27 redenen om hennep te gaan eten

Hennep eten, waarom zou je? Nou, er zijn een paar goede redenen voor. Ik kwam zelf zomaar tot 27, maar dat rijtje van 27 kan vast nog veel langer.

 1. Hennep is lekker

Okay, smaken verschillen. Feit is dat hennep smáákt. In principe eet je de hennepzaadjes. Die zijn klein en een beetje nootachtig van smaak. Je kunt met hennepzaad veel doen. Door je smoothie, over je salade, maar je kunt er ook andere dingen mee doen zoals hennepmelk en henneptofu mee maken.

 

 1. Hennep bevat veel onverzadigde vetzuren

Hennep zit boordevol onverzadigde vetzuren omega 3 en omega 6 en dan ook nog eens in voor de mens precies de juiste verhouding.

 

 1. Hennep levert alle proteïne die je nodig hebt

Hennep is samen met soja de enige plantaardige bron van alle essentiële aminozuren. Als je geen vlees of vis eet, is hennep een prima aanvulling: je krijgt er al je proteïne mee binnen.

 

 1. Hennep is vezelrijk

Kleine nuance: hennep bevat een schilletje. Dat levert de meeste vezels. Als je hennepzaadjes met schil goed vermaalt tot henneppasta dan zitten die vezels er nog in.

 

 1. Hennep eten | een conversation piece

Je hebt hennepzaadjes over de salade gestrooid en de dressing heb je gemaakt op basis van hennepolie. Leg dat maar eens uit aan je visite die net met veel smaak die salade heeft opgesmikkeld. Dan heb je wel wat om over te praten. Het is trouwens wel goed om even te zeggen dat je van hennep die je kunt eten niet ‘high’ wordt.

 

 1. Hennep valt onder de superfoods

En dat is natuurlijk niet voor niets. Al in de Middeleeuwen werd er veel hennep gegeten, met name door de horigen. Het graan dat ze verbouwden moest naar de adel die daarnaast vooral vlees at zoals wild. Wetenschappers verklaren het feit dat horigen gemiddeld vele jaren langer leefden uit het feit dat de basis van hun dieet werd gevormd door hennep.

Inmiddels is hennep bezig aan een ware come-back. Je kunt het zelfs bij de grote supermarkten kopen (maar dat is niet biologisch).

 

 1. Van hennep die je kunt eten word je niet ‘high’

Dat komt omdat de actieve stof THC niet of nauwelijks in deze hennep aanwezig is. Anders zou het ook verboden worden, zelfs in Nederland!

 

 1. Hennep groeit overal

In de tropen, in de noordelijke streken van Canada. En zelfs in het natte Nederland. Bovendien heeft hennep maar heel weinig licht en voedingsstoffen nodig om te groeien: het is een dankbaar gewas.

 

 1. Er worden geen (oer)bossen voor gekapt

In tegenstelling tot soja hoeft er voor hennep geen bos te worden gekapt. Het groeit overal.

 

 1. Hennep is leverancier van een heerlijke olie

Door de hennepzaadjes te persen (koud) wordt een heerlijke hennepolie verkregen. Deze olie is niet geschikt om in te bakken, anders gaan de goede eigenschappen verloren.

 

 1. Hennepolie kun je ook in capsules verkrijgen

Dat is goed nieuws voor de mensen die niet zomaar toekomen aan 1 à 2 eetlepels hennepolie per dag. De hennepoliecapsules zijn makkelijk om in te nemen en bieden al het goede van hennepolie.

 

 1. Henneptofu is duurzamer en smaakvoller dan tofu van soja

Tofu van hennep kun je zelf maken. Hennep verpest de wereld niet, zoals soja wel doet. En tofu van hennep is een stuk smaakvoller.

 

 1. Hennep levert nog veel meer dan zaadjes en olie

Bij de productie van hennep worden werkelijke alle onderdelen van de plant gebruikt. Dan kun je niet van veel gewassen zeggen.

 

 1. Hennep levert touw

Al in de Middeleeuwen werd er van de lange vezels van hennep touw gemaakt. Zonder hennep hadden we geen VOC gehad in Nederland!

 

 1. Hennep wordt gebruikt als bouwmateriaal

En als isolatie. Er worden steeds meer huizen gebouwd waarbij hennep een belangrijke bouwstof is.

 

 1. Hennep wordt gebruikt om kleding van te maken

De vezels van hennep zijn prima geschikt voor het vervaardigen van kleding en schoenen. En niet van dat prikkelige zoals touw, maar mooie spijkerbroeken bijvoorbeeld. En ook schoenen.

 

 1. Hennep helpt verzachten en zit daarom in verzorgingsproducten

Hennep heeft een helende en verzachtende werking. Niet voor niets wordt het veelvuldig toegepast in verzorgingsproducten.

 

 1. Hennep is lekker door je ijs

Strooi hennepzaadjes over je ijs of roer het er doorheen: lekker!

 

 1. Hennep is nog veel lekkerder door je ijs

Als je goed vanille-ijs hebt, roer er dan per drie bolletjes een eetlepel hennepzaadpasta doorheen. Je weet niet wat je proeft…. alsof er een engeltje…

 

 1. Hennep kan koemelk vervangen

Van hennepzaadjes kun je hennepmelk maken die je vervolgens kunt drinken. Ideaal als je een koemelk-allergie hebt. En het is heel eenvoudig: zaadjes in de blender, water erbij, blenden, klaar. Vervolgens uitschenken en zeven.

 

 1. Van hennep kun je glutenvrije pannenkoeken bakken

Als melk gebruik je hennepmelk (zie de vorige tip) en als meel gebruik je half hennepmeel, half kikkererwtenmeel. Doe er xantaamgom bij voor de binding. Heerlijke pannenkoeken!

 

 1. Van hennep kun je glutenvrij brood bakken

Hennepmeel is glutenvrij. Daardoor kun je er niet een mooi samenhangend deeg van maken. Maar dat kun je oplossen door het te combineren met rijstmeel of andere glutenvrije meel en er arrowroot of xantaangom aan toe te voegen. Op deze website staan verschillende broodrecepten en die vind je ook in het hennepboek.

 

 1. Hennep past perfect in een vegetarisch of veganistisch dieet

Als je geen vlees of vis eet of überhaupt geen dierlijke producten gebruikt, doe je er verstandig aan hennep in je dieet op te nemen. Op deze website vind je veel veganistische recepten en vegetarische recepten voor de nodige inspiratie.

 

 1. Hennep brengt extra afwisseling in je keuken

Zeker als je geen vlees of vis eet, neemt het aantal smaken dat je kunt gebruiken sterk af. Gelukkig zijn veganisten en vegetariërs altijd erg creatief als het om smaak gaat. Met hennep verbreed je je smaakpalet weer.

 

 1. Hennep is het oudste gewas dat wordt geteeld

Dat is mooi om te weten. De hele mensheid lang is hennep ons van dienst geweest. Alleen kwam daar begin vorige eeuw de klad in. Ineens werd er ook hennep verbouwd met het hallucinogene THC. Cannabis, wiet. Daardoor kwam hennep in de ban. Inmiddels is hennep bezig aan een mooie come-back. Als voeding, maar ook als medi-wiet.

 

 1. Hennep helpt de wereld te verbeteren

Als je alle voorgaande redenen goed tot je hebt genomen, dan kun je zelf wel de conclusie trekken dat wanneer mensen hennep zouden eten, de wereld er een stuk beter uit zou zien.

 

 1. Hennep, waarom niet?

Precies! Waarom niet? Dat is een van de beste vragen die je jezelf kunt stellen. Probeer hennep eens. En download om te beginnen mijn 100 pagina’s dikke kookboek ‘Koken met hennep’. Gratis! En als je dat nu doet, krijg je binnen drie weken ook nog eens de mogelijkheid om extra voordelig kennis te maken met deze superveelzijdige voeding.

 

Deel deze pagina:

1 comment

 1. Hiske Wolters

  Geachte heer Schouls,
  Mijn compliment voor uw uiteenzetting over het gebruik en toepassing van hennepzaad.
  Gaat u ook schrijven over de toepassing van hennepstalks in de bouw van u toekomstige woning.
  Ik woon in Romenie en heb interesse in de toepassing voor de bouw van een woning.

  Met vriendelijke groet,

  Hiske Wolters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *