glutenvrije pompoen-speculaascake

Glutenvrij recept voor pompoen speculaascake

Glutenvrij recept voor pompoen speculaascake: gastblog

Een paar weken terug, schreef Conny een opmerking onder een van mijn blogs en ze vermeldde haar website. Nieuwsgierig als ik ben, nam ik een kijkje op haar foodblog Con serveert.

Ze maakt koolhydraatarme recepten, zonder vlees (soms vis), glutenvrij en suikervrij. Neem absoluut even een kijkje op con-serveert.nl als je nog meer inspiratie nodig hebt in de keuken. Er staan erg mooie recepten op.

 

Een dienst en een wederdienst

We raakten online aan de praat en kwamen op het idee om voor elkaar een recept te gaan schrijven. Eind oktober gaat mijn recept naar Conny, afgelopen week kreeg ik dat van haar. En uiteraard heb ik het eerst zelf gemaakt en geproefd; stel dat het helemaal niks zou zijn… Nou, dat is dus niet het geval. Ik heb het vanmiddag gemaakt, mijn jongens hadden een paar vrienden over de vloer en het is alweer op. Smullen, vooral als het nog warm is (maar koud heb ik het eerlijk gezegd niet eens kúnnen proeven).

Extreem makkelijk te maken. Komt-ie (inclusief voorwoord van Conny):

 

De eigenaar van hennepweb.nl, stelde mij onlangs voor om een blogruil te doen. Leuk! Het resultaat zit je nu te lezen. En natuurlijk wordt deze blog vergezeld van een hennep-recept.

Hennep is gezond, en zo veelzijdig! En daar lag ook meteen mijn probleem. Want hoe bedenk je een origineel recept met hennep als er al zoveel originele recepten via deze inspirerende site te krijgen zijn (heb je trouwens het gratis receptenboek al aangevraagd?).

 

Hoe gezond eten tot een foodblog leidt

Sinds 2013 eet ik koolhydraatarm. Dat heeft mij naast een gewichtsverlies van 18 kilo ook een foodblog opgeleverd: Con-serveert. Daar vind je een verzameling koolhydraatarme recepten, glutenvrij, tarwevrij, zonder geraffineerde suikers en zonder vlees (af en toe wel vis). Bloggen is inmiddels een enorm leuke hobby geworden, koken en eten was dat allang 😉 .

Ook mijn gezondheid werd door het aanpassen van mijn eetgewoonten een stuk beter, en ik ben mij steeds meer gaan interesseren voor gezond en natuurlijk eten. En zo maakte ik kennis met hennep, een gezond en ook koolhydraatarm voedingsmiddel dat steeds bekender wordt.

 

Verantwoord snoepen, het kan!

Omdat glutenvrije én koolhydraatarme bak-recepten niet veel op internet te vinden zijn, heb ik deze herfstige pompoen speculaascake bedacht. De speculaaskruiden combineren perfect met de zachte pompoensmaak.

Ik gebruik een biologische pompoen en schil die niet, de kleine stukjes pompoen die daardoor in de cake zitten, geven een leuk effect. De cake wordt niet gezoet met geraffineerde suiker, maar met dadels. Zo kun je lekker verantwoord snoepen!

 

pompoencake_2

Glutenvrije pompoen speculaascake

Vegetarisch recept voor 1 cake (12 plakken)

 

Dit heb je nodig

  • 250-300 gram Hokkaido pompoen, in blokjes
  • 5 Medjool dadels
  • 3 eieren (M)
  • 50 gram kokosolie
  • 1 flinke theelepel speculaaskruiden
  • 2 theelepels carob (of cacao)
  • snufje zout
  • 100 gram kikkererwtenmeel
  • 40 gram hennepmeel
  • 60 gram amandelmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel dadelsiroop (of ahornsiroop)

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Laat de dadels minimaal een kwartier in een laagje heet water weken.

Kook de pompoenblokjes in 6-8 minuten gaar, giet ze goed af en laat ze afkoelen. Prak de pompoen dan tot een puree.

Laat de kokosolie in een pannetje langzaam smelten.

Kluts de eieren met een vork in een beslagkom schuimig. Voeg de speculaaskruiden, carob, zout en gesmolten kokosolie toe en meng goed. Zeef het kikkererwtenmeel, hennepmeel en bakpoeder erboven en meng goed. Voeg dan amandelmeel, dadelsiroop en pompoenpuree toe en meng weer goed.

Doe een stuk bakpapier in een cakevorm van 20 centimeter, schep het deeg erin en strijk het glad. Bak de cake in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar.

 

Meer vegetarische en veganistische recepten vind je op mijn foodblog Con serveert, ook op Facebook en Instagram.

Hartelijke groet,

Conny

 

Opmerking van Helene

Alle foto’s in deze blog zijn van Conny. Misschien wil jij ook gastbloggen op deze site en een recept aanleveren? Laat het me weten onderaan deze blog of via de mail: helene@hennepweb.nl  In ruil schrijf ik een recept voor jouw website.

4 comments

  1. Pingback: Party kaaskoekjes - Con-serveert is jarig! - Con-serveert

  2. Pingback: Groentetaart met bloemkool hennep bodem - gastblog hennepweb.nl - Con-serveert

  3. Pingback: Groentetaart met bloemkool hennep bodem - gastblog - Con-serveert

  4. Pingback: Geroosterde pompoen met appel-ui-dip - Con-serveert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *