amandelpasta bloesem

Amandelpasta | het verschil tussen geblancheerde en rauwe amandelpasta

Amandelpasta is de pasta die ontstaat als je amandelen vermaalt. Dat is een smeuïge, vettige pasta die lekker smaakt als spread. En die je kunt gebruiken als basis voor een dressing, in je smoothie, in zoete gerechten als cake.

Er is rauwe amandelpasta verkrijgbaar en geblancheerde amandelpasta. Wat is nou het verschil? Voor wie zijn ze geschikt?

Geblancheerde amandelpasta

Voor geblancheerde amandelpasta worden amandelen gebruikt die heel kort zijn gekookt. Daardoor kan het donkerbruine velletje dat om de amandel zit, eenvoudig kan worden verwijderd.  Daardoor is de pasta van geblancheerde amandelen zacht en romig; de kleur is bijna wit, de smaak licht zoetig. Het lijkt wel wat op marsepein (wat niet zo gek is).

Omdat de amandelen kort in kokend water zijn gedompeld (geblancheerd) is deze niet geschikt als je een raw food dieet volgt. Eet je veganistisch of vegetarisch, dan is het geen probleem.

amandelpasta amandelen rauw

Rauwe amandelpasta

De pasta van rauwe amandelen is een stuk donkerder. Hij is goed donkerbruin en heeft een uitgesproken smaak. Voor deze pasta worden amandelen met het donkerbruine schilletje en al vermalen. Omdat er verder geen bewerking aan te pas komt is deze pasta geschikt voor elk dieet, ook dat van de raw foodie.

Nog een paar ideeën om amandelpasta te gebruiken

Amandelpasta is lekker in zoete én hartige gerechten. Denk voor zoet aan toetjes zoals custards of als ingrediënt voor gebak. En hartig door het te mengen met een beetje knoflook, zeezout en kruiden voor een hartige spread op toast. Of bestrijk groenten met een beetje amandelpasta, net voor het opdienen.

Een paar tips

Sommige mensen houden van de smeuïgheid van pindakaas, anderen willen het juist nog wat smeuïger. Dat is een kwestie van een scheutje amandel- of andere olie toevoegen.

Je kunt extra smaak aan de pasta’s geven door er ingrediënten aan toe te voegen. Denk aan gewelde, goed uitgelekte, rozijnen, pruimen of dadels. Of het binnenste van een vanillestokje. Een beetje kaneel. Kleine stukjes pure chocolade. Kokosrasp. Chili’s.

Dat maakt deze pasta’s zo bijzonder, dat je er zowel zoet als hartig mee uit de voeten kunt.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *