Glutenvrij gebak: zo maak je bananenmuffins van hennepmeel

Glutenvrij gebak heb je niet zomaar een-twee drie bij de banketbakker. In supermarkten zie je het nog wel eens, maar ja: da’s dan weer niet zo lekker (en vaak heel erg zoet). Maar glutenvrij en toch lekker… zelf maken! Hieronder vind je een makkelijk glutenvrij recept voor bananenmuffins van hennepmeel.

Glutenvrij gebak – bananenmuffin met hennepzaad
Hennepmeel is van nature glutenvrij. Perfect voor bananenmuffins, waar je ook nog eens gepelde hennepzaadjes aan kunt toevoegen. Dat is niet alleen erg lekker, maar je krijgt dan meteen een flinke dosis goede stoffen binnen (kijk maar bij de voedingswaarde van hennep).

Een glutenallergie (coeliakie) komt steeds vaker voor. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er in ons dagelijks voedsel steeds meer gluten zitten. En dat het inmiddels gewoon goed wordt herkend. Niet voor niets zie je in restaurants steeds vaker glutenvrij aanduidingen. En in de supermarkt zijn er tegenwoordig glutenvrij schappen. Kijk voor meer informatie over glutenallergie hier.

Maar zelf maken is toch wel het lekkerste…

Dit heb je nodig (voor 12 personen):

  • 100 g hennepmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 3 geprakte bananen
  • 0,5 dl honing
  • 1 ei
  • 75 g boter

Topping:

  • 2 el glutenvrij meel
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 3 el boter
  • plakjes banaan
  • (100 g hennepzaad, geschild)

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 190 ºC
  • Vet een muffinvorm in of bekleed met papieren vormpjes
  • Mix in een grote kom hennepmeel, bakpoeder en zout
  • Klop in een andere kom het ei en voeg banaan en honing toe
  • Smelt de boter, laat even afkoelen en roer erdoor
  • Meng alles tot een glad beslag en doe over in muffinvorm
  • Roer basterdsuiker, meel, kaneel en eventueel hennepzaad door elkaar
  • Doe de boter erbij en prak dit tot een kruimeldeegje
  • Bestrooi de muffins ermee
  • Leg er een plakje banaan bovenop
  • Laat circa 18 minuten bakken

 

Download meer recepten

Op deze website vind je veel recepten met hennep, abrikoospit, amandel, walnoot, pompoenpit… Wil je meer recepten? Download dan het dikke hennepboek. 100 pagina’s met inspiratie en recepten. Gratis – en alle overige receptenboeken vallen dan ook nog eens bij je in de bus.

Download het hennepboek hier.

 

1 comment

  1. Ria

    Ik had deze muffins vorig jaar een keer gemaakt. Lekker! Toch niet nog eens gemaakt. Hennepmeel was toch niet echt makkelijk om andere dingen mee te maken, vond ik, en dus in de kast blijven staan.
    Deze week kreeg ik het nieuwe receptenboek (verrukkelijke recepten!!!) en ik herinnerde me deze muffins. Mijn belangstelling was weer gewekt. Opnieuw dit recept gebruikt. NU alleen in een cakevorm, zonder topping. Aangezien ik niet zo’n zoetekauw ben, heb ik de honing weggelaten, omdat ik bananen al vrij zoet vind in gebak. De oventijd was wel wat langer, waarschijnlijk omdat ik het in een cakevorm heb gedaan.
    Werkelijk heerlijk! En dan te weten dat het zo gezond is…
    Nu niet meer vergeten, maar binnenkort weer in de herhaling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *