abrikozenpitten

Abrikozenpitten lekker en boordevol goede voedingsstoffen

Abrikozenpitten, wat zijn dat? In een abrikoos vind je een harde noot. Dat blijkt de beschermende schaal te zijn voor het zaad van de Prunus Armeniaca, waaruit de abrikozenboom groeit. Het zaad is net als bij perziken ingekapseld in een harde schaal. Abrikozen, perziken en ook pruimen worden hierom ook wel steenvruchten genoemd. Die harde schil lijkt een beetje op een steen.

Het zaad heeft de vorm van een pit. Eigenlijk ziet het eruit als een soort amandel. De pit uit die harde schaal, daar draait het allemaal om.

abrikozenpitten abrikoosbloesem

Twee soorten abrikozenpitten

Het malle is dat die abrikoospit er in twee soorten is, een bittere en een zoete. De bittere is wittig, de zoete donker. Bittere abrikozenpitten zijn giftig. Althans: kauw je een bittere pit fijn dan wordt Vitamine B17 uit die pit geactiveerd en dat maakt blauwzuur vrij. Dat blauwzuur kun je beter niet in je lijf hebben.

Zoete abrikozenpitten zijn lekker – en niet giftig.

Mythe over abrikozenpitten

Ik wil van alles zijn, maar geen medicus. En misschien gooi ik mijn eigen glazen nu in. Toch vind ik het belangrijk om iets nuanceren. Er doen op internet namelijk talloze verhalen de ronde dat (bittere) abrikozenpitten zouden helpen tegen kanker en andere ziektes.

Voor zover ik weet is dat een mythe. Pas erg op met experimenteren. Ik geef je het advies om altijd het zekere voor het onzekere te nemen in het geval je denkt dat er iets ernstigs met je aan de hand is en niet af te gaan op verhalen op het internet.

Abrikozenpitten vol goede voedingsstoffen

Terug naar de lekkere dingen in het leven. Want de zoete abrikozenpitten kun je gelukkig wel prima eten. Die zijn erg lekker: nootachtig met een licht bittertje. De zoete abrikozenpitten bevatten veel vetten, proteïne en tal van goede voedingsstoffen. Kijk maar eens naar de voedingswaarde van abrikoospit.

Pasta van zoete abrikozenpitten

Door de abrikozenpitten te vermalen ontstaat abrikozenpitpasta. De abrikozenpitten voor deze pasta worden biologisch geteeld in Turkije. Er komt geen bewerking aan te pas, zodat de abrikozenpitpasta 100%.biologisch is.

Omdat de pasta van abrikozenpitten zo bommetje vol zit met goede voedingsstoffen en vooral ook proteïne, is het een prima aanvulling op het dieet van mensen die geen, bijna geen of veel minder dierlijke eiwitten binnenkrijgen: veganisten, vegetariërs, flexitariërs, raw foodies… Maar je kunt pasta van abrikozenpitten natuurlijk ook gebruiken omdat je van lekker eten houdt.

Wat kun je allemaal met abrikozenpitpasta doen?

abrikozenpitten abrikozenpitpastaAbrikozenpitpasta is heerlijk bij fruit, op de boterham en in tal van gerechten. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijke koekjes mee bakken of het toepassen in cake. En hier heb je nog een veganistisch borrelhapje: gevulde champignons met abrikozenpitpasta. (Of gebruik het gewoon als spread voor op je brood of crackertje.)

Deel dit bericht

Wat zou de wereld er een stuk beter uitzien als we met zijn allen wat bewuster zouden genieten. Als we wat meer biologisch zouden eten en wat minder van de supermarkt. Als we wat minder vlees en vis zouden eten en wat meer hennep en zaden en noten.

Doe jezelf (en mij) een plezier en deel dit bericht op je Facebooktijdlijn.

Het enige wat je hoeft te doen is op het symbooltje hieronder te klikken.

5 comments

 1. cindy

  ik eet elke dag 5 abrikozenpitjes. dit zou het risico op kanker sterk verminderen 🙂 van abrikozenpitpasta heb ik nog nooit gehoord.ga ik mss eens proberen.

  • Peter
   Author

   Hoi Ciny, als je internet op na leest zou dat schijnen te helpen, maar zo zit het niet. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, sterker nog: de bittere pitten leveren blauwzuur op. Uitkijken dus en liever een potje abrikozenpitpasta kopen (lekekr hoor!).

   • Mariet

    Betreft blauwzuur uit de abrikozenpitten: dagelijks neem ik ongeveer 7 gemalen pitten als preventie tegen kanker. Één van de tekorten in ons lichaam is Vit. B17. De pitten bevatten B17.
    Om scheurbuik tegen te gaan moet men voldoende vitC binnenkrijgen.
    Om kanker tegen te gaan moet men voldoende vitB17 binnenkrijgen.
    Zowel scheurbuik als kanker blijkt een ziekte te zijn door tekorten.

    Niet bewezen? Ik dacht het wel, daar er mensen met kanker grotere porties VitB17 ingenomen hebben en genezen zijn verklaard. Artsen begrijpen dit natuurlijk niet. Dit wordt ze tijdens de studie niet onderwezen. Triest. Ook weet een arts weinig of niets van voeding.
    Het wordt dus tijd dat de reguliere geneeskunde gaat samenweken met de “alternatieve” geneeskunde. Hoogste tijd.

    • Peter
     Author

     Beste Maria,

     Hartelijk dank voor je reactie.

     Zoals we vaker zeggen: we zijn geen medici en zullen geen adviezen geven op gezondheidsgebied. Het is bekend en wetenschappelijk bewezen dat bittere abrikoospitten blauwzuur in het lichaam kunnen veroorzaken.

     Of tekorten kanker veroorzaken kunnen we niet onderschrijven. Wel zijn we het hartgrondig met je eens dat de reguliere geneeskunde zou moeten kijken wat de invloed van onze voeding is op onze gezondheid. Een samenwerking tussen regulier en ‘alternatief’ (waarvoor jij pleit), kunnen we van harte aanbevelen.

 2. Ja

  Een artikel dat tenminste genuanceerd informeeert over verschil wit+bitter (schadelijk) / bruin+zoet/bitter (voedingsstoffen). Dit artikel is tot nu toe beste artikel mbt nuance verschillen: niet alle abrikozenpitten zijn wit en bitter.

  Jammer dat de link in dit artikel: https://hennepweb.nl/voedingswaarde-abrikoospit/
  niet de beschreven voedngswaardetabel oplevert.

  Het is helaas dezelfde “strijd” tussen margarine en boter (volksmond: roomboter) en/of kokosolie/vet. Dat is genuanceerder dan wat de door overheid gesponsorde club voedingswaarde.nl informeert. Grofweg: als je naar kokosolie/vet kijkt ben je morgen overleden. Zelf veel zoeken en lezen en dan beslissen wat je waar vindt en wie je zou kunnen geloven. In dit geval geloofde ik de zeer uitgebreide uitleg van een Reformwinkel in Limburg. Wij hebben margarine (en o.a. alle Unilever, Proctor, Nestle, Kraft, etc producten) uitgebannen.

  Idem is cannasbis… een van de meest niet integere groepen in de wereld (de farmaceuten) hebben ervoor gezorgd dat er wetgeving kwam die het plantje illegaal en strafbaar maakten. En nu komt er steeds meer onderzocht bewijs over de kwaliteiten van dit door de natuur geschapen plantje cannabis sativus en zelfs in Amerika steeds meer staten die de illegaliteit opheffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *