg dan te stijf, voeg er dan nog wat water aan toe, net zolang tot het mooi samenhangend is.

Is het deeg te dun en te plakkerig, voeg er dan nog wat meel of bloem aan toe. Je deeg moet uiteindelijk mooi samenhangend zijn.

Dit heb je nodig voor dit recept:

 • 300 g bloem of meel, eventueel glutenvrij
 • 300 g hennepmeel
 • 4 el honing
 • 2 tl zout
 • 4 tl droge gist
 • 150 g hennepzaadjes zonder schil
 • ca 280 gr arrow root
 • 5dl handwarm water

Zo maak je het:

 • Doe 5 dl handwarm water en honing in een flinke kom
 • Roer het goed door elkaar en voeg dan de gist toe
 • Roer ook de  gist er goed door, zodat alle gistbolletjes (die kun je kapotdrukken) opgelost zijn
 • Laat 10 minuten rusten; het wordt schuimig of gaat bubbelen
 • Mix zout, bloem en hennepmeel door elkaar in een grote kom. Maak een kuil in het midden van het mengsel en zorg dat het naar de zijkanten toe oploopt.
 • Giet (een deel van) het gistmengsel in de kuil. Roer nu met twee vingers van één hand door het gistmengsel. Op die manier komt er steeds een beetje bloemmengsel in het gistmengsel en gaat het allemaal niet klonteren.
 • Kneed het tot een soepel deeg
 • Kneed vervolgens het hennepzaad erdoor (niet te lang kneden)
 • Dek af met schone theedoek en laat 45-60 minuten rijzen op een tochtvrije iets warme plek
 • Kneed nogmaals door
 • Druk plat tot twee rechthoeken en rol die op
 • Doe deeg in twee broodvormen met naad naar onderen en druk goed aan
 • Laat nogmaals een half uur rusten en verwarm ondertussen de oven voor op 160 ºC
 • Bak je brood in circa 1 uur
 • Het brood is gaar als het ‘hol’ klinkt als je erop klopt, maar laat eerst 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna nog even op een rooster

Glutenvrije Chiabatta

Dat doe je als volgt: als je deeg voor de eerste keer is gerezen, voeg je er 2 el olie, bij voorkeur zonnebloemolie of olijfolie. Géén hennepolie: door het bakken in de oven gaan de goede eigenschappen van de olie verloren.

Deel je brood en deel dit bericht

Ik hoop dat je veel en vaak hennepbrood zult bakken. Het is erg lekker en voedzaam. Het is wel een kwestie van een paar keer doen. Dan krijg je het goed in de vingers. En weet je wat mooi is? Als je gasten hebt om dan je zelfgebakken hennepmeel glutenvrij brood te serveren.

Als je dan toch aan het delen bent, deel dan meteen ook dit recept. Dat doe je door op het Facebooksymbooltje hieronder te klikken. Alvast bedankt!

5 comments

 1. Petra

  Nog meer recepten, glutenvrij, suikervrij, koemelkvrij, met hennepmeel? Ik heb weinig kunnen vinden op internet, alleen de henneppannenkoekjes van vegadutchie, bij jullie ook bekend. Ik ben heel benieuwd naar meer recepten, voor bv krentenbrood/mueslibrood, vegaburgers, hartige taart/muffins???? Of vinden jullie het zinvol als ik, na wat ervaring te hebben, zelf eens wat probeer en doorgeef?????

  • Peter

   Hoi Petra,
   Dit (vega) recept voor een burger staat gewoon bij ons op de site. Weliswaar met havermout, maar dat kun je vervangen door hennepmeel (en arrowroot of xantaangom).
   Ik vind het wel een interessant idee om meer recepten te ontwikkelen voor mensen die vrij moeten zijn van gluten, suiker, koemelk etc. Aan de andere kant willen we niet een medische kooksite worden. Het lekkerste dat het beste voor je is, daar draait het wat ons betreft om.

 2. vidya

  Ik heb het brood met het hennepmeel gemaakt. Er is iets misgegaan. Het hennepmeel is donkerbruin dus het brood ook. Het ziet er wel heel gezond uit. Het brood is niet gerezen, is heel compact, een soort krokant roggebrood. Het is best lekker maar niet luchtig zoals op de foto.
  Wat heb ik verkeerd gedaan?

  • Peter

   Hoi Vidya,

   Hartelijk dank voor je reactie.

   Het klopt dat hennepbrood erg donker is, maar als het de structuur heeft van roggebrood is er iets in het proces niet goed gegaan. Op afstand is natuurlijk niet helemaal goed te zeggen wat dat dan is.

   Omdat hennepmeel glutenvrij is, is het lastig om een mooi samenhangend deeg te kneden. Het luchtige komt er in door de gist. Heb je gist gebruikt?

   Heb je arrowroot gebruikt of xantaangom? Heb je het meel gemengd met andere soorten meel? Laat even weten wat je hebt gedaan, dan kan ik je een beter antwoord geven.

 3. Saskia

  Hoi,

  Kan ik dit brood maken samen met spelt bloem? Ik heb speltbloed en spelt meel maarcdaxht dat de bloem dan beter is erbij of zit ik verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *