Glutenintolerantie – wat kun je er aan doen?

Een glutenintolerantie komt steeds vaker voor. Of anders gezegd: wordt steeds beter herkend en erkend. Dat heeft ook te maken met dat glutensensitiviteit als aandoening inmiddels wordt erkend. Bij mensen die deze aandoening hebben, kan geen coeliakie worden vastgesteld. Toch hebben zij veel baat bij een dieet zonder gluten.

En dan bestaat er ook nog zoiets als een tarwe-allergie. Als je dat hebt ben je allergisch voor tarwe en mag je geen tarweproducten eten.

Vooropgesteld: Hennepweb.nl is geen medische website en we blijven ver weg van adviezen over gezondheid. Maar onze producten kunnen wel een steentje bijdragen om het leven wat makkelijker te maken. Bijvoorbeeld als je  een glutenintolerantie hebt (coeliakie) of glutensensitiviteit.

Hennepmeel bevat van nature geen gluten

Ikzelf heb geen glutenintolerantie en ik ben ook niet glutensensitief. Daarom maak ik mijn brood deels met hennepmeel, maar ik gebruik er ook ander meel voor dat weer niet glutenvrij is.

Ik kom straks terug op het maken van brood met hennepmeel: een aanrader voor iedereen met gluten- en tarweproblemen. Eerst wil ik wat dieper ingaan op een glutenintolerantie.

Wat is een glutenintolerantie?

Coeliakie = glutenintolerantie. Er is nog niet veel bekend over de oorzaken. Als je coeliakie hebt, beschadigen gluten het slijmvlies van de dunne darm. Dat komt door een reactie van je immuunsysteem op het aminozuur gliadine dat in gluten zit. Je snapt dat een beschadiging aan het darmslijmvlies ernstige gevolgen hebben kan voor iemands gezondheid.

glutenvrij graan

Gluten is een eiwit. Van nature zit het  in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in veel haver. En het zit in producten die daarvan gemaakt zijn. En in producten waar je het helemaal niet van zou verwachten: pizza, brood, koekjes, taart, sauzen, crackers, snoepjes, bier, ijs… En als je toevallig een  liefhebber bent van pasta: ai, ai, ai…

Dat zijn best wel veel dingen die je in de problemen brengen. En het slechtste nieuws moet nog komen: er is geen remedie tegen coeliakie.

Wat kun je tegen een glutenintolerantie doen?

Bar weinig. Je zal er mee moeten leven. Gelukkig is er wel een uitstekende remedie: een streng glutenvrij dieet voor de rest van je leven. Dat betekent natuurlijk niet dat je voedingspatroon er voor de rest van je leven saai uit zoe moeten zien. Integendeel!

Het betekent wél dat je op zoek moet naar vervangende producten, zonder gluten. Dan stuit je meteen op het volgende probleem. In een glutenvrij dieet ontbreken granen en de bijbehorende vezels en voedingsstoffen als ijzer, vitamine B1 en foliumzuur. En dat heb je allemaal wel nodig in je dagelijkse voeding.

Moeder Natuur denkt aan alles, ook wat betreft gluten

Moeder Natuur heeft ook daar een paar uitstekende oplossing voor. Er is een groot aantal producten van nature glutenvrij: (zilvervlies)rijst, aardappelen en  aardappelzetmeel, groenten en fruit, noten en zaden, peulvruchten, vis, vlees en gevogelte, eieren, melk, boter, olie…

glutenintolerantie peulvruchten

Gewassen die goed bruikbaar zijn in een glutenvrij dieet en voor glutenvrije recepten zijn hennep, amaranth, boekweit, cassave, gierst, maïs, quinoa, sorghum, teff, tapioca/maniok.

Glutenintolerantie en brood

Zoals ik in het begin van dit artikel al schreef maak ik zelf vaak brood van hennepmeel. Althans: hennepmeel is een bestandeel dat ik meng met andere soorten meel, waar wel gluten inzit.

Die gluten hebben namelijk een voortreffelijke eigenschap: ze zorgen voor samenhang in het deeg. Hoe meer gluten, hoe steviger het wordt. Ik meng dan ook altijd 1/3 hennepmeel met 2/3 volkorenmeel.

Als je een glutenintolerantie hebt, ligt het wat minder makkelijk. Gelukkig zijn er wel allerlei glutenvrije broodmixen te koop – die je vervolgens weer kunt mengen met hennepmeel (hennepmeel maakt je brood namelijk lekker!).

Glutenvrij brood bakken met hennepmeel

glutenintolerantie hennepmeelBelangrijk is dat je het hennepmeel mengt met een ander glutenvrij meel (tik in op internet: glutenvrij meel en je krijgt tig aanbieders van glutenvrije producten). Je hebt nu alleen nog iets nodig om het deeg te binden. Daarvoor kun je xantaangom gebruiken (reformhuis) of arrowroot (ook reformhuis). De verhoudingen staan op de verpakking. Naar het artikel over glutenvrij brood bakken.

Deel dit bericht als de informatie waardevol voor je is

Heb jezelf een glutenintoleratnie of -allergie? Heb je misschien coeliakie? Dan weet je hoe onpraktisch het allemaal is. Steeds maar op je voeding letten. Nooit eens een lekker broodje of taartje eten… Misschien ken je mensen die ook een glutenallergie hebben en die brood zonder gluten moeten eten.

In dat geval wil ik je wat vragen. Voor veel mensen die met een glutenintolerantie of -allergie kampen is het namelijk best lastig om aan goede recepten en inspiratie te komen. Op hennepweb.nl vind je nog veel meer recepten zonder gluten.

En dan is er nog iets: de wereld gaat er veel beter uitzien als we allemaal hennep zouden eten. Ook voor coeliakie patiënten en mensen met een glutenintolerantie.

Heb je wat aan de informatie van dit artikel? Ken je mensen die er wat aan zouden hebben? Deel het dan op je Facebookpagina en klik op de button hieronder.

Veel dank!

 

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *