Gado gado met saus van zonnebloempasta

Als je qua eten een gemengd huishouden hebt, is het nog wel eens lastig om te koken. Want de een wil juist wel vlees, de ander niet en de laatste eet uitsluitend veganistisch. Hoe maak je iedereen blij?

Gado gado is een Indonesisch gerecht. Het is in principe veganistisch. Dit is een veganistisch recept, maar door er eieren en/of vlees apart bij te serveren maak je er ook vegetariërs en zelfs vleeseters blij mee. Een spannende variant op het gerecht: geef er in plaats van pindasaus een saus van zonnebloempasta bij.

Dit heb je nodig:

  • 1 komkommer
  • 1 kleine spitskool
  • 400 g taugé
  • flinke hand sperziebonen
  • blok tahoe (uit de winkel, of maak zelf tofu van hennep)
  • 3 el zonnebloemolie

Voor de saus:

  • potje zonnebloempasta
  • 1 tl kentjoerpoeder (toko)
  • sap van 1 limoen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • sambal
  • zout, peper

Garnering:

  • bawang goreng (gebakken uitjes)
  • emping
  • cassavechips

 

Zo maak je het:

  • Fruit in een sauspan de ui glazig
  • Doe er dan de knoflook bij en sambal naar smaak – voor niet-veganisten kan er ook een halve theelepel trassi bij
  • Voeg na een paar minuten een scheutje water en het limoensap toe
  • Roer dan de zonnebloempitpasta toe en roer met een garde tot een gladde saus
  • Doe hier de kentjoer bij en laat op een zacht pitje warm worden – blijf roeren
  • Snijd de tahoe in blokjes
  • Laat ze goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier – druk er zoveel mogelijk vocht uit
  • Bak ze in de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag lichtbruin
  • Snijd de spitskool in grove repen en blancheer ze kort: ze moeten iets gaar zijn, maar nog wel knapperig.
  • Maak de sperziebonen schoon en blancheer deze ook
  • Doe de taugé in een vergiet en overgiet deze met kokend water
  • Serveer er voor vegetariërs eventueel een hardgekookt ei bij
  • Schik alles op een grote platte schaal

Je kunt de saus al over de groenten en tahoe schenken, maar ik serveer het zelf altijd liever los zodat mensen het naar eigen smaak kunnen toevoegen. Lekker met emping, gebakken uitjes en cassavechips. Voor niet-veganisten eventueel kroepoek. Serveren met rijst of lontong.

Download meer recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *