Hennepzaad kan helpen je cholesterol verlagen

Hennepzaad en cholesterol wat hebben die met elkaar te maken? Veel. Als je last hebt van een hoge cholesterol, dan kun je daar zelf wat aan doen. In dit artikel wil ik je laten zien welke gunstige invloed hennepzaad op je cholesterol kan hebben en ook wat cholesterol nu eigenlijk is en doet.

Ga voor een cholesterolmeting naar de huisarts

Als je je zorgen maakt over je cholesterol, adviseer ik je om naar de huisarts te gaan voor een cholesterolmeting. Het is de beste manier om uit te vinden of je cholesterol een gezonde waarde heeft. (Dat gebeurt trouwens via een bloedwaardemeting.)

Kan hennepzaad je cholesterol verlagen?

Eerst iets over cholesterol. Een lastigheid is dat je cholesterol gewoon nodig hebt en het van nature in je lichaam voorkomt. Deze vettige stof speelt een belangrijke rol in je lijf zoals bij de opbouw van lichaamscellen en de productie van hormonen. Daarnaast speelt cholesterol een rol in de spijsvertering.

Hoewel je slechts ongeveer 1/3 van je cholesterol uit voeding haalt, zijn wel tal van zaken van invloed op je cholesterol en het verlagen ervan.

Zoals ongezonde voeding met te veel verzadigd vet en te weinig onverzadigd vet. Cholesterol wordt hoofdzakelijk geproduceerd in de lever uit verzadigde vetten uit volle melk, roomboter, kaas, vleeswaren, koekjes, chips en gebak. Daarnaast spelen weinig beweging, overgewicht en roken een rol. En dan stijgt je cholesterolgehalte ook nog eens naarmate je ouder wordt. Tot slot kun je ook nog erfelijk belast zijn (bedankt opa).

Wil je meer weten over cholesterol verlagen en wil je je kennis opkrikken, speel dan de grote cholesterol kennisquiz.

Onverzadigde vetten helpen cholesterol te verlagen

Onverzadigde vetten (omega 3 en omega 6) vind je veel in… plantaardige olie. Hennep (maar ook chia) blijkt een hofleverancier te zijn van deze gezonde vetten. Kijk maar eens op de website van de Nederlandse Hartstichting wat goede vetten voor je kunnen betekenen.

Hennepzaad en hennepolie zijn een bron van omega 3 en omega 6

Hennepzaad bevat veel onverzadigde vetzuren omega 3 en omega 6. Omega 3 helpt voor een goed cholesterolgehalte. En als je een hoge bloeddruk hebt, kan omega 6 helpen je bloeddruk te verlagen. Ook vermoedt men dat omega 3 en omega 6 een preventieve werking hebben tegen sommige vormen van kanker. Hoewel je lijf deze ‘essentiële’ vetzuren nodig heeft, kan het ze niet zelf aanmaken. Je zult ze dus moeten binnenkrijgen via je voeding. Producten als hennepzaad, hennepolie en hennepzaadboter zijn een uitstekende aanvulling van je dagelijkse dieet.

Voedingswaarde van hennep

Voedingswaarde per drie eetlepels ongeschild hennepzaad: 160 calorieën, 7 g koolhydraten, 11 g proteïne, 9,8 g vet, 1 g voedingsvezels, 57 mg calcium, 5 mg ijzer, 320 mg kalium, 3,6 IU vitamin E, 210 mcg foliumzuur, 360 mg fosfor, 171 mg magnesium, 3 mg zink en 3 mg mangaan. Let op: als je hennepzaad verhit op te hoge temperatuur gaat een aantal goede eigenschappen verloren. Voeg producten van hennepzaad daarom bij voorkeur toe na de bereiding.

3 comments

 1. Pingback: 5 Superfoods die je geprobeerd moet hebben | BonBeauty

 2. bert stiekema,,,,,delfzijl

  ik weet dat cholesterol verlagen grote onzin is <<omdat je eigen lichaam het aan maakt omdat je het nodig hebt voor je eigen bloed vaten je hebt het nodig echt waar <<<>>>verlagen er zijn duizenden die het gebruiken op aanraden van de arts maar het is een zakcentje voor de farmaceutische verdiensten <<niet doen het is onzin !!!! ''..

  • Cees
   Author

   Hoi Bert,

   Hartelijk dank voor je reactie.

   Laat ik benadrukken dat hennepweb.nl geen medische bedoelingen heeft. En ook dat je je arts moet raadplegen als je je over je gezondheid zorgen maakt. Wat betreft cholesterol: ja dat maak je zelf aan en heb je ook nodig om überhaupt te kunnen leven. Een teveel aan (slechte) cholesterol is niet goed voor je. Ik denk niet dat daarover discussie is. Wat wél discutabel is, is hoe je je cholesterol dan verlaagt als deze te hoog is.
   Het lijkt erop dat hennepolie en hennepzaad kunnen helpen om je cholesterol in balans te brengen en te houden. Doe er je voordeel mee. Ik voel me er al jaren prima bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *