Waarom er de laatste 80 jaar moeilijk wordt gedaan over hennep

Hennep is een echte wonderplant. Al ver voor onze jaartelling werd hennep gekweekt. Het hennepzaad werd gegeten, er werd hennepolie van geperst en van de vezels werden touw en zelfs kleding gemaakt. Waarom is er de laatste 80 jaar dan zo de klad in gekomen met hennep?

Van hennep word je lang niet altijd high 

Over hennep wordt de laatste 80 jaar nogal ingewikkeld gedaan. Je wordt gek aangekeken als je hennep wilt kopen. Ik heb ook (dat zeg ik je heel eerlijk) lang getwijfeld of ik een hennepwebshop zou beginnen.

Hennep associeer je toch op de een of andere manier met coffeeshop. Terwijl de hennep die je daar koopt (cannabis) pas iets van de laatste eeuw is. De hennep die gekweekt wordt om te eten bevat nauwelijks THC, de stof waar je high van wordt (Tetrahydrocannabibol, meer over het onderwerp vind je hier).

Het is pas de laatste jaren dat hennep in een kwaad daglicht is komen te staan. THC zit niet in elke hennepsoort. De hennep met THC is steeds verder veredeld om het gehalte op te schroeven. Door dat ene aspect is helemaal op de achtergrond geraakt dat hennep nog veel meer fantastische eigenschappen heeft.

Tijdens de introductie van Hennepweb.nl kreeg ik vanuit mijn omgeving opmerkingen hierover.

Hennep is een superplant

Als je nieuw bent in de wereld van hennep, laat ik je dan eerst vertellen dat dit een superplant is die echt alles levert wat je nodig hebt. Als je een bewuste eter bent (zo noem ik het maar), dan eet je geen of weinig vlees, vis en dierlijke producten. Maar je wilt waarschijnlijk wel lekker eten. En tegelijk wil je ook de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen.

Daar zit voor veel mensen een probleem. Doordat ze geen dierlijke eiwitten binnenkrijgen en niet precies weten hoe ze dat moeten compenseren, voelen ze zich eigenlijk helemaal niet lekker bij hun nieuwe levensstijl en haken af.

Nergens voor nodig! Ga hennep eten en het komt helemaal goed.

Hennep eten

De zaden van de hennepplant bevatten allerlei goede vetten en oliën. In de middeleeuwen was het hét voedsel van het gewone volk. De adel at het niet want hennep was te min. Edelen aten gebraad: vogels, varkens. Veel dingen met dierlijke vetten.

Het gekke was nu dat edelen minder oud werden dan horigen. Wetenschappers denken dat de uitstekende weerstand en de goede gezondheid van het gewone volk het gevolg was van het eten van hennep. Dat geeft te denken, toch?

Wat doet hennep voor je?

De basis is het hennepzaadje. Dat bevat buitengewoon veel vet. En proteïne. En vezels. En dat allemaal in voor de mens ideale verhoudingen.

Ik ga het nu niet hebben over de voedingswaarde van hennep maar feit is dat hennep veel onverzadigde vetten levert in de vorm van omega 3 en omega 6, in voor ons de ideale verhouding (lees daarvoor ook dit artikel).

Proteïne en aminozuren

Wel wil ik nog even iets kwijt over de proteïne die hennep levert. Samen met soja is het de enige plantaardige bron van alle essentiële aminozuren. Dat zijn aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken en die je daarom via voeding moet binnenkrijgen.

Dan kan je verschillende planten eten, waarvan je weet welke essentiële aminozuren ze hebben. Maar dat is omslachtig en misschien niet zo lekker.

Soja dan? Zelf ben ik niet zo’n liefhebber van soja. Het is namelijk een kritisch gewas dat niet zomaar overal groeit. Er zijn warme, vochtige omstandigheden voor nodig, waardoor er vaak vele vierkante kilometers tropische oerbossen voor worden gekapt. Soja blijkt een prima bio-brandstof en energie is geld en geld betekent dat alles moet wijken. Dat staat me tegen, maar toegegeven: het is persoonlijk.

Hennep groeit overal, in veel verschillende klimaatgebieden en ook op arme grond. En het levert dus alle proteïne die je nodig hebt, inclusief alle acht essentiële aminozuren. Als je twee handjes hennepzaad eet per dag, heb je al binnen wat je nodig hebt.

Hoe eet je hennep?

Je kunt de laatste jaren steeds meer voedingsproducten kopen waarin hennep verwerkt is of die puur van hennep zijn vervaardigd.

Hennepzaad heb je met en zonder schil. De geschilde kun je zo eten. Of door je yoghurt mengen. Of over de (bieten)salade strooien. Of je kunt er koekjes mee bekleden. Of crackers van maken. Of hennepmelk, En je kunt er zelfs tofu mee maken!

Dat kan ook met de zaadjes met schil, alleen moet je dan een extra handeling verrichten (de tofu eerst zeven voordat je het gaat persen). De schilletjes bevatten trouwens veel vezels. De zaadjes met schil kun je ook gewoon eten, alleen vindt niet iedereen dat schilletje lekker. En als je hennepmelk wilt maken, gebruik dan ook deze zaadjes: dat is een stuk voordeliger.

Henneppasta en hennepolie

Dat vet dat in het hennepzaadje zit kun je eruit persen (koud). Je krijgt dan een heerlijke olie die je voor van alles kunt gebruiken. Eigenlijk zoals je olijfolie zou gebruiken, behalve dan het bakken. Als je hennepolie verhit, gaan de goede eigenschappen verloren.

De hennepolie is er ook incapsules. Dat is handig als je op een makkelijke manier aan je dagelijkse hoeveelheid goede stoffen wilt komen.

De zaadjes kunnen met schil en al ook vermalen worden. Er ontstaat dan een smeuïge pasta die heerlijk is op een crackertje of die je kunt gebruiken als basis voor een dressing. Of die je gebruikt om dadels mee te vullen. Of… nou ja: ideeën genoeg.

Dan is er nog hennepmeel: dat is glutenvrij en leent zich uitstekend om brood, crackers, pizzabodems en zoete gerechten mee te bakken. Omdat het glutenvrij is, zal je er wel iets doorheen moeten mengen om er een samenhangend deeg van te maken.

Hennepproteïne tenslotte is een poeder met een superhoog gehalte aan hennepeiwit. Je gebruikt het in smoothies, shakes of door je yoghurt. Ideaal voor mensen die dagelijks te weinig essentiële aminozuren binnenkrijgen.

En nu vergeet ik nog een heleboel producten, zoals hennepchocolade, hennepthee, hennepbier, hennepmuesli en henneppannenkoekenmix.

Hennep brengt vooruitgang

De mensheid verbouwt al meer dan 4.000 jaar hennep. Hennep heeft niet zo veel nodig om te groeien, is te verbouwen in een heel scala aan klimaten en heeft een heel scala aan goede eigenschappen.

Behalve voor voeding werd hennep ook verbouwd om zijn vezels. Daarvan was prima touw te maken bijvoorbeeld. En zeilen. Zonder hennep had de VOC nergens geweest… Daarnaast wordt van de vezels kleding gemaakt en papier.

Steeds vaker zie je in Nederland grote velden met hennepplanten. Boeren ontdekken dat hennep veel te bieden heeft, terwijl je er relatief weinig voor hoeft te doen om het te laten groeien.

Er wordt zelfs weer een poging gedaan om op grote schaal vezels van hennep te maken die gebruikt kunnen worden in de kledingindustrie. En trouwens, de hennepspijkerbroek: die is er ook al een hele poos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *