hennep cannabis wiet: tig leuke weetjes

Hennep, cannabis, wiet: verschillende namen voor hetzelfde plantje. Dat woordje wiet komt van het Engelse ‘weed’ wat zoveel betekent als onkruid. Het duidt erop dat hennep makkelijk groeit (wat zo is, kom ik op terug).

Het is de eerste plant die de mens verbouwde. Dat had een aantal redenen (vertel ik zo). Hennep is de laatste 100 jaar in een slecht daglicht komen te staan. Daarvoor was er niets dan lof en hulde voor deze superplant. Een paar weetjes over hennep uit de oudheid. Maar eerst: wat een fijne sneakers hè? Van Vans…

4800342155_0bf1dd03f1_m

 

Hennep | eerste gewas dat werd verbouwd

Hennep (okay: hennep cannabis wiet) was volgens wetenschappers het allereerste gewas dat door de mens werd verbouwd. Onze vroege voor-voor-voorouders ontdekten dat als je de zaadjes in de grond stopte er dan een plant uitgroeide die ook weer zaadjes produceerde.

Hennep is een makkelijke plant

Voor die vroege landbouwers was hennep een makkelijke plant, die overal groeide en geen verzorging nodig had. Voeding haalde hij zelf uit de bodem, net als vocht. En in korte tijd groeide er dan een nieuwe plant met een nieuwe oogst zaden en vezels waar je van alles mee kon doen.

Handig want dan hoefde je ineens veel minder te jagen en bessen te plukken. Dat kwam ook omdat hennep (de hennepzaad) zo’n beetje alle voedingsstoffen leverde die je als mens nodig had: eiwitten, essentiële aminozuren, Omega 3 en Omega 6 in precies de juiste verhouding, GLA…

Hennep, niet alleen voor voeding

Dat verbouwen van hennep werd doorgegeven van stam tot stam, van vader op zoon, moeder op dochter. Het verbreide zich langzaam over de wereld en over de generaties

Alle bekende beschavingen verbouwden hennep. Niet alleen voor de voedingsstoffen, maar ook omdat de plant lange vezels levert waarvan touw gemaakt kan worden. En papier. En stof. En zeilen. Tegenwoordig ook jeans en schoenen (kijk maar eens op hempest.com).hennep cannabis wiet blousehennep cannabis wiet schoen

Hennep = superplant (en je wordt er niet high van)

Hieronder een paar feiten over hennep cannabis wiet (die je kunt checken in de ‘Encyclopedia Britannica’ die trouwens 150 jaar geleden werd gedrukt op papier gemaakt van hennep). (Met dank aan wanttoknow.nl)

 • Tot 1880 werden alle schoolboeken gemaakt van hennep- of vlaspapier (zie Hemp Paper Reconsidered, Jack Frazier, 1974)
 • Van 1631 tot 1800 kon je in de Verenigde Staten je belasting betalen met hennep (LA Times, Aug. 12, 1981)
 • Het was wettelijk verplicht om hennep te verbouwen in het Amerika van de 17e en en 18e eeuw. Weigerde je, dan riskeerde je forse straffen. (Hemp in Colonial Virginia, G. M. Herdon)
 • George Washington en Thomas Jefferson teelden óók hennep. Jefferson smokkelde hennepzaden van China naar Frankrijk en vervolgens naar Amerika
 • Benjamin Franklin bezat als een van de eerste Amerikanen een papierfabriek en gebruikte daarbij hennep als grondstof.
 • De oorlog van 1812 ging over de teelt van hennep. Napoleon wilde export van Moskou naar Groot Brittannië tegenhouden (Emperor Wears No Clothes, Jack Herer)
 • Duizenden jarenlang werden touwen op schepen van hennep gemaakt. Het Nederlandse woord canvas komt van cannabis. (Webster’s New World Dictionary) en zonder hennep dus geen VOC
 • Tot de introductie van katoen begin 1800, werd bijna alle textiel (stoffen, kleding, linnen, lakens) gemaakt van hennep. Overigens komt ook de jeans van hennep op dit moment weer terug
 • De eerste Bijbels, kaarten, de vlag van Betsy Ross die de eerste vlag van de Verenigde Staten naaide, de eerste schetsen van de Verklaring van Onafhankelijkheid en de Constitutie werden gemaakt van hennep (U.S. Government Archives)
 • In veel Amerikaanse staten werd hennep het belangrijkste gewas. 1850 was een topjaar voor de staat Kentucky met een productie van 40 miljoen kilo (Staatsarchieven VS)
 • Rembrandt, Gainsborough en van Gogh schilderden hun doeken op canvas – zoals je nu weet afkomstig van hennep
 • In 1916 voorspelde de Amerikaanse regering dat in de jaren 1940 al het papier van hennep gemaakt zou zijn en dat er geen bomen meer zouden worden gebruikt. 1 “acre” (4046,8 m2) hennep was volgens een studie van de Amerikaanse regering evenveel als 4,1 acres bomen (ministerie van Agrarische archieven VS)
 • Tot 1937 werden goede kwaliteit verf en lak gemaakt van hennepzaadolie. In 1935 werd 58.000 ton aan hennepzaad gebruikt voor verfproducten. (Verklaring van Sherman Williams Paint Company in het congres van de VS tegen Marijuana Tax Act in 1937)
 • Het eerste model T Ford van Henry Ford werd gemaakt om op hennepbrandstof te rijden en de carrosserie zelf was van hennep gemaakt. Ford is op zijn landgoed gefotografeerd tussen de hennepvelden. De auto, “gegroeid uit de aarde”, had panelen van hennepplastic, 10 keer sterker dan staal. (Populair Mechanics, 1941)

Enfin talloze goede zaken dus waarom werd het hennep cannabis wiet? Zeg maar scheldnamen…

Hennep cannabis wiet |waar ging het mis? 

Daar doen allerlei theorieën de ronde over. Een zo’n verhaal is: omdat hennep zo’n multigewas is, konden andere industrieën niet makkelijk verder groeien – met name in de VS.

Bijvoorbeeld: William Randolph Hearst en de Hearst Paper Manufacturing Division van Kimberly Clark bezaten grote bosgebieden. De Hearst Company leverde het meeste papier en zou vanwege de hennepteelt miljarden dollars verliezen.

In 1937 patenteerde Dupont het proces waarmee uit olie en steenkool plastic kon worden gemaakt. Uit het jaarverslag van Dupont blijkt hoe bij aandelenhouders wordt aangedrongen op investeringen daarin. Synthetisch materiaal zoals plastic, cellofaan, celloluide, methanol, nylon en kunstzijde kon van olie worden gemaakt. Industrialisatie van hennep zou 80% van DuPonts bedrijven hebben geruïneerd.

Mijn conclusie

Ik ben zelf niet zo van samenzweringstheorieën, maar het is natuurlijk wel vreemd dat zo’n supergewas niet is meegenomen in de agri-industriële ontwikkeling en zelfs in de ban is gedaan.

Had dat nou maar niet gedaan, denk ik dan. De wereld had er een stuk beter uitgezien vandaag de dag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *