Alles wat je over granaatappel weten wilt

De granaatappel spreekt tot veler verbeelding. Het is een vrucht waarvan al vele duizenden jaren gesmuld wordt. En die je steeds vaker in de winkel ziet liggen. Het zijn vooral de pitjes die lekker zijn. En dan worden er ook nog allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven aan granaatappel.

Hoe zit dat precies? En waarom is granaatappelazijn zo lekker?

Oorsprong en groei van de granaatappel

De granaatappelboom of -struik wordt 5 à 8 meter hoog en komt van oorsprong uit Iran.Dit van oorsprong Iranese gewas verspreidde zich naar de Kaukasus en India.

De Latijnse naam is Punica granatum (‘Punische granaatappel’). ‘Granatum’ is afgeleid van ‘granum’, wat ‘korrel’ betekent. Dat snap je wel als je de vrucht open snijdt. Met zijn honderden zaadjes sprak de vrucht tot veler verbeelding.

De vrucht komt voor in diverse oude mythologieën. Zo was hij voor de oude Egyptenaren een symbool voor voorspoed. In het Hindoeïsme het symbool voor voorspoed en vruchtbaarheid.

In het Sanskriet is de naam Beejpur, letterlijk ‘vol zaad”. De Hindoeïstische god Ganesha wordt ook wel Bijapuraphalasakta genoemd, oftewel ‘hij die van de veelzadige vrucht houdt’.

Granaatappel als geneesmiddel

In veel oude culturen was de granaatappel niet alleen symbool voor van alles en nog wat, de vrucht groeide uit tot een belangrijk geneesmiddel voor allerlei kwaaltjes zoals tegen parasieten en lintworm. Maar er zijn ook mensen die geloven dat granaatappel en granaatappelpitjes tegen hartklachten helpen beschermen. Daarvoor, en voor andere geneeskrachtige kwaliteiten, is echter geen onomstotelijk bewijs.

Hoe maak je granaatappel schoon?

Granaatappel (en dan met name de pitjes) zijn altijd mooi en lekker voor over een salade. Die pitjes moet je nog wel loshalen uit de vrucht en dan lijkt een onmogelijk karwei. Laat maar eens een granaatappel vallen, dan weet je wat een puinhoop deze vrucht ervan kan maken.

Het schoonmaken is echter betrekkelijk eenvoudig:

  • Eerst snijd je de granaatappel rondom in – je snijdt als het ware de bast door
  • Vervolgens wrik je de twee helften van elkaar
  • Nu kneus je elke helft lichtjes, zodat de pitten losser komen te zitten
  • Pak een helft in je hand, en klop hem leeg in een bak
  • Doe dat ook met de andere helft…
  • KLAAR binnen 3 minuten

In dit filmpje krijg je een perfecte demonstratie van deze manier van schoonmaken.

Nog veel lekkerder: granaatappelazijn

Granaatappel(pitjes) zijn lekker en feestelijk. Maar van de pitjes wordt nog iets heel anders gemaakt. Namelijk een heerlijke azijn. Dat is een fruitazijn.

Granaatappelazijn heeft behalve een prettig zuurtje ook iets subtiel fruitigs (zoets) in de smaak. Niet zo als framozenazijn: dat is een stuk zoeter.

Een mooi vegetarisch recept met granaatappelazijn is bijvoorbeeld mijn spinazie met walnoot en feta.

Gebruik je wilde granaatappelazijn in een dressing dan krijgt je salade een compleet andere wending. Zeker als je er ook de pitten zelf doorheen doet (wel de witte vliesjes verwijderen; die zijn een tikkie bitter).

 

Hoeveel pitjes zitten er in een granaatappel?

granaatappel veel pitjes

Ja, sorry. Die vliesjes moeten er echt van af, anders zijn de pitjes gewoon niet zo smakelijk. Maar heb je enig idee hoeveel zaadjes er in een granaatappel zitten? Waarschijnlijk niet, maar gelukkig zijn er mensen geweest die dat hebben geteld: zo’n 600. Het is dus wel even een werkje…

Lees ook:

Deel dit bericht

Ik doe heel erg mijn best om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van het nut van noten, zaden en pitten. Dat dat goed voor je is en dat dat goed voor de planeet is. Ik ben een fan van hennep, maar ik heb de afgelopen jaren veel meer lekkere en goede producten ontdekt – en allemaal op basis van noten, pitten en zaden. Granaatappelazijn is er daar slechts eentje van.

Deel dit bericht op je Facebookpagina. Dat is heel eenvoudig: klik op het symbooltje hieronder. Op die manier komen steeds meer mensen in aanraking met al het goede dat Moeder Natuur te bieden heeft.

Echt: het enige wat je hoeft te doen is op de knop hieronder klikken.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *