Glutenvrij brood bakken is lekker makkelijk – als je het zo doet

Glutenvrij brood bakken is met dit recept nou typisch iets wat je zelf kunt doen. Echt waar. Het ziet er misschien wat complex uit, maar het is in feite heel simpel.

Ik krijg van veel mensen vragen over glutenvrije recepten. Ze hebben een glutenallergie, houden van (bijvoorbeeld) brood, maar er zijn nergens makkelijke recepten te vinden. Dat heeft veelal te maken met dat mensen het deeg niet soepel maar stevig kunnen krijgen.

Dat is waar gluten voor zorgen: voor samenhang in het deeg. Dus als je geen gluten gebruikt, is de samenhang weg. Hoe je dat oplost, vertel ik je zo.

In elk geval kun je brood gaan bakken: je hebt het makkelijke recept (eindelijk) gevonden. En brood bakken is super leuk om te doen! Het proces, het wachten, de geur van het versgebakken brood… het maakt altijd wat bij me los. Ik hoop bij jou ook!

Glutenvrij brood bakken met hennepmeel

Vooropgesteld: je moet het durven. Hennepmeel klinkt voor veel mensen nog een beetje dubieus in de oren. Maar meel van hennepzaad wordt al een eeuwenlang gebruikt om brood en andere gerechten mee te bakken. Alleen denken we sinds een jaar of 80 dat hennep gevaarlijk is. Dat je ervoor naar de coffeeshop moet.

Maar geloof me: als dat zo zou zijn bestond deze website al lang niet meer. Hennep die je kunt eten bevat namelijk geen stoffen waar je ‘high’ van wordt. De hennep die we cannabis noemen of marijuana bevat THC. Maar die stof zit praktisch niet in de hennep die je kunt eten.

Zet je over je schroom heen!

Glutenvrij brood bakken is eenvoudig. En het brood is erg lekker. Goed nieuws dus als je een glutenallergie hebt, en van lekker brood houdt.

Normaal gesproken heb je een probleem. Althans: bij de bakker moet je doorgaans niet wezen en ook de supermarkt verkoopt over het algemeen geen glutenvrij brood. Er zijn natuurlijk prima alternatieven. Maar er is één superoplossing: zelf glutenvrij brood bakken!

Glutenvrij brood bakken – het recept

Dit glutenvrij brood maak je van verschillende soorten meel, onder meer tapioca en hennepmeel. Ook zit er teff in, een graan dat veel eiwitten bevat. De meeste ingrediënten zijn verkrijgbaar online of bij natuurvoedingswinkels. Voeg aan het deeg extra pitten en zaden toe voor nog meer smaak. Hennepzaadjes bijvoorbeeld. Het ziet er complex uit, maar je zult merken: zelf glutenvrij brood bakken is niet moeilijk.

Dit heb je nodig:

  • 5 à 6 dl lauwwarm water
  • 1 el droge gist
  • 1 tl (riet)suiker of honing
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 80 ml honing of agavesiroop
  • 1 tl appelciderazijn
  • 400 g bruine rijstmeel (BRF)
  • 100 g teffmeel
  • 100 g hennepmeel
  • 100 g tapiocameel of aardappelzetmeel
  • 100 g arrowrootpoeder
  • 2 tl xanthaangom
  • 1,5 tl zout
  • 0.5 tl bakpoeder

Zo ga je te werk:

  • Meng handwarm water en honing (of suiker) in een kom
  • Roer de gist erdoor en laat het geheel 10 minuten rusten – het wordt schuimig of gaat bubbelen dus de gist doet zijn werk!
  • Voeg olie, honing en appelciderazijn toe en roer goed om met garde
  • Mix in grote kom bruine rijstmeel, teffmeel, hennepmeel, aardappelzetmeel of tapiocameel, arrowrootpoeder, xanthaamgom, zout en bakpoeder
  • Schenk de natte ingrediënten erbij en roer met garde om klonten te voorkomen. Roer een minuut tot het beslag mooi dik en glad is, dus zonder klontjes.
  • Schep het beslag in een ingevette broodvorm
  • Laat het beslag op een warme plek 45-60 minuten rijzen
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC
  • Bak het brood gedurende een uur
  • Laat het circa 10 minuten afkoelen en haal het brood dan uit vorm
  • Laat het verder afkoelen op een rek

Vergeet de lekkere dingetjes niet

Glutenvrij brood wordt nog lekkerder als je er iets mee doet. Je kunt er bijvoorbeeld hennepzaadjes zonder schil overheen strooit. Of karwijzaad, maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten of pompoenpitten doorheen mengt.

Of wat dacht je van knoflook? Olijven? Zongedroogde tomaatjes? Die kun je allemaal mengen door je glutenvrije brood.

Mislukt? Maak glutenvrij paneermeel

Het recept kan eigenlijk niet mislukken. Toch kan er soms iets misgaan in het proces. Of heel anders (en een stuk onwaarschijnlijker): het brood komt niet helemaal op. In die gevallen heb ik nog een leuke tip voor je: maak van het glutenvrije brood glutenvrij paneermeel.

Snij boterhammen van wat je (nog) hebt en rooster die (in de oven op +200 graden) zodat ze lekker hard maar niet zwart worden. Vervolgens snij je ze in stukken en doe je ze in de blender. Even flink blenden en je hebt uitstekende, glutenvrije paneermeel. Zelfgemaakt.

Laat een reactie achter

Laat hieronder een reactie achter als je andere ideeën hebt. Glutenvrij brood zelf bakken kan tenslotte op talloze manieren. En wil je iets voor me doen? Klik dan op de Facebook knop hieronder, dan komt dit artikel op je tijdlijn op Facebook en zien meer mensen de waarde hennep als voeding. Dat is goed voor de mens en voor de aarde. En dus voor jezelf!

6 comments

  1. Z.

    Hallo, hoe lang kan ik gepelde hennep zaad bewaren? In een potje in de koelkast? Of in de vriezer?
    Kan t niet ontdekken op internet…

    Met vriendelijke groet,
    Z.

    • Cees
      Author

      Hoi Zoe,

      Licht, lucht en warmte zorgen over het algemeen dat de zaden in kwaliteit achteruitgaan. Je kunt geschild hennepzaad lang bewaren, minimaal 8 maanden en nog langer. Dan moet je het wel koel en donker bewaren. Als je het in een afsluitbare plastic zak doet (zoals de verpakkingen van hennepenco.nl) en dan in een bewaarblik, zit je helemaal goed.

      Met gezonde groet, Cees

  2. Andreas Pol dankU

    IK hoop dat Uniet te duur bent,maar ik wil graag glutevrije brood eten. kan ik bij U terecht om bv hennep meel te verkrijgen ik zou graag een meerzadig glutenvrij willen bakken, Dat kan want ik heb me pas een broodbakmachine aan ge kocht. ik vind het heel fijn dat u een boek met maaltijden voor me heeft !ik gebruik sinds kort CBD olie. maar wist nog helemaal niets van Henep hennepmeel dus; ik kan niet wachten om aan de slag te gaan wilt u mij alstublief wat aankoop adviezen en eventueel prijslijsten van meel voor glutenvrije brood be reiding??

    • Cees
      Author

      Beste Andreas,

      Dank voor je reactie. Als je op internet zoekt, is het hennepmeel van Hennepenco.nl veruit het voordeligst, maar helaas is het momenteel (20-11) uitverkocht. Een dezer dagen hoop ik het weer in huis te hebben. Het meel kost 3,90 voor 500 gram.

      Belangrijk om te weten is dat het geen gluten bevat. Dat je er -dus- iets aan moet toevoegen om er een mooi soepel deeg van te verkrijgen. Maar dat staat allemaal in het recept. Veel succes ermee en je kunt me altijd vragen stellen.

  3. Annelieke te Braake

    Ik gebruik zelf geen gist en zou het brood dus graag met zuurdesem maken. inmiddels al een aardig zuurdesem gekweekt. hebben jullie ervaring met dit recept met het bakken met zuurdesem?
    Vraag me namelijk af of ik dan ook suiker en appelcider azijn moet gebruiken? ik neem aan dat de zonnebloemolie ook vervangen kan worden door een andere olie? Hoor graag van jullie.

    Groetjes Annelieke

  4. Helene

    Hoi Annelieke, wat leuk dat je hiermee bezig bent! Ik heb zelf nog geen brood van hennepmeel met zuurdesem gebakken, maar dat staat wel op mijn lijstje van dingen die ik wil doen. Hou je me op de hoogte van je experimenten? Ben heel benieuwd naar het resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *