Met hennep gerust deelnemen aan het verkeer

Met hennep achter het stuur is dat een goed idee? Ja hoor, dat doe ik regelmatig.

Maar als je bedoelt dat je ‘high’ een auto gaat besturen… dat raad ik je ten zeerste af. Maar dat begrijp je natuurlijk wel. Met hennep aan het verkeer deelnemen, hoe zit dat?

Bij hennep denken de meeste mensen meteen aan ‘wiet’. Dat spul uit de coffeeshop waar je ‘high’ van wordt.

Die wiet is eigenlijk relatief nieuw. De hennepplant wordt al vele duizenden jaren door de mens gebruikt voor voeding en voor het vervaardigen van allerlei producten zoals touw, kleding, papier maar ook olie. THC (de stof waarvan je high wordt) zit daar praktisch niet in. Dat is pas iets van de laatste 80-100 jaar.

Hennep als brandstof voor motoren

Over hennepolie: die wordt gewonnen uit hennepzaad dat veel olie bevat. Daarom heet het ook wel hennepzaadolie. Die olie is heel voedzaam en een goed alternatief voor fossiele brandstoffen. Da’s geen nieuw idee hoor. De fameuze T-Ford liep al gedeeltelijk op hennepolie. Trouwens, ook het koetswerk was gebouwd met hennep als basisbestanddeel.

Tegenwoordig doen we dat niet meer. Het gebruik van hennep is op de achtergrond geraakt door de negatieve bijklank van drugs, de gebruikte toepassingen zijn ingehaald door de overvloed aan goedkope fossiele brandstoffen en nu bijna vergeten. Hoewel… biobrandstoffen zijn de laatste jaren toch weer interessant.

En laat nu juist hennep een plant zijn waarvoor niet complete oerbossen hoeven te worden gekapt, zoals voor het verbouwen van soja en palmolie vaak wel het geval is.

Hennep achter het stuur dus, op de plek van de benzinetank. Maar het is ook een prima brandstof voor de mens. De zaadjes leveren veel energie en zitten boordevol voedingsstoffen, kijk maar bij voedingswaarde van hennep. Ook in die zin is het goed om er eens over na te denken.

2 comments

  • Peter
   Author

   Hoi Raphael,

   Hartelijk dank voor je reactie. Ja dat mogen sporters. Hennepzaadolie en hennepzaad die geschikt is voor voeding, bevatten geen THC. En THC is nu niet bepaald prestatiebevorderend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *