courgette recept

Courgette recept | 4 verrassende recepten met courgette

Als je een courgette recept zoekt op het internet word je bijna tureluurs. Er zijn er heel veel. Maar wat is nou een lekker en vegetarisch recept? Dat heb ik voor je: wel 4!

Eerst iets over de courgette zelf. Wist je dat je ze heel makkelijk kunt opkweken? Je hebt voor een volwassen plat een vierkante meter grond nodig (of een metselkuip). Ze groeien makkelijk en snel met wat zon, water en voedingsstoffen. Het is een dankbare plant die snel begint te bloeien. En vruchten maakt: het hele seizoen lang.

Je hoeft dan ook niet 6 van die planten te hebben om aan je courgette-behoefte te voldoen.

courgette recept kleine courgette

Hoe groot moet een courgette zijn?

Bij de supermarkt zie je vaak grotere courgettes liggen. Die zijn ‘wel lekker’, maar beslist niet favoriet. De basissmaak van zo’n supermarktcourgette is een beetje… vlak. Dat heeft een oorzaak. Supermarktklanten willen ‘veel’ voor ons geld. De supermarkt speelt daar handig op in door vooral grote courgettes neer te leggen. Maar die grote zijn in feite kleine courgettes waar extra veel water aan toegevoegd is. De smaak is verdund.

 

Waar vind je de lekkerste courgette?

Die kweek je zelf. Je kunt mooi precies de grootte in de gaten houden en oogsten wanneer ze op z’n lekkerst zijn: vanaf 8 centimeter. Lekkere courgettes zijn klein. Hoe kleiner, hoe lekkerder. Supermarktcourgettes zijn er meestal vanaf  30 cm. Bij de Turkse supermarkt of groenteboer al vanaf de eetbare lengte 8 cm. Bij de biologische kwekerij vind je ook lekkere courgettes (en bietjes, doperwten, prei, tuinboontjes…).courgette plant

Voedingswaarde courgette

Van voedingswaardetabel.nl krijgt de verse courgette een 8,4 voor gezondheid. Dat komt door de kalium, calcium en fosfor die er in ruime mate inzit. En de vele vitamines, waarvan we vooral B11 even apart noemen. Kijk voor meer informatie hier.

Wat kun je allemaal doen met courgette?

Courgette kun je koken, bakken, grillen, rauw eten. Alles dus. Zelfs frituren, althans: de bloem die aan de kleine courgette zit. Die heten ‘courgette fleur’. Een delicatesse in Italië en Griekenland. ‘Een’ courgette recept? Ik heb er vier voor je, van eenvoudig tot uitgebreid.

Courgette recept 1: rauw met granaatappelazijn

Neem een kleine, liefst biologisch gekweekte courgette (kleiner dan 20 cm). Was de schil goed, haal de harde kroon eraf en rasp de courgette in kleine sliertjes. Meng er granaatappelazijn doorheen en eventueel wat hennepolie, peper en zout.

Courgette recept 2: gekookt

Dit super simpele recept kreeg ik van Petrie Mutter. Lekker! Neem een niet te grote courgette, was de schil goed, haal de harde kroon eraf en snijd in blokjes. Doe in een pan en voeg een glas water toe. Los er  een half (groente)bouillonblokje in op. Water weg laten koken… Smullen.

courgette gegrild receptCourgette recept 3: gegrilde courgette

Neem een of meer, niet te grote courgettes, was de schil goed, snijd de kroon eraf en snijd in dunne plakken, in de lengterichting. Licht invetten met olie (gebruik olijfolie; hennepolie kan niet goed tegen hete temperaturen) eventueel wat zout en/of rozemarijn of salie. Dan grillen. Het liefst op een hete bbq of grillpan/plaat.
Aan twee kanten kort grillen en op een bordje even laten afkoelen. Heerlijk bijgerecht voor bij de bbq, of voor bij de salade.

Courgette recept 4: gevulde courgette

Met dit courgette recept wordt de kok in je losgemaakt. Dit vegetarische recept kost wat tijd, maar is in feite supermakkelijk.

Dit heb je nodig:

  • 2 courgettes
  • tomaatje
  • 1 ui
  • teentje knoflook
  • olijfolie en boter
  • 1 el zure room
  • 1 tl tijm
  • ½ tl kerriepoeder
  • geraspte kaas
  • peper
  • snuf zout

Zo ga je te werk

  • Zet de oven alvast op 200°. Courgettes goed wassen en in de lengte doorsnijden (halveren dus). Vervolgens met een lepel de zaadlijsten eruit halen – je laat ca. anderhalve centimeter vruchtvlees zitten.
  • Wat je eruit hebt gehaald heel klein snijden.
  • Snijd knoflook en uitje fijn en bak die in de olie tot de ui glazig is. Bruine randjes mogen, maar laat de olie niet te heet worden, anders verbrandt de knoflook. Op het laatste moment kerriepoeder toevoegen en heel kort meebakken. Niet langer dan een halve minuut anders wordt het bitter.
  • Tomaatje fijnsnijden en vervolgens courgette-inhoud, ui/knofmengsel, tijm in een kom doen en goed door elkaar mengen. Dan de zure room erdoorheen mengen en flink wat peper (eventueel een snuf zout) toevoegen.
  • Vet een ovenschaal in met boter en leg daar de courgette-helften in. Schep het mengsel in de helften, strooi er kaas overheen en schuif het geheel in de oven. Een minuut of 20 en je kunt er niet van afblijven. Wel oppassen, want het is heet 🙂

 

Zin in meer inspiratie en lekkere recepten?

Deze couregtte recepten zijn slechts een paar voorbeelden van wat je op deze website vindt. Ik heb een voorkeur voor vegetarisch koken, maar schuw ook de veganistische keuken niet. Als je meer inspiratie of recepten wilt (ook zonder courgette), dan kun je terecht onder de tab recepten.

Nog beter is het om mijn gratis kookboek aan te vragen. Het heet ‘Koken met Hennep’. Als je mij je e-mail geeft, stuur ik het je toe: naar het boek

4 comments

  1. Pingback: Courgette uit de oven | vegakookdagboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *