Hennep als medicijn | zo werkt het

Hennep als medicijn? Hennep (cannabis) is in Nederland als medicijn alleen op recept verkrijgbaar in de apotheek. Medicinale hennep is er van de merken Bedrobinol, Bedrocan en Bediolgranulaat. Hennep als medicijn (of cannabis als medicijn) wordt niet overal officieel erkend. Wel is er een sterke lobby om hennep als geneesmiddel toe te passen. Gek eigenlijk; het werd al van oudsher gebruikt als medicijn – waarom dan nu moeilijk doen?

Hennep als medicijn voor…

Hennep als medicijn wordt toegepast bij het syndroom van Gilles de la Tourette, bij chronische pijn door aids of kanker, bij ernstige spierkrampen of schade aan het ruggenmerg door multiple sclerose, bij verminderde eetlust en erge misselijkheid door aids of kanker. Nog een paar voorbeelden:

Antideppressum

Al in de 19e eeuw werd hennep gebruikt als middel tegen depressiviteit. Wetenschappers ontdekten bij gebruik van hennep een gevoel waar triestheid geen vat op heeft.

EEG’s bewijzen dat hennep de emotionele reactiviteit en de intensiteit van genegenheid vermindert. Dwangmatige denken maakt plaats voor introspectie en vrije associatie. Emotionele activiteit verdwijnt, zorgen worden minder pijnlijk en de verandering in tijdsinzicht vermindert haast en stress.

Hennep als pijnstiller 

Hennep wordt in oude medische teksten al beschreven als pijnstiller. Ook tegenwoordig wordt de pijnstillende werking van hennep algemeen erkend. Maar een nuancering is op zijn plaats: er bestaan verschillende soorten pijn. En die reageren allemaal anders op hennep.

In de klinische literatuur worden twee algemene categorieën beschreven van pijnen die verminderen door het gebruik van hennep: wisselende spasmatische pijnen en ontstekingen. Migraine is een andere, specifieke pijn waarbij hennep kan helpen.

Astma en bronchitis

De rook van hennep vermindert de hoest bij bronchitis en astma-aanvallen, terwijl het bij gewone gebruikers (mensen dus die het niet als medicijn gebruiken) juist bronchitis en astma kan veroorzaken.

Gewrichtsaandoeningen

Van hennep kan poeder gemaakt worden waarvan vervolgens een papje kan worden gemaakt. Dat wordt bij mensen met gewrichtsaandoeningen op de pijnlijke plek aangebracht. Henneppoeder wordt ook gebruikt om wonden te verzorgen, genezing te bespoedigen en infectie uit te sluiten. Ook voor de huid zijn er talloze producten waarbij hennep de basisgrondstof is.

Hennep om de eetlust op te wekken

Hennep wordt gebruikt om de eetlust te stimuleren. In 1888 begon McConnel met een hennepbehandeling voor anorexiapatiënten. Ook nu nog wordt het nog gebruikt in de behandeling van anorexia.

In de oosterse medische wetenschap is hennep al honderden jaren erkend als eetstimulans. En in kringen van coffeeshops is het effect ook wel bekend als ‘vreet kick’.

Hennep als medicijn

Foto door Dodgerton Skillhause (Morgue File)

Hennep als medicijn tegen malaria

Al in 1843 werd de effectiviteit van hennep beschreven als geneesmiddel bij patiënten met koortsige ziektes. Dat hennep een remmende werking heeft op mogelijke malaria-infecties, is inmiddels ook geconstateerd door de Indische Hennep Drug Commissie, die eveneens de verzorgende werking onderkennen bij mensen die al geïnfecteerd zijn.

Slaapmiddel

Hennep heeft een positieve invloed op de slaap, daar is de wetenschap het inmiddels dan wel eensgezind over eens. Het lijkt er op dat dat komt door bepaalde effecten van hennep op de breingolven. Dat resulteert uiteindelijk in een langere slaaptijd op en meer droomactiviteit.

Hennep als therapeutisch middel

Ook in de psychiatrie wordt hennep vaak gebruikt bij behandelingen. Verschillende experimenten toonden de therapeutische werking van hennep aan, maar dat bewijst niet dat hennep een therapeutisch middel is. Zoals bij alle drugs is het effect niet alleen farmacologisch. Andere factoren als mentale en fysische staat van de patiënt en omgeving spelen ook een rol.

Conclusie: hennep als medicijn is prima

Gek misschien, maar op de en of andere manier is hennep als medicijn nog niet geheel ingeburgerd. In Nederland gelukkig steeds meer gebruik van zogeheten mediwiet. Er komt een dag dat hennep weer gezien wordt als die ene geweldige plant waar we genoeg aan hebben. Ook als medicijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *